Ziua Națională – 1 decembrie, sărbătoarea Marii Uniri, este celebrată în toată țara prin parade militare și evenimente culturale. Data de 1 decembrie a fost stabilită ca Ziua Naţională a României în 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie.
Până în 1990, Ziua Naţională a României era 23 august. Atunci se sărbătorea Ziua Insurecţiei Armate Antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în 1944.
Anul acesta se împlinesc 106 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, decizie care a avut ca rezultat final cea mai mare realizare din istoria românilor: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Înainte de această dată, Ziua Naţională a României se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independenţei de stat a României, dar şi transformarea Principatelor Romane Unite în Regatul României. Alegerea zilei de 1 decembrie a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în 1918, respectiv la Proclamaţia de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15/28 noiembrie 1918).
Prin urmare, dn 1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Naţională a României iar Alba Iulia este oraşul simbol al unităţii naţionale pentru că în 1918, cetatea a găzduit Marea Adunare Naţională care a decis înfăptuirea Marii Uniri. Astfel, la Alba Iulia începe istoria statului român unitar modern, iar oraşul este simbolul Marii Uniri fiind denumit şi „capitala de suflet a tuturor românilor”.

Ziua Națională – Evenimente de 1 decembrie
Parada Militară Naţională este programată să înceapă la ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf. La paradă participă 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, cu 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave.
Alături de militarii români vor defila şi 240 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Detaşamentele străine cuprind 21 mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă.
După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcul de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 12.30.
Evenimentele din Bucureşti se încheie cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, începând cu ora 19.00, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.
Ziua Națională – 1 decembrie la Alba Iulia
De asemenea, sărbătorirea celor 106 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
În garnizoana Alba Iulia va avea loc o ceremonie militară cu trupe şi tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, începând cu ora 14.00. La eveniment participă peste 1000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română.
Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Belgia, Franţa şi Polonia, din cadrul structurilor aliate aparţinând Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.
Ceremoniile militare din Bucureşti şi Alba-Iulia vor putea fi urmărite şi online, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale.
Ziua Națională- 1 decembrie cultural
De Ziua Națională a României, instituțiile de cultură din țară propun publicului o serie de evenimente speciale. Totul se va desfășura sub deviza „1 Decembrie Cultural”.
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Ministerul Culturii și instituțiile de cultură din țară propun publicului o sărbătoare a culturii românești, prilej cu care teatrele, muzeele, bibliotecile, centrele culturale, filarmonicile, teatrele de operă și operetă vor organiza evenimente speciale.
De „1 Decembrie Cultural”, accesul în rețeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toți vizitatorii. „Cultura noastră reflectă rădăcinile adânci ale tradițiilor, valorilor și creativității poporului român, fie că vorbim despre folclor, pictură, arhitectură sau mărturii ale istoriei noastre. 1 Decembrie Cultural este modul în care ne conectăm la valorile noastre autentice și ne celebrăm unicitatea, transformându-le totodată în temelia unui viitor mai bun făurit împreună.
De 1 Decembrie Cultural, accesul în rețeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toți vizitatorii”, precizează ministerul Culturii.
Instituțiile culturale care vor avea evenimente de 1 Decembrie sunt următoarele:
1 Decembrie Cultural în București
Artexim;
Biblioteca Națională a României;
Centrul Național al Dansului;
Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”;
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
Filarmonica „George Enescu“;
Institutul Național al Patrimoniului;
Institutul Național pentru Cercetare și Formare;
Muzeul Național „George Enescu”;
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi;
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”;
Muzeul Național al Țăranului Român;
Muzeul Național de Artă Contemporană;
Muzeul Național de Artă al României;
Muzeul Național de Istorie a României;
Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”;
Muzeul Ororilor Comunismului în România;
Opera Națională București;
Teatrul Muzical Ambasadorii;
Teatrul Național București „I.L. Caragiale”;
Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.
1 Decembrie Cultural în țară
Centrul Cultural Topliţa;
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași;
Muzeul Național Bran;
Muzeul Național Brătianu;
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni;
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu;
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
Muzeul Național Peleș din Sinaia;
Opera Națională Română din Cluj-Napoca;
Opera Națională Română din Timișoara;
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara;
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași;
Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța;
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Unde pot sărbători românii din diaspora Ziua Națională
Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:
Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova
Ziua Națională a României – mic istoric
Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea de la Alba Iulia, în care s-a votat în unanimitate unirea regiunilor Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România. Începând din 1 august 1990, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, Parlamentul României a hotărât proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României.
În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.228 de delegați, împreună cu peste 100.000 de suținători, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu tricolorul în piept, s-au îndreptat către Sala Unirii, numită pe vremuri Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România.
Manifestația a început prin discursul lui Gheorghe Pop de Băseşti, preşedinte al Adunării Naţionale, care a amintit marile momente ale luptei naţionale a românilor, subliniind: „Vrem să zdrobim lanţurile robiei noastre sufleteşti prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat românesc”. Votată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, Unirea a fost acceptată de marile puteri abia după Conferinţa de Pace de la Paris din 1919-1920 și după îndelungi acțiuni diplomatice la care au participat politicieni de frunte ai României, dar chiar și Regina Maria, care a mers personal în capitala Franței.
Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria, în timpul slujbei oficiate de Patriarhul Miron Cristea au fost sfinţite coroanele şi au fost binecuvântaţi Suveranii, iar afară, Regelui şi Reginei li s-au aşezat pe umeri purpura şi hermina, iar pe creştet, coroanele, potrivit Pro TV
Citiți și: Revelion pe Arena Națională! Prețul biletelor la Retrovelion