Ce distanță este socotită sănătoasă atunci când vorbim de telefonul mobil pe timpul nopții sau când dormim? Ei bine, atunci când dormim, telefonul mobil NU se ține pe noptiera de lângă pat și sub nici o formă sub pernă. Medicii confirmă că telefonul mobil emite radiații și poate afecta grav creierul. Totodată, există și risc de cancer.
La ce distanță de cap se ține telefonul, când dormim
Telefoanele mobile, chiar și atunci când nu sunt utilizate activ, emit unde radio prin semnalele lor de rețea, Wi-Fi sau Bluetooth. Aceste unde, cunoscute sub denumirea de radiații electromagnetice de frecvență joasă pot să fie extrem de periculoase dacă suntem expuși la ele pe termen lung.
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile electromagnetice ca fiind „posibil cancerigene” (Grupul 2B), ceea ce înseamnă că există unele dovezi limitate că ar putea crește riscul de cancer.
„Telefoanele emit radiații. Sunt periculoase și pentru femei și pentru bărbați. Trebuie ținut la distanță. În niciun caz lângă inimă! Vă rog frumos, seara, nu dormiți cu telefonul în pat! Telefonul e o sursă de radiații, este bine să îl ținem la distanță, de ce să forțăm? Cei care țin telefonul la capul patului se trezesc mai puțin odihniți decât cei care îl țin la distanță, dacă nu putem în altă cameră, măcar la 3-4 metri distanță”, a avertizat prof. dr. Vlad Ciurea.
Dependența de telefonul mobil, similară cu cea de droguri
Dr. Vlad Ciurea spune că dependeța de telefon este la fel de puternică și gravă ca și cea de droguri.
“Adicția de telefonul mobil e o problemă a societății moderne, mai ales pentru tineri. Telefonul e ca un drog care cuprinde întreg creierul și nu îi permite să se liniștească, mai ales în orele de somn. Practic, această adicție trebuie îndepărtată exact cum o facem și în cazul alcoolului, drogurilor sau altor substanțe de acest fel. Recomand cât mai puțin utilizarea telefonului și a rețelelor sociale și înlocuirea cu activitățile creative, plimbările și aerul curat.
Telefonul mobil afectează somnul total, pentru că aduce date, știri, informații care trebuie procesate și necesită un răspuns. Deci creierul nu este liniștit. În somn, toate funcțiile de conexiune externă se liniștesc și rămâne doar funcționarea autonomă a organelor interne. Creierul trebuie să se odihnească și toate elementele majore de funcționare, precum atenția, memorarea, gândirea, judecata sau decizia trebuie liniștite în totalitate pentru a-și relua activitatea a doua zi. În caz contrar, se produce epuizare nervoasă și de aici apare sindromul burnout” , spune dr. Vlad Ciurea, într-un interviu mai vechi pentru vice.com.
Citeste si: Cum poate fura inteligența artificială ceea ce scriu oamenii
Cum ne afectează lumina telefonului noaptea
“Lumina albastră a ecranului telefonului poate duce la încetarea producției de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină și ciclul somnului sunt dereglate crește riscul de depresie, insomnii rebele și cronice.
Dimineața, această lumină albastră nu reprezintă o problemă, dar creierul trebuie să producă melatonina în timpul serii. Aceasta funcționează ca un antioxidant, element important în organism. Iar legătura dintre lumina albastră și somn e una strânsă – aceasta poate afecta și sănătatea mentală. Unele studii arată că persoanele cu nivel redus de melatonină în organism și ale căror ritmuri biologice sunt dereglate la expunerea la lumină sunt predispuse să sufere de depresie”, mai spune dr. Vlad Ciurea.
Citiți și: Ziua Internetului, între extaz și agonie. Dan Pavel: „Internetul nu există”