Antreprenorii au început să recruteze viitori angajați încă din băncile facultății. Salariile în domeniu pot ajunge până la 12.000 de lei pe lună. Zilele trecute, în Iași, a fost organizată o bursă a locurilor de muncă în acest sens.
Au fost căutate „specializări în domeniul alimentar, în domeniul agriculturii, horticultură, în domeniul marketing-ului și al managementului, în agro-business – tot ce înseamnă echipamente pentru agricultură și industria alimentara”, a spus Gerard Jitareanu, rectorul Universității de Științele Vieții, Iași, potrivit Digi 24. Datele Institutului Național de Statistică arată că 11% din forța de muncă din România activează în agricultură
„Mai mult de 90% sunt persoane care nu au experiența necesară, ma refer aici să aibă studii de specialitate, studii superioare. Sunt salarii care de cele mai multe ori pornesc, în domeniul nostru, de la 3.000 și sunt unele care ajung și la 10-12.000 de lei”, spune Vasile Stoleru, prorectorul Universității de Științele Vieții, Iași. 8 din 10 studenți ai Universității de Științele Vieții din Iași își găsesc un loc de muncă încă din timpul facultății sau imediat după absolvire.
Companiile se întrec în oferte ca să-i atragă pentru că piața e una mare, iar specialiștii sunt tot mai puțini. “Într-adevăr, nu e simplu să gasim colegi, dar avem răbdare. Noi angajăm, de obicei, colegi proaspăt absovenți. Credem în tineri și credem în noutate”, spune Cătălin Petrache, director de dezvoltare în cadrul unei companii de consultanță în agricultură, pentru Digi 24.
Salariile din România, în funcție de industrie
„Foarte mulți se duc pe partea de analiză calitate, mai puțin partea de producție. Să aibă răbdarea să mai învețe și practic ceea ce învață teoretic în cei patru ani de studiu”, le transmite studenților Petronela Iacob, specialist resurse umane în industria alimentară, potrivit aceleiași surse.
Conform datelor INS, aproape 7% dintre patronii din România au afaceri în domeniul agriculturii.
Un recent top salarii din România arăta că există un domeniu pe piața muncii din România, în cadrul căruia se câștigă în funcție „de industrie și experiență”. Inginerii sunt unii dintre cei mai căutați angajați de către firmele din România, dar și de cele din străinătate, potrivit unei platforme de anunțuri de joburi care mai arată că media salarială netă pentru acești specialiști este de 5.000 de lei net pe lună.
Media salarială diferă, totuși, în funcție de industria pentru care sunt căutați acești specialiști, dar și de deficitul de candidați existent pentru fiecare subspecializare în parte, după cum arată platforma eJobs.ro, consultată de startupcafe.ro. Astfel, cele mai mari salarii sunt încasate de: inginerii energeticieni, pentru care a fost înregistrată o medie salarială de 6.000 de lei lunar; inginerii din automotive (5.700 de lei); inginerii electroniști (5.700 de lei); inginerii de aeronave (5.300 de lei).