La Băile Herculane sunt rezervate aproape sută la sută din locurile disponibile în marile lanţuri hoteliere. Turismul balnear se află şi în acest an, în topul preferinţelor românilor pentru Revelion.
Potrivit Radio România Reșița, în staţiunea Băile Herculane sunt rezervate 90% din locurile disponibile în marile lanţuri hoteliere.
Pe de altă parte, pensiunile au preferat să închidă în această perioadă, după cum a declarat unul dintre proprietari, Sorin Urzică: „Noi în perioada asta nu funcţionăm. Sunt turişti mai puţini. Închidem ca să-i lăsăm pe ceilalţi mari să trăiască care au foarte mulţi angajaţi. Redeschidem unităţile turistice în primăvară, sunt rezervări începând de la 1 mai.”
Unităţile turistice din Băile Herculane care organizează petreceri de Revelion au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile. Potrivit class managerului complexelor hoteliere Diana și Afrodita, Laurențiu Butuc, petrecerile vor fi pline de distracție și voie bună:
„Suntem pe ultima sută de metri, am pregătit multă distracţie şi voie bună aşa cum se cade la noi la români. Vom avea petreceri pentru adulţi la piscină, petreceri tematice, muzică live pentru cei mici dar şi pentru cei mari, bineînţeles focul de artificii de la trecerea dintre ani“.
La Băile Herculane: Se va marca trecerea dintre ani prin tradiţionalul foc de artificii
La fel ca în 2022, Primăria Băile Herculane va marca trecerea dintre ani prin tradiţionalul foc de artificii.
Împărăteasa Sissi sau Elisabeta de Wittelsbach, numită și Prințesa Sissi, a fost împărăteasa Austriei și regina Ungariei în secolul al XIX-lea. A fost cunoscută pentru frumusețea ei și pentru povestea de dragoste cu împăratul Franz Joseph al Austriei. Iată că acum personalitatea frumoase Sissi va fi celebrată la noi în țară, la Băile Herculane.
În perioada 12-14 octombrie, la Băile Herculane se desfășoară un eveniment cultural de excepție, prin intermediul căruia se aduce un omagiu Împărătesei Elisabeta a Austriei, cunoscută sub numele de Sissi. Teatrul Uthopia, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Consiliului Județean Caraș-Severin organizează acest eveniment unic și aduce în prim-plan patru manifestări culturale deosebite, oferind publicului oportunitatea de a explora mai profund viața și impactul lui Sissi asupra artei și culturii românești, după cum susțin organizatorii.
Programul manifestării culturale cuprinde mai multe evenimente împărțite pe zile. Astfel, în ziua de 12 octombrie 2023, de la ora 18.00 va ave aloc piesa de teatru „Sissi” în regia Mihaelei Panainte, la Băile Apollo.
Spectacolul Sissi de la Băile Apollo are ca punct de pornire cartea de poezie -Sissi de Pavel Șusară, ilustrată cu desenele artistului Mircea Bochiș.
Mărturiile localnicilor au fost însă cele care au convins-o pe regizoare să facă acest spectacol despre năluca lui Sissi care încă “bântuie” în Băile Apollo, după cum ea însăși povestește, potrivit rândurilor de mai jos.
O siluetă îmbrăcată într-o rochie aburoasă şi albă
„O nălucă din alte vremuri se arată ici şi colo, prin oraş. Câţiva au văzut-o plutind în serile de toamnă senine şi pline de stele. Alunecă nu mult pe deasupra pământului, prin Parcul Central sau peste Podul de piatră şi se opreşte, pentru câteva clipe, la statuia lui Hercule. În 2008, doi îndrăgostiţi se plimbau printre clădirile din Herculane. Din loc în loc, făceau fotografii. Nu departe de statuia lui Hercule, într-una din poze a apărut o siluetă îmbrăcată într-o rochie aburoasă şi albă.
O femeie frumoasă, cu chip uşor neclar. Unii spun că ea li se arată îndrăgostiţilor care se plimbă prin Parcul Central, ca-n vremurile de aur. Alţii, că doamna albă păzeşte cu străşnicie clădirile vechi din centrul imperial al oraşului, încolţite azi de paragină. Şi că apariţia frumoasă e, de fapt, o prinţesă. O prinţesă care pleacă, dar rămâne, totuşi, în preajmă mereu, pentru a ocroti Băile Herculane şi Valea Cernei. A fost văzută şi prin pădurile dese din munţi. Iar în nopţile clare de iarnă, aburul apelor termale capătă, şi el, trup de prinţesă. Cu siguranţă este împărăteasa Sissi, care vrea să întârzie în locurile unde a fost fericită”.
Ce căuta Sissi la Herculane
De-a lungul domniei sale, Sissi a călătorit mult în Maroc, Algeria, Malta,Turcia, Egipt, Elvetia Grecia, în insula Corfu, în Franța, Anglia si Elvetia.
Sisi a ajuns la Herculane (pe care soțul ei, Regele Franz Joseph al Austriei, o declara „perla stațiunilor balneare“) la recomandarea mediciilor de la curte, care i-au prescris staţiunea din cauza reumatismului de care suferea. A ajuns să se îndrăgostească de aceste locuri, fiind oaspetele stațiunii de cinci ori – ultima dată, în 1896, împreună cu împăratul Franz Iosef. În timpul liber, se plimba cu trăsura prin împrejurimile stațiunii și stătea de vorbă cu oameni simpli, cu țărănci al căror port popular o atrăgea în mod deosebit. Însoțită de o doamnă de onoare și de o călăuză locală, cutreiera munții, pe traseele de drumeție.
În jurnalul ei intim, Sisi dedică adevărate ode frumuseții peisajelor de pe valea Cernei.
Sissi în artele vizuale
Pe 14 octombrie 2023, orele 18.00, tot în sala de Argint, Cazino Băile Herculane va fi evenimentul numit „Sissi în artele vizuale” – conferința de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă.
„Seria evenimentelor se încheie în ziua de 14 octombrie cu o conferință de istoria artei susținută de Dalina Bădescu, artist și istoric de artă. Conferința se concentrează pe prezența Împărătesei Elisabeta în pictură, fotografie, film și diverse produse non-artistice care mizează pe imaginea ei de-a lungul timpului, explorând modul în care Sissi a influențat arta, imaginația artiștilor și imaginarul public din diverse epoci.
Aceste evenimente au loc la Băile Herculane și sunt organizate cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Consiliului Județean Caraș-Severin.
Epilog
Atât în secolul XIX, cât şi în prima jumătate a secolului XX, staţiunea era una dintre cele mai căutate din Europa: în anii 40 cota staţiunii era de două ori peste Monte Carlo.
Înainte de 1989, staţiunea era în continuare apreciată, însă declinul s-a accentuat după Revoluţie, când multe dintre clădirile importante de altădată s-au deteriorat.