Pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia și Uniunea Europeană, Kremlinul a numit un nou plan al UE drept “furt”. Planul vizează folosirea dobânzilor la activele rusești înghețate pentru a sprijini militar Ucraina. Kremlinul promite să acționeze în justiție orice persoană implicată în luarea acestei decizii.
Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, a dezvăluit luni că la începutul lunii august va fi furnizată prima tranşă de 1,14 miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina. “Această sumă provine din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate şi este un semn clar al sprijinului nostru pentru ţara dumneavoastră în lupta sa pentru independenţă şi securitate.”
Kremlinul condamnă furtul de active rusești înghețate de Occident
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că “aceste acțiuni de furt nu pot rămâne nepedepsite.” El a subliniat că banii care au fost furați vor fi folosiți pentru achiziționarea de arme, ceea ce face situația și mai gravă.
“Vom face toate eforturile pentru a acţiona în justiţie persoanele responsabile de luarea deciziilor şi punerea lor în aplicare, deoarece aceste acţiuni contravin direct dreptului internaţional și încalcă drepturile de proprietate. Acest lucru este inacceptabil și va fi tratat ca atare.”
În urma intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina în 2022, SUA şi aliaţii lor au impus sancţiuni care interzic tranzacţiile cu Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe ale Rusiei, îngheţând active suverane ruseşti în valoare aproximativă de 300 de miliarde de euro situate în Occident.
Statele din UE încasează dobânzi din activele înghețate precum obligațiuni și alte titluri de valoare în care Banca Centrală Rusă a investit inițial. Aceste fonduri sunt plasate într-un fond al UE, care va fi utilizat pentru a ajuta Ucraina să se dezvolte economic.
Se estimează că profiturile vor ajunge la 15-20 miliarde de euro până în 2027
Fostul lider al Rusiei, Vladimir Putin, consideră că Occidentul a declanșat un conflict economic împotriva țării sale. Cu toate acestea, economia rusească și-a dovedit rezistența prin înregistrarea unei creșteri de 3,6% anul trecut, chiar în condițiile sancțiunilor impuse de alte țări.
Guvernul rus a încercat să se distanţeze de prevederile de confiscaţie promovate de guvernele occidentale, argumentând că acestea contravin principiilor pieţei libere pe care Occidentul le susţine şi pot slăbi încrederea în dolarul american şi euro. În plus, astfel de măsuri pot inhiba investiţiile internaţionale şi afecta încrederea în băncile centrale occidentale.
Conform agentiei RIA Novosti, Ministerul de Externe rus a declarat marti ca orice utilizare a veniturilor din activele sale va fi intampinata cu o reactie dura din partea Moscovei.
CITIȚI ȘI: Nicușor Dan: Romsilva nu va defrișa IOR fără aviz de la primărie