Cresc tensiunile între Kosovo și Serbia. O breșă de securitate a afectat alimentarea cu energie a statului kosovar. O explozie produsă vineri a avariat un canal care alimentează cu apă două centrale termice din nordul țării.
Prim-ministrul kosovar a declarat într-o conferință de presă că ar fi vorba de un act de sabotaj executat ca la carte pentru a distruge rețeaua de infrastructură critică a statului. Premierul din Kosovo a mai precizat că autoritățile bănuiesc că ar fi vorba de un „atac criminal și terotist” pus în practică de „bandele criminale conduse de Serbia”.
Escaladează tensiunile dintre Kosovo și Serbia
„Acesta este un atac criminal şi terorist care vizează distrugerea infrastructurii noastre critice”. Atacul a fost executat de profesionişti. Credem că a provenit de la bande conduse de Serbia”, a adăugat prim-ministrul kosovar.
Explozia ar fi distrus canalul care alimentează cu apă două instalații electrice pe cărbune situate în proximitatea orașului Zubin Potok din nordul țării. Există riscul real ca o parte înseamnată din Kosovo să rămână în beznă chiar de sâmbătă noapte, dacă autoritățile nu intervin prompt pentru a remedia pagublele.
Date privind valoarea pagubelor produse canalului care face legătură între nordul statului kosovar și capitala Pristina nu a fost precizată. Cert este că instalațiile de energie funcționează în regim de avarie. Soluția de moment a fost ca instalațiile de răcire a celor două centrale să fie parțial alimentate cu apă potabilă.
SUA a condamnat atacul asupra infrastructurii energetice
Imaginile apărute în spațiu public ilustrează o breșă pe o parte a canalului. Ambasada Statelor Unite la Pristina a condamnat atacul „asupra infrastructurii critice din Kosovo”. „Monitorizăm îndeaproape situaţia (…) şi am oferit întregul nostru sprijin guvernului de la Pristina pentru a ne asigura că cei responsabili pentru acest atac criminal sunt identificaţi şi traşi la răspundere”, a precizat ambasada SUA într-o postare pe reţelele sale de socializare.
La mai bine de două decenii de conflictul dintre Kosovo și Serbia, tensiunile între cele două state n-au încetat să existe. De o parte, kosovarii și-au declarat independența în 2008, iar de cealalta, Serbia refuză să recunoască decizia. Situație în care se mai regăsesc și cinci state din UE, printre care și România.
Secție de poliție din Kovo, incendiată
În pofida dorinței de suveranitate a kosovarilor, Serbia a menținut în micuțul stat instituții paralele precum școli sau spitale în multe zone din Kosovo. Tensiunile dintre cele două state au escaladat în urma unei decizii a premierului kosovar.
Albin Curti a sumbinat sistemul instituțiilor paralele practicat de Serbia în Kosovo. Decizie care a degenerat în atacuri violente, în special în zona nordică, unde majoritari sunt sârbii. Atacul de vineri urmează unei serii lungi de incidente violente, inclusiv a unei grenade aruncate asupra unor instituții importante printre care și sediul unei secții de poliție. Eveniment care a avut loc la începutul acestei săptămâni, scrie publicația EvZ.