Chiar înainte de participarea la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut declarații de presă, discutând și despre pensiile speciale.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre cum vede rezolvarea situației pensiilor speciale din România. Contextul este legat și de răspunsul primit de la Comisia Europeană. România este criticată cu privire la reforma pensiilor speciale. Pensiile cu statut de pensii speciale trebuie să fie aliniate la regulile generale ale sistemului public de pensii.
Klaus Iohannis: “Pensionarii trebuie să își primească drepturile!”
Președintele precizează că sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil, echitabil și corect, astfel încât pensionarii să își primească și peste câteva decenii pensiile. Klaus Iohannis explică: “Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții, ci pentru a crea un sistem corect, sistem echitabil și un sistem sustenabil și exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aștept să îl înainteze ministerul de resort, Guvernul și să fie promovat de coaliție. Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii, dar trebuie să ne amintim care este fondul discuției și fondul este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trăi, o pensie care se calculează echitabil pentru toată lumea și care este garantată à la longue.”
Îngrijorări vin și din partea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Dacă România nu reușește să explice diferențele existente între cele două sisteme de pensii publice, intervine riscul să pierdem miliardele de euro de la Uniunea Europeană.
“Jalonul pe care îl avem de dus la bun sfârşit, îl cunoaşte toată lumea şi mai ales criteriile dure pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Ce înseamnă criteriul de contributivitate? Că dacă în sistemul de pensii general avem o rată de înlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicită explicaţii şi fundamentări suplimentare, de ce avem rate de înlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente până în 85% şi de aceea Comisia solicită aceste informaţii suplimentare. (…) În sistemele europene studiate pentru pensii speciale, ratele de înlocuire ajung şi acolo până în 80%, deci nu suntem cu un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE şi aici trebuie asumată această decizie, dacă se ajunge la această reformă a pensiilor speciale dură, cu măsurile acestea dure pe care le-am menţionat privind riscul de depopulare”, a declarat ministrul Boloş, potrivit Agerpres.
De amintit este faptul că prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România și-a asumat reformarea pensiilor speciale. Măsura trebuie să ducă la reducerea inechităților dintre diversele categorii de pensionari. Printr-o astfel de măsură, PNRR va contribui la creșterea eficienței sistemului de pensii și asigurarea unui tratament echitabil. În același timp, va permite utilizarea resurselor publice în mod eficient și va spori gradul de sustenabilitate a sistemului de pensii din România. Pe de altă parte, dacă acest lucru nu se va întampla, Comisia Europeană o să calculeze valoarea tranșei pe care România o va pierde dacă nu va face reforma pensiilor speciale.