Decizia CCR din 6 decembrie a accentuat haosul politic din România. Nu doar că întregul proces electoral va fi reluat de la zero, dar urmează o perioadă incertă pentru țara noastră. Mai ales că Președintele Klaus Iohannis își termină mandatul pe 21 decembrie, iar Constituția nu prevede în mod expres prelungirea mandatului în astfel de circumstanțe.
În schimb, Legea fundamentală a țării stipulează la articolul 83 că mandatul președintelui poate fi prelungit doar în caz de catastrofă și de război. Doar că, în afara situțiilor menționate nu sunt enumerate și alte cazuri în care Președintele își poate exercita funcția după terminarea celor cinci ani de mandat.
Klaus Iohannis, eu voi rămâne președinte până la învestirea președintelui ales
Pe fondul haosului creat de CCR prin decizia din 6 decembrie, Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă prin care a susținut că el va rămâne președinte până la învestirea președintelui ales.
„CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia este obligatorie pentru toată lumea și noi toți ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită și cred că este bine să ne aminitim cum s-a ajuns aici. La scurt timp după alegerile locale am primit semnale că se petrec lucruri ciudate.
Am decis să se verific tot ce se poate verifica. Am primit informațiilte scrise, motiv pentru care am convocat CSAT. Acolo am avut patru materiale, materiale pe care le cunoașteți. CSAT a luat act de aceste materiale și concluziile au fost grave. Am dat un comunicat în sinteză a lucrurilor care au fost găsite atunci”.
Un candidat a beneficiat nelegal de promovare masivă
Președintele a redat decizia luată în ședința Consiliului de Apărare a Țării. Membri CSAT au hotărât că independentul Călin Georgescu a beneficiat de ajutorul unui stat străin. Mai mult decât atât, Iohannis a sublinat faptul că Georgescu a declarat în documentele depuse la Autoritatea Electorală Permanentă că nu a investit niciun ban în campania electorală.
„Un candidat a beneficiat nelegal de promovare masivă în perioada în care legea interzice acest lucru. Același candidat a declarat zero cheltuiel pentru campanie, cu toate că a avut o campanie sofisticată. Mai mult am primit informațiile de la servicii, că această campanie a fost sprijinită de un stat străin României. Lucru foarte grav(…)
După discuții cu conducerile instituțiilor care au întocmit aceste materiale s-a convenit declasificarea și publicarea lor…Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnale că această camapanie a fost sprijinită din afara României, ne-a dus la concluzia că este vorba de o chestiune ce are de aface cu securitatea țării”, a adăugat Iohannis.
Klaus Iohannis: Mă voi implica pentru România până în ultima zi
În continuare, președintele statului a adăugat că va rămâne în funcție până la învestirea președintelui ales. Dar, rămâne ca Parlamentul în noua sa formă să voteze pentru viitorul Executiv, care la rândul său va stabili data celor două tururi ale alegerilor pentru președintele României.
CCR adecis că se anulează tot procesul. Ce urmează? În primul rând, urmează după validarea alegerilor parlamentare, convocarea noului Parlamment, consultări și constituirea noului Guvern care va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi ale alegerilor pentru președintele României, în noua variantă.
Ce fac eu? În Constituția României citim la Art 83. alin 2, eu rămân în mandat până când va fi ales noul președinte. Când noul președinte eu voi pleca de aici. Nu doresc să fiu prim-ministru, nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârșit. Mă voi implica pentru România, pentru români, până în ultima zi”, a declarat președintele Iohannis, potrivit presidency.ro.