back to top
spot_img

Klaus Iohannis primește vizite pe “sprânceană” la Cotroceni. Șeful statului își exersează rolul de șef al NATO?

Klaus Iohannis va găzdui miercuri, la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene. La eveniment vor participa şi premierii Regatului Belgiei, Alexander De Croo, Ungariei, Viktor Orbán, şi Republicii Croaţia, Andrej Plenković. Reamintim că șeful statul și-a anunțat candidatura pentru șefia NATO, intrând în concurență cu olandezul Mark Rutte.

Mai exact, Klaus Iohannis va găzdui la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene, cu participarea prim-ministrului Regatului Belgiei, Alexander De Croo, a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, şi a prim-ministrului Republicii Croaţia, Andrej Plenković.

2 aprilie 2024 Klaus Iohannis, vizite pe "sprânceană" la Cotroceni. Șeful statului își exersează rolul de șef al NATO?
Klaus Iohannis primește vizite pe sprânceană la Cotroceni Foto Inquam Photos Laszlo Beliczay

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările organizate la Bucureşti se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităţilor Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea şi apărarea, implicarea la nivel mondial şi extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienţei şi a competitivităţii Uniunii.

”Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente şi de analiză a liniilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internaţional, de asigurare a prosperităţii şi de promovare şi protejare a democraţiei şi valorilor europene”, subliniază comunicatul oficial.

Discuţiile de pregătire a Agendei Strategice pentru următorul ciclu instituţional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an, mai arată Administraţia Prezidenţială.

CITIȚI ȘI:

DOSARUL „Pfizergate.” Ursula von der Leyen, sub lupa Codruței Kovesi. Al doilea mandat al șefei CE, pus sub semnul întrebării?

author avatar
Vlad Andreea

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...