Șefii de stat şi de guvern din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit la Reykjavik pentru cel de-al patrulea Summit din istoria organizaţiei. Prezent la reuniune, președintele Klaus Iohannis a coprezidat, marţi, în capitala Islandei, o masă rotundă pe tema protejării democraţiei.
Șeful statului a declarat că, în ultimii ani, „continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative”. Discuţia despre democraţie şi protejarea acesteia devine, potrivit lui Iohannis, şi mai importantă în contextul războiului din Ucraina, relatează News.ro.
Klaus Iohannis: „Organizarea Summit-ului este extrem de importantă”
„Am coprezidat astăzi, la Reykjavik, împreună cu Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă «Protejarea democraţiei în vremuri de încercare – riscuri, rezilienţă şi reangajare». Este o temă care ne preocupă mai ales în contextul în care, prin agresiunea sa împotriva Ucrainei, Rusia este o ameninţare majoră la adresa sistemului nostru democratic”, a scris, marţi seară, pe pagina sa de Facebook, Klaus Iohannis.
Potrivit preşedintelui României, în ultimii ani, „continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative, de la pandemia de COVID-19 până la valul uriaş de dezinformare, care a facilitat reapariţia naţionalismului exacerbat”.
„Valorile democratice, spaţiul civic, libertatea presei, diversitatea sunt toate supuse presiunilor în Europa. Este acum mai important ca niciodată să consolidăm democraţiile participative, să încurajăm implicarea societăţii civile în susţinerea drepturilor fundamentale şi să promovăm educaţia în spiritul valorilor care ne definesc, pentru a construi pace şi stabilitate de durată şi, în cele din urmă, pentru a oferi tuturor prosperitate”, a mai transmis șeful statului.
Rusia a încălcat flagrant dreptul internaţional
În mesajul transmis în deschiderea dezbaterii, Klaus Iohannis a afirmat că organizarea unui Summit al Consiliului Europei, cel mai puternic promotor şi apărător al democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept pe continentul nostru, este extrem de importantă.
„Salut eforturile Secretarului General al Consiliului Europei şi ale Preşedinţiei islandeze de a organiza acest Summit. Prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat flagrant dreptul internaţional şi a ameninţat grav sistemul nostru democratic. Războiul declanşat de Rusia reprezintă un atac împotriva valorilor şi principiilor noastre comune”, a mai spus preşedintele.
Şeful statului apreciază că „această criză, cea mai gravă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a întărit unitatea şi hotărârea noastră de a ne apăra stilul nostru de viaţă democratică”.
„Democraţiile s-au unit în sprijinul Ucrainei şi al cetăţenilor săi. Totodată, ne-am unit în sprijinul tuturor celor care luptă pentru libertate, pentru democraţie, împotriva intimidării, a autoritarismului şi a tiraniei (…) Discursul de instigare la ură, mai ales pe platformele social media, dezinformarea, manipularea, violenţa împotriva jurnaliştilor, influenţele maligne sunt doar câteva exemple ale efectelor acestor crize în întreaga Europă”, a mai transmis Iohannis în deschiderea evenimentului.