Klaus Iohannis, îngrijorat de problema urșilor, după tragedia din Jepii Mici! Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat miercuri, din SUA, la tragedia din Munţii Bucegi în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs. Șeful statului spune că România este depășită de problema urșilor și că este îngrijorat că s-a ajuns așa departe.
„Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”
Președintele a fost întrebat de jurnaliști dacă este de părere că țara noastră este depășită de problema urșilor, după ce o turistă a fost sfâșiată de un urs, marți, pe Jepii Mici, un traseu foarte popular.
„Da, cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru victimă și pentru familia ei. Îmi pare foarte rău și pentru România, pentru că avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie. Problema cu urșii nu e deloc nouă.
Clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite doar punctual. E o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe. Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos, trebuie să înțelegem că nu avem cum să lăsăm oameni să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie pentru distracție.
Calea de mijloc trebuie găsită și sper că cei responsabili să găsească o soluție reală. E evident că avem prea mulți urși, prea multe incidente unde oameni sunt răniți sua chiar uciși de urși și nu se poate continua așa. Nu sunt vânător și nici specialiști, dar sunt destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care să respecte normele europene, dar și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, a reacționat Klaus Iohannis.
Mircea Fechet: „Vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că vor fi luate măsuri urgente după ce o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, pe traseul Jepii Mici. Tragedia din Munții Bucegi a declanșat o serie de măsuri urgente din partea autorităților, care caută soluții pentru a preveni astfel de incidente în viitor.
Fechet explicat că problema atacurilor urșilor este una complexă și că autoritățile sunt conștiente de creșterea populației de urși din România.
„Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare. Vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi”, a spus ministrul, la Antena3.
Cum va fi gestionată populația de urși din România
În urma acestui incident tragic, Mircea Fechet a anunțat că va propune un nou ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru gestionarea populației de urși. Ordinul va reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru a preveni atacurile asupra oamenilor.
„Voi propune Academiei Române un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, similar cu cel de anul trecut pentru 500 de exemplare”, a declarat el.
Ministrul Mediului: „Relocarea nu dă rezultate”
Ministrul a subliniat și ineficiența metodei de relocare a urșilor, care nu a dat rezultatele așteptate.
„Relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare”, a explicat Fechet.
Ministrul Mediului a menționat că urșii relocați revin adesea în zonele populate, continuând să reprezinte un pericol pentru oameni.
„În ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare. Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate”, a adăugat ministrul.
Se investighează comportamentul deviant al ursului
Autoritățile investighează în prezent dacă ursul care a atacat tânăra suferea de vreo boală care i-ar fi influențat comportamentul.
„Am contactat deja Agenția Națională pentru ANSVSA-ul să aflăm dacă suferea de vreo boală care a dus la acest comportament deviant”, a spus Fechet.
De asemenea, se pare că ursul era o femelă fără pui, eliminând astfel posibilitatea ca atacul să fi fost cauzat de protejarea puilor.