Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă înainte de reuniunea Consiliului European. Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis, în cadrul căruia s-a referit și la prelungirea mandatului său la Cotroceni.
În cadrul conferinței a spus, președintele a spus, printre altele, că își va informa partenerii din Consiliul European despre interferențele străine în alegerile din România. „Realitatea este că România a avut o problemă enormă și a făcut față! Reacția României a fost una imediată, puternică și corectă, a spus șeful statului.
Voi informa Consiliul European cu privire la situația din România, ca urmare a interferențelor străine în procesul electoral, cu toate urmările, și voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României, ci la adresa democrației și a valorilor europene, la modul cel mai general, a spus președintele Klaus Iohannis, înainte de reuniunea Consiliului European.
Toate țările sunt expuse acestui risc, a adăugat șeful statului. El a spus că este necesară o coordonare la nivelul întregii Uniuni, pe tema combaterii ingerințelor străine și atacurilor hibride din partea Rusiei. Pentru apărare, țările UE trebuie să adopte „instrumente și mecanisme”.
„Europa este și va rămâne o țară cu o profundă vocație europeană și euroatlantică. România este o țară, stabilă, o democrație responsabilă, un stat membru UE și un partener de încredere. România este un stat pe care toți se pot baza. Realitatea este că România a avut o problemă enormă și a făcut față! Reacția României a fost una imediată, puternică și corectă”, a mai spus Iohannis.
Klaus Iohannis, despre cetățenii dezamăgiți
Klaus Iohannis a amintit și de cetățenii care își doresc din partea clasei politice, pe bună dreptate, responsabilitate, atenție, efort, onestitate și preocupare reală.
Poate că aceasta este și lecția cea mai importantă, sper și pentru politicienii noștri de acasă, a spus președintele României, după lecția dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni și după un an foarte complicat, cu multe alegeri, care în final a rezolvat unele probleme și unele le-a amânat pe anul 2025.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, de asemenea, că nu face pe nimeni responsabil în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale şi a punctat că legislaţia electorală trebuie să fie îmbunătăţită, iar instituţiile care se ocupă de cyber-space să aibă o cooperare mai strânsă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista o claritate privind persoana care va fi propusă pentru funcţia de premier.
„Sunt negocieri în curs între partide. S-au declarat anumite lucruri. Se pare că se lucrează pentru a forma o coaliţie pro-europeană, dar cum consultările sunt în fond – cele pe care le convoc la Cotroceni – o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem, ci vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puţin în ceea ce priveşte o persoană care să fie propusă pentru poziţia de prim-ministru. În momentul în care ne dăm seama că s-a ajuns în acea etapă voi convoca consultările. Bine ar fi să se mişte repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”, a spus şeful statului.
Klaus Iohannis, despre prelungirea mandatului la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat, miercuri, că prelungirea mandatului său la Cotroceni, după anularea scrutinului prezidenţial, este clară constituţional şi legal.
„Cum să plec dacă Constituţia îmi spune să stau? Nu este o alegere. Dacă aş pleca ar însemna să plec prin demisie”, a spus el. În acest caz, a adăugat Iohannis, demisia ar trebui să aibă o motivaţie „extrem, extrem de solidă”.
Klaus Iohannis a evidenţiat că prelungirea mandatului nu este o ingerinţă din partea sa, ci este articol din Constituţie. „Lucrurile sunt constituţional clare, legal clare”, a arătat el. Politicienii care susţin contrariul, precizează Iohannis, vor „să pară salvatorii naţiunii şi eu nu”. Preşedintele a făcut apel la organizarea alegerilor prezidenţiale cât mai curând. „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva”, a mai afirmat şeful statului.
Alte repere din discursul președintelui Iohannis:
„Mă aflu astăzi la Bruxelles pentru a participa la ultima reuniune din acest an a Consiliului European.
Tocmai am ieșit dintr-o întâlnire bilaterală cu domnul Președinte Costa, cu care am discutat multe teme, prioritățile strategice de pe agenda Uniunii din următoarea perioadă, evident, și pot să spun că avem o viziune comună cu privire la importanța rezilienței și a unei orientări strategice a Uniunii Europene, pentru a putea gestiona toate provocările pe care le cunoaștem acum și toate provocările care, cu siguranță, vor veni și vor fi din ce în ce mai complexe în următorii ani.
Până la urmă este nevoie de o abordare integrată și de găsirea unor instrumente și soluții pentru că oamenii asta așteaptă de la conducerea Uniunii Europene și de la conducerile naționale.
Am discutat, în acest context, și despre setul de măsuri și instrumente pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a combate interferența malignă a Rusiei în toate procesele care privesc Uniunea Europeană, sigur, în alegeri, în proceduri, în felul în care se creează politicile europene și politicile naționale și pentru a reduce expunerea noastră la aceste atacuri perfide, complexe, hibride.
În această după-amiază, vom începe seria de reuniuni cu Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest. Vom avea o discuție despre instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a stimula integrarea regională, precum și, sigur, dezvoltarea economică și socială, dar și pentru a promova valorile noastre europene”.
Klaus Iohannis: „Ucraina trebuie implicată în orice discuție”
Mâine dimineață, când începe reuniunea Consiliului European, vom dezbate teme extrem de importante, cu accent pe Ucraina, Orientul Mijlociu, prevenirea și răspunsul la crize, la migrație, procesul de extindere a Uniunii și, nu este nou, dar este din ce în ce mai relevant, rolul Uniunii Europene în arhitectura globală.
În ceea ce privește Ucraina, eu voi reconfirma sprijinul României, pe toate palierele relevante, îndeosebi în ceea ce privește nevoile de apărare ale Ucrainei și cele energetice. Se discută mult despre negocierile de pace și cred că e bine să fim conștienți că orice negocieri de pace trebuie să respecte anumite principii.
În primul rând, nicio inițiativă internațională care privește pacea în Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina, deci Ucraina trebuie implicată în orice discuție. În al doilea rând, Uniunea Europeană trebuie să rămână implicată îndeaproape în toate chestiunile care privesc securitatea noastră, a Uniunii Europene.
În acest context, voi accentua și faptul că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de sprijinul nostru pentru a spori reziliența și stabilitatea țării și pentru eforturile sale de reformă pe calea sa europeană, inclusiv prin implementarea Planului de Creștere pentru Moldova, așa se numește. Vom adopta, mâine, Concluzii ale Consiliului European pe tema sprijinului pentru Republica Moldova pe aceste paliere, inclusiv al securității energetice.
„România este un stat pe care toți se pot baza”
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, vom analiza situația extrem de îngrijorătoare din întreaga regiune, Israel, Fâșia Gaza, Liban și, evident, noile evoluții din Siria.
Eu voi pleda pentru o poziționare coordonată, astfel încât Uniunea Europeană să își aducă propria contribuție la soluționarea acestor crize.
Apoi, voi informa membrii Consiliului European și cu privire la situația din România, ca urmare a interferențelor străine în procesul electoral, cu toate urmările, și voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României, ci la adresa democrațiilor și a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate țările sunt expuse acestui risc.
Este evident, și voi spune acest lucru și în reuniune, că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerințelor străine și a atacurilor hibride din partea Rusiei.
Pentru a ne apăra și pentru a preveni aceste ingerințe trebuie să adaptăm și să dezvoltăm de urgență instrumente și mecanisme, nu putem să rămânem doar la nivelul „hai să discutăm cum să rezolvăm”, trebuie mers mult mai departe. Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în fața acestor atacuri.
De altfel, inclusiv la solicitarea noastră, a României, Consiliul European va adopta concluzii pe tema combaterii interferențelor și activităților hibride ale Rusiei.
„Evident că Uniunea Europeană nu este un spațiu perfect”
Reiau, aici la Bruxelles, mesajul pe care l-am mai enunțat în aceste zile: România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație europeană și euroatlantică. România este o țară stabilă, solidă, o democrație responsabilă, un stat membru al Uniunii Europene și un partener de încredere. România este un stat pe care toți se pot baza. Pare puțin altfel decât ce am spus în fraza anterioară. Realitatea este și probabil ați urmărit că a fost recunoscută de partenerii americani, de Germania și alții, România a avut o problemă enormă și a făcut față. Reacția României a fost una imediată, puternică și corectă și de aceea eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener și un membru de încredere.
Uniunea Europeană înseamnă valori, principii, libertate, progres, securitate și prosperitate pentru cetățenii europeni. Evident că Uniunea Europeană nu este un spațiu perfect, dar dacă noi nu ne demonstrăm, zi de zi, atașamentul față de interesele și de valorile comune și dacă nu ne implicăm pentru a gestiona crizele împreună, atunci nu vom putea construi un viitor mai bun.
Iar cetățenii noștri – fie că vorbim la nivel european sau vorbim strict de România – își doresc din partea clasei politice, pe bună dreptate, responsabilitate, atenție, efort, onestitate și preocupare reală. Poate că aceasta este lecția cea mai importantă – sper și pentru politicienii noștri de acasă – după lecția dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni și după un an foarte complicat, cu multe alegeri care, în final, a rezolvat unele probleme și unele le-a amânat pe anul 2025″.
Citiți și: Klaus Iohannis a convocat viitorul Parlament. Când se va întruni noul Legislativ