Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 13 noiembrie, actul normativ privind transpunerea salariului minim european în legislația națională.
La mai puțin de două săptămâni de primul tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a promulgat legea care transpune în legislația națională a Directivei UE 2022/2041, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, cu termen de implementare 15 noiembrie.
Salariul minim european, valabil și în România. Klaus Iohannis a promulgat actul normativ
Prin urmare, legea semnată de Klaus Iohannis stipulează asigurarea unui mecanism de stabilirea a nivelului salarial minim. Totodată, actul normativ vine în sprijinul persoanelor active pe piața muncii, în sensul că salariații cu forme legale vor beneficia de acces la salariul minim.
Accesul se va realiza fie sub forma unei remunerații minime legale, fie sub forma unor salarii și condiții de muncă decente stabilite în baza contractelor colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.
Prin implementare Directivei europene se urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai prin acordarea salariilor minime adecvate și asigurarea unui cadru de negociere colectivă, care să permită evoluția salariilor, potrivit comunicatului emis de Administrația Prezidențială.
Ce salarii vor primi angajații români de la 1 ianuarie
Prin urmare, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim se va calcula după o nouă formulă. Formulă care va permite majorarea remunerațiilor minime la 4.100 de lei brut.
De menționat este faptul că Marcel Ciolacu a declarat pe 16 octombrie, că de la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie va crește la 4.050 lei brut, ceea ce presupune o majorare de 350 de lei. Amintim că, în prezent remunerația minimă brută din România nu depășește pragul de 3.700 lei.
Stabilirea, respectiv actualizarea salariului minim legal urmează să fie efectuată prin Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. „Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei.
Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze între 47 şi 52 la sută din salariul minim european”, a transmis la vremea respectivă premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, guvernanții au convenit să mențină scutirea de taxe pentru suma de 300 de lei din salariul minim.