Președintele Klaus Iohannis așteaptă vineri o decizie crucială din partea Biroului Electoral Central (BEC), în legătură cu posibilitatea de a candida pentru Senatul României pe listele PNL. În același timp, Federația Germanilor din România (FDGR) a clarificat că nu îl va susține pe Iohannis în cazul unei candidaturi independente, afirmă Ovidiu Ganț, deputat al minorității germane și reprezentant FDGR.
Klaus Iohannis a fost refuzat de Federația Germanilor
„Nu am auzit de această idee. Noi am stabilit lista noastră de candidați încă din primăvară. Am depus-o deja la Biroul Electoral Central, iar astăzi urmează ședința de validare. Lista începe cu mine și continuă cu Thomas Șindilariu, Andreea Ross și Christine Manta Klemens. Nu avem nimic legat de o susținere pentru domnul Iohannis pe ordinea de zi, nici nu văd de ce ar exista o astfel de propunere. Cred că sunt doar speculații de presă,” a declarat Ganț pentru Turnul Sfatului.
PNL așteaptă clarificări de la BEC
Partidul Național Liberal se află în așteptarea unui răspuns oficial din partea BEC cu privire la posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare fără să-și dea demisia din funcția de președinte. Liberalii doresc să afle dacă Iohannis poate participa la alegeri ca independent pe listele partidului, cu scopul de a deveni viitorul președinte al Senatului, după ce își încheie mandatul la Cotroceni.
Discuția trebuia să aibă loc luni, însă ședința BEC a fost amânată deoarece reprezentantul PNL a lipsit.
„Reprezentantul nostru în BEC trebuie să susțină această solicitare și să argumenteze cererea partidului,” au explicat surse din interiorul PNL.
Ședința, programată inițial pentru joi, a fost reprogramată pentru vineri, după ce corespondența dintre PNL și BEC nu a decurs conform așteptărilor.
Modificarea legii electorale, o variantă abandonată
Pentru a-l sprijini pe Iohannis, PNL a inițiat anterior un proiect de lege în Parlament, prin care președintele ar fi putut candida pentru un loc în Parlament în ultimele trei luni ale mandatului său, fără a demisiona din funcția de șef al statului. Propunerea urma să urmeze un model similar cu cel al fostului președinte Ion Iliescu în 2004.
Cu toate acestea, după ce PSD a anunțat că nu va vota această modificare a legii electorale, PNL a decis să retragă proiectul. În schimb, liberalii au optat să întrebe direct BEC dacă președintele poate candida fără să fie nevoie de o schimbare legislativă.
„Klaus Iohannis a spus deja că nu va demisiona din funcție și că își va duce mandatul de președinte până la capăt. Acum, așteptăm răspunsul BEC pentru a vedea dacă poate candida din partea PNL la alegerile din decembrie,” a precizat o sursă din PNL.
Iohannis așteaptă să vadă dacă poate candida fără să-și dea demisia
Dorința lui Iohannis de a candida pentru un post de senator și, eventual, de a prelua președinția Senatului, este văzută ca o mișcare strategică menită să îi asigure influență politică și după încheierea mandatului prezidențial. Totuși, dacă BEC decide că nu poate candida fără a demisiona din funcția de președinte, acest plan ar putea să fie compromis.