Raportul publicat miercuri de către organizația non-profit Kidsrights a dezvăluit o creștere cu 21% a încălcărilor grave ale drepturilor copiilor în anul 2023, ceea ce se datorează creșterii numeroaselor conflicte și războaie din întreaga lume. Aceste situații au lăsat copiii vulnerabili și expuși unei “crize polivalente tot mai accentuate”.
Potrivit unui studiu realizat de o organizaţie care acordă premiul internaţional pentru pace al copiilor, doar în ultimii doi ani, peste 8.000 de copii au fost ucişi în Israel şi Fâşia Gaza, iar peste 2.000 au fost răniţi sau ucişi în Ucraina. Aceste cifre îngrozitoare subliniază necesitatea continuării eforturilor pentru a asigura pacea şi siguranţa copiilor din întreaga lume.
Impactul global al încălzirii climatice asupra drepturilor copiilor și vaccinarea în Europa occidentală
Există multe forme grave de încălcare a drepturilor copiilor, cum ar fi mutilările, exploatarea lor ca soldați, răpirile și refuzul de ajutor umanitar.
ONG-ul este preocupat de scăderea cu aproape o treime a ratei de vaccinare a copiilor în Europa occidentală, chiar dacă observăm o îmbunătățire a situației la nivel global, după ce pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra acestui aspect. Este important să ne concentrăm pe stimularea și promovarea vaccinării pentru a proteja sănătatea copiilor.
Potrivit raportului, încălzirea globală aduce şi alte provocări pentru drepturile copiilor în lume, cum ar fi dezastrele naturale şi migraţia forţată.
“Mulțumim eforturilor continue și pozitive ale țărilor precum Regatul Unit și Danemarca, care au trecut treptat la energia regenerabilă.”
Impactul crizei asupra drepturilor copiilor și clasamentul țărilor în 2024 conform Indexului Kidsrights
Potrivit raportului, policriza care continuă să se agraveze afectează grav copiii şi pune în pericol decenii de progres în ceea ce priveşte protecţia lor. Marc Dullaert, fondatorul și președintele Kidsrights, a subliniat acest lucru și a accentuat importanța luării măsurilor adecvate pentru a proteja generațiile viitoare de efectele negative ale crizei.
El a subliniat importanța ca guvernele să accepte realitatea că obiectivele ONU de dezvoltare durabilă pentru drepturile copiilor până în 2030 nu vor fi atinse cu ușurință.
Potrivit Indexului Kidsrights din 2024, Luxemburg este în fruntea ţărilor care protejează cel mai bine drepturile copiilor, în timp ce Afganistan ocupă ultimul loc.