Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, marţi, că pachetul de măsuri fiscale propus de Executiv are multe improvizaţii, unele fiind de neacceptat. UDMR va trimite propunerile sale Guvernului şi aşteaptă ca acestea să fie luate în considerare la elaborarea versiunii finale a proiectului. UDMR anunţă că va trimite propunerile sale Guvernului şi aşteaptă ca acestea să fie luate în considerare în elaborarea versiunii finale a proiectului.
Preşedintele UDMR a declarat marţi, după discuţia cu premierul Marcel Ciolacu pe pachetul de măsuri fiscale că „trebuie să ţinem cont de principiul autonomiei locale.”
Kelemen Hunor a mai precizat s că „instituţiile de cultură trebuie exceptate de la comasare când sunt mai puţin de 50 de posturi”
„Nu poţi să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autorităţile locale şi ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie şi aşa mai departe. Deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect”, a spus liderul UDMR.
”Grupurile parlamentare ale UDMR au ascultat argumentele prim-ministrului şi ale ministrului de finanţe cu privire la măsurile Guvernului pentru echilibrarea bugetului referitoare la administraţia publică şi finanţele publice. După întâlnire, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a subliniat că propunerea este inacceptabilă pentru UDMR, deoarece reprezintă «o improvizaţie completă şi încalcă principiul autonomiei locale»”, a transmis, marţi, UDMR, într-un comunicat de presă.
“Jocurile de noroc ar trebui supuse unei taxe mai mari, iar Guvernul să ofere garanţii că impozitarea băncilor nu va duce la creşterea dobânzilor”
Potrivit documentului citat, grupul parlamentar al UDMR a criticat măsurile care afectează negativ administraţiile locale, care subminează principiile autonomiei locale şi ale subsidiarităţii, care impun standarde de performanţă aleşilor locali şi care prevăd comasarea instituţiilor culturale.
”Kelemen Hunor a catalogat drept o improvizaţie totală şi a explicat că, dacă anul trecut ar fi fost adoptate propunerile Uniunii pentru introducerea taxei de 1% asupra veniturilor obţinute de marii operatori economici şi bănci, deficitul bugetar ar fi fost mult mai mic în prezent.
Ceea ce este cunoscut sub denumirea de “impozitul de lux”, care nu este altceva decât impozitul asupra bunurilor mobile şi imobile, ar trebui, de asemenea, să revină autorităţilor locale, iar direcţiile regionale ale ANAF ar trebui desfiinţate. Jocurile de noroc ar trebui supuse unei taxe mai mari, iar Guvernul ar trebui să ofere garanţii că impozitarea băncilor nu va duce la creşterea dobânzilor şi taxelor percepute de bănci”, a mai transmis formaţiunea.
Premierul Ciolacu: „Până acum nu avem un «nu» hotărât şi nu au fost amendamente impuse”
Marcel Ciolacu a declarat, după discuţiile purtate marţi la Parlament cu grupurile parlamentare ale UDMR şi minorităţi pe tema susţinerii măsurilor fiscale pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Legislativ, că „până acum nu avem un «nu» hotărât” şi „nu au fost amendamente impuse”.
„A fost o informare, nu avem înţelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă şi urmează să decidem”, a afirmat Marcel Ciolacu, chestionat marţi la Parlament dacă s-a înţeles cu grupurile parlamentare, inclusiv al UDMR, asupra proiectului privind măsurile fiscale pe care îşi va asuma răspunderea Guvernul.
Întrebat dacă parlamentarii i-au transmis că ar fi dispuşi să susţină aceste noi măsuri fiscale, premierul a răspuns: „Până acum nu avem un «nu» hotărât. Nu au fost amendamente impuse”.
Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor.
De asemenea, proiectul Executivului majorează acciza la alcool şi tutun şi instituie impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare. Documentul a fost făcut public, marţi dimineaţă, de Ministerul Finanţelor.
Printre principalele măsuri prevăzute în document sunt:
- Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă au venituri până în 60.000 euro pe an și de 3% dacă peste această sumă; dispare impozitul pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%;
- Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro și băncile vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri;
- Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei;
- Impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro;
- Una dintre prevederi se referă la impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate, care s-ar putea aplica începând cu data de 1 iulie 2024.
Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice:
- diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora;
- desfiinţarea posturilor vacante;
- desfiinţarea funcţiei de şef birou;
- diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
- În schimb, valoarea voucherelor de vacanță crește la 1.600 lei, pentru care va fi plătită contribuția de asigurări de sănătate (CAS) de 10% și vor fi acordate doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. De asemenea, voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
CITIȚI ȘI: