Senatul american l-a confirmat joi pe Kash Patel în funcția de director al FBI, instalând astfel un aliat loial al fostului și actualului președinte Donald Trump în fruntea celei mai mari agenții de aplicare a legii din Statele Unite. Numirea lui Patel, un personaj controversat, a fost primită cu critici dure de democrați, care îl acuză că va folosi instituția pentru represalii politice și pentru a impune ideologiile promovate de Trump.
Kash Patel a fost supus unei examinări intense în timpul audierilor din Senat, unde a fost chestionat în legătură cu declarațiile sale anterioare și pozițiile controversate pe care le-a susținut. De-a lungul anilor, Patel a fost un susținător vocal al teoriilor privind existența unui „stat paralel” în structurile de putere americane, care ar fi lucrat împotriva administrației Trump. În fața senatorilor, Patel a promis că nu va politiza FBI-ul și a respins acuzațiile privind posibile acțiuni de răzbunare împotriva opozanților lui Trump.
„Frânturile de informații sunt adesea înșelătoare”, a declarat Patel în timpul audierilor, referindu-se la criticile aduse asupra sa de către democrați. El a subliniat că FBI-ul va funcționa fără „nicio politizare” și că se va concentra exclusiv pe aplicarea legii și protejarea cetățenilor.
Republicanii susțin numirea lui Kash Patel
Republicanii din Senat au aprobat numirea lui Kash Patel, considerând că acesta va aduce transparența necesară în cadrul agenției și va elimina ceea ce ei descriu drept o instituție „coruptă” de influențe politice liberale. Mitch McConnell, unul dintre liderii Partidului Republican, a declarat că Patel este „omul potrivit pentru a reforma FBI-ul după ani de abuzuri și dezinformare”.
Chuck Grassley, președintele Comisiei Juridice a Senatului, a susținut, de asemenea, numirea lui Patel, spunând că acesta a expus „partizanatul” din cadrul FBI și că va restaura încrederea publicului în agenție.
I am honored to be confirmed as the ninth Director of the Federal Bureau of Investigation.
Thank you to President Trump and Attorney General Bondi for your unwavering confidence and support.
The FBI has a storied legacy—from the “G-Men” to safeguarding our nation in the wake of…
— FBI Director Kash Patel (@FBIDirectorKash) February 20, 2025
Criticile democraților: un pericol pentru democrație?
Democrații sunt profund îngrijorați de efectele numirii lui Patel. Aceștia îl acuză că ar putea folosi FBI-ul pentru a-și vâna adversarii politici și pentru a impune un control ideologic asupra agenției. Senatorul Dick Durbin a criticat alegerea lui Patel, afirmând că acesta „nu are nici experiența, nici discernământul și nici temperamentul necesar pentru a conduce FBI în următorul deceniu”.
Mai mult, Durbin a atras atenția asupra trecutului lui Patel, amintind că acesta a fost unul dintre cei mai vocali critici ai investigației FBI privind legăturile dintre campania lui Trump și Rusia. De asemenea, democrații au subliniat că Patel a fost remunerat cu 25.000 de dolari de o companie de film deținută de un cetățean rus, care a produs conținut ce promovează teorii conspiraționiste.
Planurile lui Patel pentru FBI
Într-un mesaj publicat pe platforma X (fostul Twitter), Patel a declarat că se simte „onorat” de această confirmare și că va „reconstrui încrederea în FBI”.
„FBI-ul are o moștenire de prestigiu – de la ‘G-Men’ la protejarea națiunii noastre după 9/11. Poporul american merită un FBI transparent, responsabil și dedicat justiției. Politizarea sistemului nostru de justiție a erodat încrederea publicului – dar asta se încheie astăzi”, a transmis Patel.
El a adăugat un mesaj clar pentru adversarii săi: „Pentru cei care caută să facă rău americanilor – considerați aceasta un avertisment. Vă vom vâna în orice colț al acestei planete.”