Charlie Ottley, jurnalistul britanic îndrăgostit iremediabil de România, și-a găsit iubirea vieții. Unde altundeva, decât în țara despre care spune de câte ori are ocazia că „România merită să fie mult mai grandioasă decât este ȋn prezent. Sunt paşi simpli care ar trebui să fie făcuți”.
Charlie Ottley s-a îndrăgostit de o româncă, Oana Mihai. Cei doi s-au mutat împreună într-un sat din mijlocul munților Carpați. În 2012, pe când filma Wild Carpathtia 2, jurnalistul a cunoscut-o pe Oana Mihai. Totul a început cu o îmbrățișare care le-a schimbat destinul amândurora. Ulterior, cei doi s-au mutat împreună într-un sat din mijlocul munţilor, de atunci fiind de nedespărțit.
Povestea e cam așa: La marginea unui sat din Carpaţi, în frigul dimineţii, un bărbat sparge lemne. Nu e un sătean obişnuit. Pentru vecini, e domnul Charlie. Britanicul care s-a mutat lângă ei şi le-a adoptat obiceiurile. Pentru restul lumii, e Charlie Ottley – jurnalist, producător de film şi cel mai bun ambasador al României. Străinul care ne-a dus numele peste hotare a început să filmeze povestea ţării noastre acum mai bine de un deceniu şi nu s-a mai oprit de atunci.
Jurnalistul britanic s-a îndrăgostit întâi de țară, apoi de Oana
„Îmi place mult în România, îmi place originea istorică, totul din România – natura, pădurea, animale, bucătăria (…)! Oamenii, oamenii sunt cei mai ospitalieri pe care i-am întâlnit în toată lumea. Chiar aveţi de toate. Este doar despre ce faceţi cu toate acestea mai departe”, a declarat la un moment dat Charlie Ottley.
„România: țara cu 1.000 de chipuri!” – este expresia pe care a consacrat-o jurnalistul și producătorul britanic de televiziune Charlie Ottley, după ce a străbătut peste 20.000 de kilometri prin toate regiunile geografice ale țării căreia, de peste 13 ani, îi spune „acasă”.
Într-un interviu în exclusivitate la Radio Constanța, britanicul Charlie Ottley transmitea lucruri de o importanță vitală pentru țara noastră.
Jurnalistul crede că România e infinit de fascinantă
„Cred că sunt două lucruri de importanță vitală pe care trebuie să le imprimăm oamenilor și mai ales tinerei generații care creşte și primește mai multă responsabilitate, construiește companii – lucruri de acest gen. Cred că trebuie să gestionăm conservarea culturală a acestei țări, a acestor peisaje, a peisajului patrimonial, dar și a peisajului natural”, a spus Ottley.
El a vorbit și despre unica și spectaculoasa Românie, prin bogăția naturală și diversitatea sa culturală, dar și despre cum putem proteja, restaura și promova toate aceste comori, astfel încât România să devină grandioasă. „Sunt mulți oameni care trăiesc aici sub un singur drapel şi cred că acest lucru, din perspectiva unui străin, din punct de vedere turistic, face ca România să fie infinit de fascinantă. Aveți toate aceste tradiții diferite: aveți cultura lipovenească aici, aveți maghiari, aveți români, aveți romi, aveți greci, aveți polonezi, aveți cehi, aveți sași, evident, germani, care trăiesc într-o singură țară şi fiecare minoritate etnică are propriile tradiții culinare, propria muzică, propriile costume, propria istorie.
Jurnalistul spune care este una dintre cele mai mari dezamăgiri de la noi din țară
Jurnalistul a mai vorbit în cadrul interviului și despre una dintre cele mai mari dezamăgiri în ceea ce privește turismul la noi în țară: stațiunile geotermale.
„Un fost împărat austro-ungar a descris băile imperiale – Băile Herculane – ca fiind cea mai frumoasă stațiune din sudul continentului european… adică de oriunde, de fapt, şi, nu știu din ce motive, guvernul consideră că nu trebuie expropriată, deși, de fapt, autoritățile locale dețin terenul de sub clădire, iar persoana care deține clădirea este de fapt într-un proces, iar stațiunea balneară a fost în prezent confiscată de autorități pentru această bătălie juridică. Și ar putea să o exproprieze în mod legal în cadrul sistemului. Există capacitatea de a face acest lucru în România și se poate plăti un preț corect pentru clădire, pentru a face imediat renovările necesare pentru a opri ca acea clădire să se prăbușească. Ei pot face acest lucru, dar nu vor să o facă. Și nu pot să înțeleg de ce ai una dintre cele mai frumoase clădiri din întreaga Europă și guvernului chiar nu-i pasă.
Nu vor să facă nimic, refuză să ia măsurile necesare pentru a salva această clădire superbă care ar putea aduce milioane și milioane de euro în economia locală și ar putea oferi locuri de muncă pentru atât de mulți oameni. Și cred că este chiar de natură penală faptul că acest lucru nu s-a întâmplat”.
România merită mai mult
Nu în ultimul rând, Ottley a punctat modul în care vede el România: „Este aşa: dacă noi considerăm, metaforic, că fiecare țară este o ciorbă cu ingrediente diferite – cultură, natură, aventură, istorie etc. etc., tradiții, muzică, festivaluri, toate aceste lucruri –, avem de toate aici, în România, dar în măsuri diferite.
Poate că nu avem la fel de multe castele cum are, de exemplu, Germania sau Spania, poate că nu avem sate istorice atât de bine conservate cum are Italia, dar avem aceste lucruri. Dar, mai important, avem și natură, o biodiversitate incredibilă și tradiții pe care oamenii le-au păstrat, și meșteșuguri, și acest tip de peisaj cultural, mult mai mult decât orice altă țară pe care o cunosc în Europa. Prin urmare, aș dori să le mulțumesc tuturor minorităților etnice din această țară pentru cultura lor, care îmbogățește această țară și ȋmbogăţeşte identitatea națională – şi la asta m-am referit când am spus „ciorbă”.
Nu în ultimul rând, el a mai adăugat că „știți, toate aceste ingrediente fac ca România să fie extraordinară și ar putea face ca România să fie și mai spectaculoasă dacă am promova-o în mod corect şi dacă, de fapt, am coopera cu toţii pentru, aşa cum am spus ȋn serial, a duce România la următorul nivel. România merită să fie mult mai grandioasă decât este ȋn prezent. Sunt paşi simpli care ar trebui să fie făcuți şi care ar ajuta cu adevărat ȋn această direcţie”.
Citiți și: