Jumătate dintre testele antidrog la șoferi în București au fost fals pozitive. Informația obținută de Oficiul de stiri în exclusivitate este confirmată de Consiliului Superior de Medicină Legală. La nivel național, doar 62% dintre drugtestele rapide au fost confirmate de analizele de sânge.
Jumătate dintre testele antidrog la șoferi au fost fals pozitive. Surse judiciare au precizat pentru Oficiul de stiri că, în București, polițiștii de la Brigada Rutieră au înregistrat 2609 de teste pozitive, anul trecut. În schimb, la analizele de sânge efectuate la Institutul Național de Medicină Legală (INML), au fost confirmate 1240, adică mai puțin de jumătate.
Jumătate dintre testele antidrog la șoferi au fost fals pozitive
Informațiile obținute în exclusivitate de Oficiul de stiri sunt confirmate de un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML).
Medicii legiști arată că, în 2023, în toate laboratoarele din țară, s-au făcut 3.009 teste de depistare a drogurilor.
Dintre cele 3.009 de probe, 1.898 s-au dovedit pozitive și după analizele medico-legale.
Restul, nu au scos la iveală prezența unor substanțe interzise așa cum fusese înregistrat de drugtestele rapide.
Abuzuri cu consecințe grave
În toate cele peste 1000 de cazuri, șoferii au trebuit să aștepte din cauza erorilor date de drugtest rapide. Însă, până au scăpat de urmărirea penală și au primit permisul înapoi unii șoferi și-au pierdut slujba.
Testele antidrog la șoferi. Culmea este că, deși un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) atrăsese atenția asupra acestor erori, inclusiv la modul în care un medicament sau un parfum poate induce în eroare etilotestele sau drugtestele rapide aflate în dotarea polițiștilor rutieri, a apărut OUG 84.
Celebra ordonanță care a stârnit o adevărată revoltă la nivel național, emisă de Guvern la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu a ținut cont de avertismentele specialiștilor și a stabilit că un conducător auto/șofer, poate rămâne fără permis pe loc dacă se înregistrează o valoare de sub 0.10 la mie, fără să aibă dreptul să ceară recalcularea la INML sau IML locale.
Erori și abuzuri
Testele antidrog la șoferi Adică, dacă ștergi bordul mașinii cu spirt, dacă folosești un parfum de esență tare, dacă iei un medicament de răceală poți rămâne fără permis.
Sau dacă ciocnești un pahar de șampanie sau un pahar la ziua cuiva iar valoarea este sub 0.10 rămâi fără permis pentru că nu ai dreptul la recalcularea alcoolemiei în sânge.
Asta în timp ce un șofer care bea mai mult și depășește această valoare la testare are dreptul la recalculare iar, până la IML, îi poate scădea alcoolemia în sânge și poate scăpa.
„Este salutară ideea de a se face și o a doua testare la valori foarte mici, dar nu poate fi eliminat dreptul cetățeanului de a face testarea sângelui, aceasta fiind singura valoare certă din punct de vedere medico-legal și față de care, astfel, se impune, în mod obligatoriu să țină cont organele statului.”, a explicat, pentru Oficiul de stiri, celebrul avocet Tonel Pop.
Legiștii explică: patru din cinci probe au fost infirmate în laborator
Cei care au formulat celebra Ordonanță 84 nu au ținut cont de precizările făcute de un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) care a prezentat, la începutul acestui an, care sunt cele mai multe erori la testele rapide.
Testele antidrog la șoferi. Este vorba despre substanțe din categoria amfetaminei și a benzodiazepinelor – aproximativ patru din cinci probe au fost infirmate în laborator.
Specialiștii explică și de ce. Există multe alte substanțe, folosite în mod uzual, care dau reacții fals pozitive.
Date oficiale, neglijate de cei care au întocmit OUG 84
Un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) a prezentat date oficiale legate de numeroasele erori la testele rapide cu etiloteste sau drugteste rapide.
Specialiștii CSML explică numeroasele erori prin „existența a numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive precum:
- reacții fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
- canabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
- barbiturice: antiinflamatorii;
- opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conțin codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”.
Toate aceste date sunt menționate în raportul Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) pentru annul 2023.
Pasta de dinți sau apa de gură poate da erori la testele rapide
Specialiștii CSML arată că cele prezentate mai sus nu sunt singurele cauze ale unor reacții fals pozitive. Șoferii se poate trezi cu dosar penal de conducere sub influența unor substanțe interzise și din cauza florei bacteriene din gură, după folosirea unor substanțe care modifică secreția salivară sau chiar în urma utilizării unor substanțe uzuale: conservanți alimentari, produse pentru cosmetică, produse pentru igienă orală etc.
Testele antidrog la șoferi. Există însă și cauze care țin de modul în care sunt utilizate testele rapide și kit-urile aferente – temperatură inadecvată, expunere la surse de lumină, infraroșii, ultraviolete etc., care pot modifica activitatea enzimatică pe care se bazează unele teste.
Și polițiștii au cerut înlocuirea aparatelor
Testele antidrog la șoferi. Și polițiști care s-au lovit frecvent de aceste erori au cerut înlocuirea testerelor pe care le avea în dotare din cauza numărului mare de probe fals pozitive. Spre exemplu, Inspectoratul de Poliție Maramureș a solicitat, oficial, în februarie 2023.
„Situaţia cu privire la numărul mare de rezultate negative a fost semnalată atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Logistic, cât şi al I.G.P.R.- Direcţia Rutieră, solicitându-se înlocuirea sistemului AquilaScan WDTP-10 cu un alt mijloc tehnic certificat care să furnizeze o analiză mult mai precisă a mostrelor de salivă”, declara, la acel moment, Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, pentru ziare.com.