Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a salutat sfârşitul detenţiei lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, în Marea Britanie. El va fi audiat de un tribunal din Insulele Mariane, de unde ar urma să iasă ca om liber.
„Salutăm eliberarea lui Julian Assange (…) din Regatul Unit şi progresele semnificative spre o rezolvare definitivă a acestui caz, fără o nouă detenţie”, a declarat pentru AFP Elizabeth Throssel, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat. Julian Assange se află pe drum pentru a fi audiat de un tribunal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, de unde ar urma să iasă ca om liber după ce a încheiat un acord cu justiţia din Statele Unite.
Potrivit lui Elizabeth Throssel, cazul Assange „a ridicat o serie de probleme în materie de drepturi ale omului”. Prin urmare, după cinci ani de detenţie, Assange este liber şi a părăsit Marea Britanie. Respectiv a părăsit închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani.

Julian Assange a fost arestat în 2019
Julian Assange este inculpat de acum pentru „complot în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii ţinând de apărarea naţională”. Potrivit documentelor judiciare americane, el urmează să pledeze vinovat la acest unic cap de acuzare şi să fie condamnat la 62 de luni de închisoare – o pedeapsă pe care a executat-o deja în detenţie provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în Australia natală.
Fondatorul Wikileaks a fost arestat de poliţia britanică în 2019 după şapte ani în care nu a putut părăsi ambasada Ecuadorului la Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia într-o anchetă pentru viol, clasată fără urmări în 2019.
Julian Assange risca până la 175 ani de închisoare în SUA, unde era urmărit pentru publicarea începând din 2010 a peste 700.000 de documente confidenţiale despre activităţile militare şi diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak şi Afganistan. Printre materialele publicate se află şi o înregistrare video în care mai mulţi civili, printre care doi jurnalişti ai agenţiei Reuters, sunt ucişi de tiruri trase dintr-un elicopter american de luptă în Irak, în iulie 2007.
Documentele fuseseră obţinute graţie unui soldat american, Chelsea Manning. Condamnată în august 2013 la 35 ani de închisoare de o curte marţială, Chelsea Manning (născută Bradley Manning) a fost eliberată după şapte ani după ce preşedintele Barack Obama i-a comutat pedeapsa.

Momente-cheie din viața fondatorului WikiLeaks
Născut pe 3 iulie 1971 în Queensland, Australia, el a învățat de mic să deslușească hackingul. A învățat să scrie programe software, iar în jurul vârstei de 20 de ani a devenit cunoscut în comunitatea australiană de hackeri sub numele de Mendax. A studiat matematica și fizica la Universitatea Melbourne, iar în 1996, când avea 25 de ani, a pledat vinovat pentru 24 de capete de acuzare de piraterie informatică, fiind amendat și apoi eliberat. Julian Assange a spus că a fost motivat mai degrabă de „curiozitatea intelectuală”, potrivit romania.europalibera.org.
În 2006, împreună cu alte persoane, a înființat organizația WikiLeaks, care se descrie ca „organizație media multinațională specializată în analiza și publicarea bazelor de date cu materiale cenzurate sau restricționate” și care „implică războaie, spionaj și corupție”.
Organizația WikiLeaks a devenit cunoscută în aprilie 2010, după ce pe platformă au apărut sute de mii de documente secrete și cablograme cu discuții nedestinate publicului. Într-una din scurgerile de informații de atunci era și o înregistrare din 2007, care arăta cum cel puțin douăsprezece persoane, inclusiv doi angajați ai agenției de știri Reuters, au fost împușcate mortal dintr-un elicopter al armatei americane, în capitala irakiană Bagdad. Pe platformă au fost publicate peste 90.000 de documente militare americane clasificate privind războiul din Afganistan și aproximativ 400.000 de dosare americane secrete privind războiul din Irak.
Acestea au fost cele mai mari breșe de securitate de acest tip din istoria armatei americane. Cea care a divulgat aceste documente a fost Chelsea Manning, o fost analistă de informații în armata americană. În 2013, ea a fost condamnată de o curte marțială la 35 de ani de închisoare. Patru ani mai târziu, președintele Barack Obama i-a comutat pedeapsa la aproape șapte ani de detenție, începând cu arestarea sa din 2010, fiind eliberată din închisoare în acel an.
Julian Assange – mandatele de arestare
Timp de un an, între martie 2019 și martie 2020, Manning ea a ajuns din nou la închisoare, deoarece a refuzat să depună mărturie în procesul deschis în urmă cu un deceniu de guvernul american împotriva lui Julian Assange.
În noiembrie 2010, în timp ce Assage era în Marea Britanie, autoritățile judiciare din Suedia au emis un mandat internațional de arestare pe numele lui în legătură cu acuzațiile de agresiune sexuală formulate împotriva sa de către două femei. Cele două femei au declarat că relațiile lor cu Assange au început în mod consensual, dar că bărbatul a acționat ulterior împotriva voinței lor.
El a declarat că acuzațiile au fost un pretext pentru ca el să fie extrădat în Statele Unite din cauza activității la WikiLeaks.
Deși a negat acuzațiile, Assange a cooperat inițial cu poliția britanică. În luna decembrie a aceluiași an, Assange s-a predat poliției din Londra, iar Înalta Curte i-a permis să rămână în Anglia.
După ce și-a epuizat opțiunile legale cu privire la aceste acuzații, în iunie 2012, el a intrat în Ambasada Ecuadorului din Londra și a refuzat să plece. Ecuadorul i-a acordat azil politic în luna august a aceluiași an, însă Assange nu a putut părăsi clădirea deoarece ar fi fost arestat. Poliția britanică supraveghea clădirea permanent.
El a stat în ambasadă timp de șapte ani, însă din cauza comportamentului său – oficialii ecuadorieni l-au acuzat că face skateboarding și joacă fotbal în interiorul ambasadei, că a adoptat o pisică de care nu ar fi avut grijă sau că se comportă nepoliticos cu personalul – conducerea politică din Quito i-a revocat statutul de azilant. În această perioadă, Assange a devenit tată de două ori, partenera sa fiind avocata Stella Moris, o susținătoare a drepturilor omului cu cetățenie suedeză și spaniolă. Cei doi s-au căsătorit în 2022, în timp ce Assange era în închisoarea Belmarsh.
Arestarea lui Julian Assange în 2019
În acel an, procurorii suedezi au renunțat la ancheta lor împotriva lui Julian Assange, deoarece timpul scurs între fapte și baricadarea în ambasada ecuadoriană ar fi oprit cazul să fie dus la bun sfârșit.
Însă, în aprilie 2019, după ce Ecuadorul i-a retras statutul de azilant, poliția britanică l-a arestat pe Assange în clădirea ambasadei acestei țări. El a fost acuzat de încălcarea condițiilor eliberării pe cauțiune.
Poliția britanică a spus atunci că l-a arestat pe Assange „în numele Statelor Unite”, deoarece procurorii americani l-au acuzat în 2010 de conspirație cu Chelsea Manning pentru a obține ilegal documentele clasificate. Guvernul american a susținut că aceste dezvăluiri au pus în pericol viața informatorilor care colaborează cu Statele Unite.
Procurorii federali americani doreau ca Julian Assange să fie judecat în Statele Unite pentru presupuse încălcări ale Legii Spionajului. Cele 18 acuzații combinate ar fi putut duce la o sentință de 175 de ani de închisoare.