John Malkovich va fi implicat într-un proiect special în România. Celebrul actor va colabora, din nou, cu un teatru din țara noastră, pentru punerea în scenă a spectacolului ”Infamous Ramirez Hoffmann”.
Teatrul Naţional din Timişoara a anunțat spectacolele noi din stagiunea 2024-2025, dar și un proiect cu totul special: colaborarea cu celebrul actor. „În anul în care Timişoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Teatrul Naţional a dezvoltat un principiu al construcţiei culturale şi al dialogului. Anotimpurile FEST-FDR au operat în egală măsură asupra orizontului de aşteptare al publicului, cât şi asupra artiştilor din lumea întreagă.
Astfel, cucerit de experienţa anului 2023, celebrul actor american John Malkovich va reveni în luna noiembrie pe scena Teatrului Naţional din Timişoara cu un spectacol nou, Infamous Ramirez Hoffmann, scenariu bazat pe capitolul final al cărţii Literatura nazistă în Americi a binecunoscutului scriitor Roberto Bolaño”, precizează cei de la Teatrul Național din Timișoara.
Citiți și: Dezvăluiri despre filmul Pretty Woman. Adevărul spus de Richard Gere
Cine este infamul pe care îl va „întrupa” John Malkovich
„Infamul Ramirez Hoffman” este o piesă adaptată după romanul “Literatura nazistă în Americi” al scriitorului chilian Roberto Bolaño. Cartea prezintă istorii fictive ale unor naziști imaginari, dintre care majoritatea au o legătură, oricât de vagă, cu lumea literară – atât cea reală, cât și cea complet inventată de Bolaño. “Infamul Ramirez Hoffman” spune povestea unui scriitor pentru care estetica se suprapune cu etica și care consideră că opera trebuie să fie prețuită mai presus de orice ideal uman.
Un narator anonim ne spune povestea fictivă a lui Ramirez Hoffman: un scriitor de dreapta care profită de lovitura de stat din Chile din 1973, care l-a destituit pe președintele Salvador Allende, pentru a lansa o campanie de poezie care cuprinde tortură și crimă. Piesa este considerată un one-man-show, centrat pe personajul interpretat de Malkovich, Ramirez Hoffman menționat mai sus, și care este însoțit pe scenă de aranjamentele muzicale ale Anastasiei Terenkova, cu care colaborase în 2017 la “Report on the Blind”. Malkovich a fost la Timișoara în iulie anul trecut cu spectacolul “Comedie infernală”, în cadrul evenimentului “Timișoara – Capitală culturală a Culturii 2023”.
John Malkovich, dar și alte spectacole
Alte premiere la Teatrul din Timișoara La Timișoara încep repetiţiile pentru prima premieră a acestei stagiuni – ”De Bergerac. Fantasme din Cyrano” de Michele Santeramo, în traducerea Mariei Rotar, spectacol semnat de cunoscutul regizor italian Roberto Bacci, fondator al Teatrului ERA. Cel de-al doilea proiect de toamnă al Naţionalului este ”Petrecerea de nuntă”, scenariu de Marie-Louise Bischofberger şi Dominic Gould după prozele lui Guy de Maupassant, în traducerea Codruţei Popov, scenografia Corina Grămoşteanu. Premiera spectacolului Petrecerea de nuntă va avea loc în 10 noiembrie, la Sala Mare.
În luna decembrie, Teatrul Naţional din Timişoara scoate la rampă spectacolul ”Absurdinia”. Regizorul Gavriil Pinte construieşte un parcurs prin literatura absurdului din România, construind un scenariu pe texte din I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi şi Matei Vişniec. În acest proiect va fi secondat de scenografa Roxana Ionescu. Tot în luna decembrie, Teatrul Naţional va organiza o nouă ediţie a FEST-FDR.
Dezvăluiri la Sibiu
Actorul John Malkovich a făcut dezvăluiri în această vară la Sibiu, respectiv a vorbit la FITS despre relația sa profesională și personală de peste trei decenii cu o actriță lituaniană. Alături de care joacă în piesa de succes „În singurătatea câmpurilor de bumbac”.
Biletele la această piesă de teatru s-au epuizat încă de dinainte de începerea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, demonstrând interesul și apetitul publicului nu numai pentru teatru. Ci și pentru întâlnirea cu personalități ale filmului și teatrului care și-au croit un traseu recunoscut la nivel internațional.
„Cu Inge am avut o relație de lucru extraordinară și o prietenie superbă, de peste 30 de ani. Am jucat împreună pe scene de teatru, în filme, în tot felul de producții artistice. Prietenia unui coleg de lucru este extraordinară pentru că de obicei lucrăm cu oamenii o singură dată, maxim de două ori în domeniul nostru. Trebuie să cultivi aceste posibilități de a lucra cu persoanele respective și în viitor, ceea ce noi am reușit să facem timp de mai multe decenii”, a declarat Malkovich, potrivit Ora de Sibiu.
Cum a întâlnit-o John Malkovich pe Dapkūnaitė
Malkovich și Ingeborga Dapkūnaitė s-au întâlnit la Londra în 1991, în timpul unei audiții pentru o piesă de teatru. Ingeborga era actriță la Teatrul Național din Vilnius și venea dintr-o proaspătă fostă republică sovietică, fără să știe mare lucru despre actorul american. Văzuse o casetă cu filmul „Legături periculoase” al lui Malkovich ca să se pregătească pentru audiție și realizase că avea de-a face cu un actor foarte bun.
„Era 4 decembrie 1991, în Londra. Am venit pentru o audiție, nu știam exact despre ce e vorba. Pentru că lucram la Teatrul Național din Vilnius și era și regizorul care are și o stea aici. Mă aflam la această audiție cu un actor al cărui nume nu îmi spunea multe atunci, pentru că eu crescusem în Uniunea Sovietica și nu aveam acces la multe lucruri. Văzusem o casetă, Legături primejdioase, și mi-am dat seama că actorul e foarte bun. Am zburat la Londra și m-am gândit că e imposibil să citesc o partitură împreună cu el. Când și-a luat la revedere, mi-a spus „terrific!”. Apoi eu am ieșit și mă plimbam în Covent Garden gândindu-mă că acest cuvânt poate avea sensul de îngrozitor în limba engleză. Am trecut pe lângă un magazin în care puteam cumpăra diverse obiecte și l-am întrebat pe vânzător: „terrific. E de bine sau de rău?” A zis că e de bine. Da, așa ne-am cunoscut. Încă cred că e imposibil să citești prost dacă faci acest lucru împreună cu John. Am fost norocoasă să fac asta de multe ori de atunci”, a mărturisit Dapkūnaitė la FITS.
Citiți și: Străzi deschise în București: Spectacole, dans, show-uri de acrobație