Actorul John Malkovich a făcut dezvăluiri la Sibiu, respectiv a vorbit la FITS despre relația sa profesională și personală de peste trei decenii cu o actriță lituaniană. Alături de care joacă în piesa de succes „În singurătatea câmpurilor de bumbac”.
Biletele la această piesă de teatru s-au epuizat încă de dinainte de începerea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, demonstrând interesul și apetitul publicului nu numai pentru teatru. Ci și pentru întâlnirea cu personalități ale filmului și teatrului care și-au croit un traseu recunoscut la nivel internațional.
„Cu Inge am avut o relație de lucru extraordinară și o prietenie superbă, de peste 30 de ani. Am jucat împreună pe scene de teatru, în filme, în tot felul de producții artistice. Prietenia unui coleg de lucru este extraordinară pentru că de obicei lucrăm cu oamenii o singură dată, maxim de două ori în domeniul nostru. Trebuie să cultivi aceste posibilități de a lucra cu persoanele respective și în viitor, ceea ce noi am reușit să facem timp de mai multe decenii”, a declarat Malkovich, potrivit Ora de Sibiu.

Cum a întâlnit-o John Malkovich pe Dapkūnaitė
Malkovich și Ingeborga Dapkūnaitė s-au întâlnit la Londra în 1991, în timpul unei audiții pentru o piesă de teatru. Ingeborga era actriță la Teatrul Național din Vilnius și venea dintr-o proaspătă fostă republică sovietică, fără să știe mare lucru despre actorul american. Văzuse o casetă cu filmul „Legături periculoase” al lui Malkovich ca să se pregătească pentru audiție și realizase că avea de-a face cu un actor foarte bun.
„Era 4 decembrie 1991, în Londra. Am venit pentru o audiție, nu știam exact despre ce e vorba. Pentru că lucram la Teatrul Național din Vilnius și era și regizorul care are și o stea aici. Mă aflam la această audiție cu un actor al cărui nume nu îmi spunea multe atunci, pentru că eu crescusem în Uniunea Sovietica și nu aveam acces la multe lucruri. Văzusem o casetă, Legături primejdioase, și mi-am dat seama că actorul e foarte bun. Am zburat la Londra și m-am gândit că e imposibil să citesc o partitură împreună cu el. Când și-a luat la revedere, mi-a spus „terrific!”. Apoi eu am ieșit și mă plimbam în Covent Garden gândindu-mă că acest cuvânt poate avea sensul de îngrozitor în limba engleză. Am trecut pe lângă un magazin în care puteam cumpăra diverse obiecte și l-am întrebat pe vânzător: „terrific. E de bine sau de rău?” A zis că e de bine. Da, așa ne-am cunoscut. Încă cred că e imposibil să citești prost dacă faci acest lucru împreună cu John. Am fost norocoasă să fac asta de multe ori de atunci”, a mărturisit Dapkūnaitė la FITS.
În cadrul FITS, cei doi actori și-au împărtășit gândurile despre diferențele care separă teatrul și cinematografia.
John Malkovich: „Niciodată nu mă gândesc la regie atunci când joc”
Pentru Malkovich, cele două arte nu sunt nici măcar verișoare, ci rude foarte îndepărtate. „Actoria în cinematografie se rezumă la câteva secunde de calitate”, unde „actorul nu are niciun control și nici nu poate să-și aducă vreo contribuție”. În teatru însă, retrăiești același spectacol în fiecare seară. „Teatrul e ceva viu, este efemer”, în timp ce cinematografia e „puternic manipulată. Imposibil de mult manipulată”.
Ingeborga Dapkūnaitė are în spate o carieră în industria de film rusească dar și americană, fiind cunoscută pentru rolurile din „Șapte ani în Tibet” (1997), „Misiune imposibilă” (1996) și „În spatele măștii” (2007). Chiar dacă iubește atmosfera de pe platourile de filmare, consideră că teatrul este modul său de a comunica cu lumea. „Dacă aș putea picta, probabil aș picta. Pentru mine însă, calea cea mai ușoară și naturală este aceasta”.
Deși întâlnirea cu teatrul și filmul s-a produs pentru John Malkovich atât în calitate de actor cât și de regizor, profesionistul Malcovich nu uită niciodată care îi este locul pe platoul de filmare sau pe scenă. Pentru el, actoria și regia activează două părți diferite ale creierului. „Niciodată nu mă gândesc la regie atunci când joc. Mă gândesc doar la acțiunea următoare și la reacția mea”, mărturisește acesta. „Eu nu regizez niciodată un spectacol în care joc și nu mă cred actor atunci când regizez. Aș zice că în ocaziile când nu am fost de acord cu regizorul pe un anumit personaj, cel mai probabil m-am înșelat. Așa că nu mai intru în dezacorduri cu regizorul. Regizorul e acolo cu un scop. El se uită la ce faci, nu tu”.

Prezența lui John Malkovich și a Ingeborgăi Dapkūnaitė la FITS 2024 – o lecție de normalitate
Cei doi actori au dezvăluit nevoia lor continuă de a se întoarce pe scena teatrului, acolo unde energia emoțională a publicului oferă sustenanță. „Pentru mine actoria în teatru este ca surfingul. Valul îl prezintă coliziunea dintre public și material. În cinematografie nu există acest val”, a explicat Malkovich.
Prezența lui John Malkovich și a Ingeborgăi Dapkūnaitė la FITS 2024 a oferit publicului o lecție de normalitate și smerenie, subliniind importanța artei vii și a conexiunii cu publicul, demonstrând că FITS continuă să fie un punct de referință pentru iubitorii de teatru și artă din întreaga lume.
Există şapte nume care vor fi distinse cu stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu în cadrul FITS. Actori, regizori, coregrafi şi autori vor fi celebraţi la Sibiu şi vor rămâne în istoria Festivalului alături de celelalte 63 de nume care sunt deja pe Alee.
Cele şapte personalităţi sunt: actorul american John Malkovich, regizoarea germană Susanne Kennedy, coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker, regizorul de teatru de origine greacă şi preşedintele Comitetului Internaţional al Jocurilor Olimpice de Teatru Theodoros Terzopoulos, actriţa de film de renume mondial Isabelle Adjani, regizorul de origine română David Esrig şi Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului, distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură.