Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, marți după-amiaza, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. Din Grecia, ea va ajunge în Franța la bordul unui vas cu pânze. Cum decurge ritualul torței aprinse.
Ceremonialul a păstrat ritualul antic de aprindere a flăcării de la Soare. Marea Preoteasă, înconjurată de 20 de „vestale” a adresat o rugăciune lui Apollo, iar Zeul Soarelui și al Luminii a aprins torța sacră. În cadrul „spectacolului” ritualului, actrița greacă Mary Mina este cea care a aprins torța.
Întregul sanctuar de la Olympia, devastat de-a lungul istoriei de cutremure şi inundaţii, a fost dedicat lui Zeus, iar Jocurile aveau ca scop să-i aducă acestuia un omagiu. La faţa locului s-a aflat o statuie a „zeului zeilor”, acum pierdută, considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Coregrafia ceremoniei de marţi, inspirată tot din Grecia antică, a fost încredinţată artistei Artemis Ignatiou, iar mezzosoprana americană Joyce DiDonato va interpreta imnul olimpic.
Jocurile Olimpice: Mișcarea Olimpică din România a fost reprezentată la Ceremonie
Aşa cum se întâmplă la fiecare doi ani, ceremonia se desfăşoară lângă stadionul în care tinerii sportivi ai antichităţii au disputat primele lor Jocuri, în secolul al VII-lea înainte de Hristos. La acea vreme, femeilor le era interzisă participarea şi aşa a rămas până la abolirea Jocurilor antice, în anul 393 după Hristos.
Mișcarea Olimpică din România a fost reprezentată la Ceremonie de președintele COSR, Mihai Covaliu și campioana olimpică, Maricica Puică. Timp de 80 de zile, Flacăra Olimpică va traversa peste 400 de orașe franceze, cu Paris destinație finală în data de 26 iulie.
Repetițiile generale în sine au fost un spectacol, care de fiecare dată reunește tradiții antice și modernitate. Poate cea mai interesantă este chiar modalitatea de aprindere a flăcării.
Jocurile Olimpice: Vasul Belem, recondiționat special
Ca pe vremea vechilor greci, flacăra a fost aprinsă cu ajutorul unei oglinzi parabolice care concentrează razele soarelui. Ceremonia a avut o coregrafie inspirată din dansurile antice – dar și din istoria Parisului, gazda de anul acesta al Jocurilor.
Iar cu o corabie, Flacăra Olimpică va ajunge în Franța. Nu întâmplător: vasul Belem a fost recondiționat special pentru această ocazie – pentru că nava a fost lansată la apă tocmai în 1896, exact anul în care tradiția Jocurilor Olimpice a fost reluată.
„Suntem foarte mândri să ducem flacăra olimpică pe mare pentru prima oară. Va însemna ceva în lume, va spune ceva despre istoria Franței, despre legătura cu Grecia, pentru modalitatea ecologică de transport pentru un eveniment de o asemenea anvergură”, a spus Aymeric Gibet, căpitanul vasului Belem, potrivit TVR.
Jocurile Olimpice: Primul purtător al torței a fost un campion olimpic grec
Vasul Belem este printre cele mai vechi veliere cu trei catarge din Europa încă în folosință, iar restaurarea sa a costat peste 1 milion 700 de mii de euro. Venerabila corabie va părăsi țărmul Greciei, cu flacăra olimpică la bord, pe 26 aprilie, și va ajunge la Marsilia pe 8 mai.
Primul purtător al torței a fost un campion olimpic grec, de la Jocurile din 2020, un canotor, care a câștigat în proba de simplu, iar prima sportivă care a dus flacăra pentru francezi a fost celebra Laure Manaudou, campioana olimpică în 2004 la Atena.
Citiți și: