Jocurile Olimpice 2024 de la Paris prezintă și unele aspecte…gastronomice. Respectiv, restaurantul din satul olimpic – descris de presă ca având „dimensiuni faraonice”, va fi deschis non-stop și va oferi sportivilor peste 500 de mâncăruri create de bucătari renumiți. Nu vă gândiți că este vorba despre alimentație „normală”: fiecare fel de mâncare este gândit într-un anumit fel.
Peste 200 de naționalități vor participa la evenimentul sportiv de la Paris, așa că este de înțeles diversitatea de rețete. „Sportivii au diete fără gluten, proteice, pe bază de plante. Trebuie așadar să și hrănim un atlet, dar să-l și mulțumim!”, spune Nathalie Bellon-Szabo, director global Sodexo Live!
Compania franceză de servicii alimentare Sodexo Live! este cea care a fost selectată pentru a gestiona serviciile de catering în satul sportivilor şi în cele 14 spaţii de desfăşurare a Jocurilor de la Paris. „Pregătesc un fel pe care sportivii îl vor putea mânca cu tapioca, într-o concentrație de bulion de legume”. Așa își prezintă una dintre rețete Alexandre Mazzia, bucătar cu 3 stele Michelin. Fiecare fel de mâncare este gândit astfel încât să asigure necesarul nutrițional pentru un sportiv, dar și ceva în plus, ceva ce ține de renumită savoare a bucătăriei franceze, potrivit TVR.
„Suntem mândri să putem primi întreaga lume, să reprezentăm Franța, acel savoir faire, să evidențiem moștenirea noastră și artizanii noștri. Este o incredibilă sursă de mândrie să putem arăta că putem satisface toate nevoile nutriționale și energetice ale tuturor sportivilor din întreaga lume, cu o unicitate, cu un stil culinar diferit. Iar asta este fantastic!”, a mai adăugat Mazzia.

Jocurile Olimpice 2024: 120 de specialități zilnice, la uriașul restaurant
Din cele peste 500 de rețete, în fiecare zi vor fi prezentate 120 de specialități, din care o treime vor fi vegetariene. Aproximativ 80% dintre produse vor proveni din Franța. Pâine proaspăt coaptă, brânzeturi selecte şi o ofertă largă de legume se vor număra printre mesele care le vor fi oferite sportivilor şi vizitatorilor în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 – inclusiv, bineînţeles, mâncăruri gourmet create de renumiţi bucătari francezi, relatează AP.
„Am vrut ca reţeta pe care am propus-o să fie reprezentativă, dar am vrut ca sportivii să se bucure de ea în acelaşi timp”, a declarat ea pentru Associated Press. „A fost destul de evident pentru mine să fac un croissant pe care să-l pot răsuci. Aşadar, ai un pic de piure de anghinare, un ou poşat, un pic de trufe şi un pic de brânză. Este atât vegetarian, cât şi în acelaşi timp apetisant.”
„În fiecare zi, în timpul JO din 26 iulie-11 august, un chef de top – printre care unii distinşi cu stele Michelin – va găti în faţa sportivilor din Satul Olimpic, “pentru ca aceştia să poată discuta şi să înţeleagă mai bine ce înseamnă bucătăria franceză – şi să înţeleagă şi un pic din cultura noastră”, a mai spus Chaignot.

Specialitățile de mâncare zilnice
Sportivii vor avea, de asemenea, acces la standuri alimentare „grab and go”, inclusiv unul dedicat exclusiv bucătăriei franceze gătite de chefi. Specialităţile zilnice vor fi însoţite de o gamă largă de salate, paste, carne la grătar şi supe. Brânzeturile vor include camembert de calitate superioară, brie şi Ossau-Iraty pe bază de lapte de oaie din sud-vestul Franţei.
Sportivii interesaţi de alte domenii decât cel sportiv, vor putea chiar să participe la cursuri zilnice de panificaţie şi să înveţe să îşi facă propria baghetă franţuzească. În efortul de a oferi cât mai multe opţiuni, mesele oferite se vor axa pe patru bucătării: franceză, asiatică, africană şi din Caraibe şi mâncare internaţională.
Alimentele pe bază de plante vor reprezenta 60% din oferta pentru vizitatori la locurile de desfăşurare, inclusiv un “hot-dog vegetarian”, a declarat Philipp Würz, şeful departamentului de alimentaţie şi băuturi al Comitetului Paris 2024.

Citiți și: Jocurile Olimpice 2024: Delegația României în top virtual