Joc de glezne politic: Aderă sau nu Ucraina la NATO? Ce face Franța

Franţa face presiuni pentru o cale concretă de aderare a Ucrainei la NATO, dar Germania îndeamnă la mai multă prudenţă în ceea ce priveşte discutarea aderării, având în vedere războiul actual al Rusiei, potrivit Bloomberg.

Dorinţa Franţei „este ca noi să proiectăm în mod clar o cale, cu etape şi progrese, astfel încât Ucraina să poată, atunci când va veni momentul, să ni se alăture în condiţii bune de securitate”, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, într-un interviu acordat în marja unei reuniuni a omologilor din NATO de la Oslo. „Vor exista date sau un calendar, nu sunt sigură, pentru că sunt încă multe puncte de discutat”, a spus şefa diplomaţiei franceze.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este divizată în ceea ce priveşte Ucraina

Annalena Baerbock, ministra de externe din Germania, a declarat recent  reporterilor că „este clar că nu putem vorbi despre o nouă aderare în mijlocul unui război”.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este divizată în ceea ce priveşte modul de a aprofunda legăturile cu Kievul fără a aduce imediat Ucraina în rândul membrilor, având în vedere că garanţiile de securitate oferite de Articolul 5 al Tratatului NATO ar putea atrage aliaţii în războiul cu Rusia.  Chestiunea aderării Ucrainei la NATO este abordată de miniştrii de externe din ţările membre la o reuniune de două zile care are loc la Oslo şi care a început miercuri. Ei trebuie să se pună de acord înainte de summitul NATO din iulie, când liderii vor semna un pachet mai amplu de sprijin pe termen lung pentru Ucraina.

Președintele Franței „joacă și la BRICS”?

Analiștii internaționali vorbesc deja despre un „joc de glezne politic” subtil, mai ales în condițiile în care președintele Franței, „joacă și la BRICS” – după cum comentează, în glumă, o parte dintre aceiași analiști politici internaționali.

Emmanuel Macron vrea să ducă diplomația sa globală individuală la un alt nivel, președintele francez dorind să devină primul lider occidental care să fie invitat la un summit BRICS, după cum a declarat luni seara ministrul de Externe Catherine Colonna.

“A avea un dialog este întotdeauna pozitiv, chiar și atunci când nu suntem 100% de acord cu totul”, a declarat Colonna într-o conferință de presă la Pretoria, unde s-a întâlnit cu omologul său sud-african, ministrul de Externe Naledi Pandor, potrivit postului public francez RFI.

“Ne gândim cu voce tare – dar, evident, este o decizie pe care numai țările relevante o pot lua – la posibilitatea de a continua acest dialog, de ce nu la summitul BRICS sau într-un alt format”, a mai spus ministrul francez.

Dacă va primi o invitație la summitul BRICS, Macron – a cărui implicare personală în politica externă franceză a atins noi culmi de la începutul războiului Rusiei în Ucraina – ar fi primul lider occidental care va participa. În cadrul aceleiași conferințe de presă de luni, ministrul sud-african a declarat că o invitație nu este exclusă, dar că decizia finală îi aparține președintelui Cyril Ramaphosa, în calitate de președinte al următoarei reuniuni.

“Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o inovație în cadrul actualului model de participare BRICS, dar ar putea amplifica raza de acțiune globală a forumului BRICS”, a declarat Pandor.

Subiectul ar putea fi discutat de Ramaphosa și Macron la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât cei doi lideri se vor afla amândoi la Paris pentru Summitul pentru un nou pact financiar global.

Ce este BRICS

Africa de Sud va găzdui următorul summit al țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, toate rămânând apropiate de Moscova în pofida invaziei Kremlinului în Ucraina – la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Reuniunea de anul acesta a atras atenția opiniei publice din întreaga lume după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Ca țară membră a Curții, Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze pe președintele rus dacă intră pe teritoriul său, însă liderii politici sud-africani s-au contrazis în declarații cu privire la acest subiect.

Grupul BRICS, format din marile economii emergente, este răspunsul Sudului global la grupul G7 al țărilor industrializate occidentale.

Liderii celor cinci țări participă, de obicei, la aceste summituri.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE