Joburi greu de ocupat în România pentru că angajatorii nu găsesc persoanele potrivite care să le ocupe, deși salariile sunt peste medie. România se confruntă cu o lipsă de personal în diverse domenii, iar această problemă devine tot mai evidentă, cu atât mai mult cu cât țara noastră are cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană.
Joburi greu de ocupat în România. Salarii de minim 5.000 lei
Angajatorii se luptă să găsească candidați pentru diverse locuri de muncă, iar unele poziții rămân vacante pentru perioade îndelungate. Chiar și pentru salarii care pornesc de la 5.000 de lei.
Cerere crescută pentru specialiști în diverse domenii
Specialiștii sunt categoria de candidați cea mai greu de recrutat, mai ales în sectoare precum construcții, finanțe-contabilitate și producție, unde există un deficit de talente. Pentru anumite poziții, procesul de recrutare poate dura chiar și până la 5 luni.
“Există o cerere în creștere pentru specialiști din domeniul construcțiilor, ingineri cu experiență în proiecte de infrastructură, instalații sau construcții civile. De asemenea, specialiștii din vânzări, finanțe-contabilitate și producție rămân în topul celor mai căutați”, spune Olivia David, Recruitment Manager în cadrul Skilld, agenția de recrutare a eJobs România.
Oferta de joburi pentru absolvenți și studenți
Peste 40.000 de joburi pentru absolvenții cu studii superioare au fost postate pe platforma de recrutare începând cu începutul anului. Aproape 30% dintre acestea s-au adresat specialiștilor din retail, iar alte domenii cu cele mai multe joburi pentru candidații din segmentul white collar sunt serviciile, call center / BPO, financiar – bancar, construcții și IT / telecom.
Salarii de peste 5.000 de lei
Salariul mediu net la nivel național pentru angajații care ocupă poziții de specialiști este de 5.000 de lei. Cu toate acestea, specialiștii cu un nivel de senioritate mai mare de 5 ani sunt mai puțin activi în căutarea unui nou loc de muncă, comparativ cu alți candidați.