Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat participarea sportivilor din Rusia și din Belarus la JO 2024 de anul viiitor de la Paris.
Aceștia vor putea concura sub drapel neutru, cu excepția probelor pe echipe şi cu condiţia să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.
CIO a autorizat participarea rușilor și belarușilor la JO de la Paris
Potrivit unui comunicat oficial publicat de CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, comparativ cu aproximativ 60 de sportivi ucraineni.
Chestiunea este crucială deoarece CIO a fost mult timp îngrijorat de absenţa unei delegaţii ucrainene la Paris sau de prezenţa uneia puţin numeroase. Asta ar fi făcut ca prezenţa sportivilor ruşi să fie şi mai delicată din punct de vedere politic, chiar şi fără imn sau drapel.
CIO a exclus sportivii din Rusia și din Belarus din sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Așadar, CIO a acţionat în două etape pentru a organiza revenirea sportivilor, explicând în mai multe rânduri că aceștia nu trebuie „să plătească” pentru acţiunile guvernului lor.
Cum a reacționat Ucraina la decizia CIO?
Marviy Bidnyi, ministrul Sportului din Ucraina. a declarat că decizia CIO „nu este una responsabilă” și a precizat că încă nu a vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski.
„Această decizie era aşteptată, dar nu ne aşteptam să vină atât de repede. Nu credem că este o decizie responsabilă şi acum vom decide ce vom face. Nu este doar o problemă sportivă pentru ţara noastră, cieste o decizie de politică externă, de politică de apărare şi trebuie să ne gândim în primul rând să câştigăm războiul. Vom examina problema în scurt timp, vom vedea care sunt criteriile de neutralitate şi cum evoluează situaţia şi vom lua o decizie în interesul Ucrainei”, a spus ministrul Bidnyi.
Oficialul ucrainean a mai spus că „decizia privind JO nu va fi luată rapid pentru că trebuie să ne consultăm cu comunitatea noastră sportivă şi cu liderii Ucrainei. Trebuie să vedem ce putem face pentru a asigura victoria ţării noastre. Acesta este cel mai important lucru pentru noi astăzi. Merge dincolo de o competiţie sportivă”, a mai precizat Bidnyi, pentru cotidianul francez L’Equipe.
Atletismul refuză să-i reintegreze pe sportivii ruși
În luna martie, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor, amânând totodată „până la momentul potrivit” decizia referitoare la JO 2024 de la Paris şi JO 2026 de la Milano-Cortina.
CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară.
Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat această recomandare, în timp ce atletismul refuză în continuare să-i reintegreze pe ruşi. Al 12-lea Summit Olimpic, organizat la Lausanne, a transmis un semnal clar al lumii sportive.
Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, ai celor 206 comitete olimpice naţionale şi ai sportivilor au cerut o decizie „rapidă” pentru a permite prezenţa la Paris a unui număr redus de sportivi ruşi şi belaruşi care au putut trece peste obstacolul calificărilor, relatează Agerpres.