back to top
spot_img

Jazz for kids, la Sala Radio, de Ziua Internaţională a Copilului

Concertul „Jazz for kids”, prezentat de Big Band-ul Radio şi dirijat de Simona Strungaru, conceput în jurul melodiilor cunoscute şi îndrăgite din filme de animaţie, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Sala Radio.

Pe scena Sălii Radio vor urca şi Corul de Copii Radio, dirijat de Răzvan Rădos, duo-ul vocal New Vegas Show (Petru Călinescu şi Maximilian Muntean) şi alţi solişti surpriză.

Dintre aceşti solişti, unii sunt chiar copii şi tineri, aflaţi în diferite etape ale studiului muzicii. Prezenţa lor pe scenă – alături de instrumentiştii Big Band-ului – va oferi  acestor muzicieni în devenire bucuria de a-şi expune munca şi va dărui publicului încântarea de a le descoperi talentul.

Jazz for kids va avea și o componentă educativă

Concertul dedicat copiilor va cuprinde şi o componentă educativă: artiştii de pe scenă vor povesti micilor spectatori despre instrumentele muzicale, sonoritatea lor, modul în care se naşte muzica ş.a.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete – site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secţiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile şi în sistem online – pe entertix.ro şi myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

Biletele şi abonamentele achiziţionate până la data de 1 mai prin iabilet.ro rămân valabile.

La începutul secolului XX, în sudul Statelor Unite ale Americii se năştea un nou stil muzical, derivat din melodiile populaţiei de culoare, urmaşa a sclavilor de origine africană. Avea tonalităţi de blues, dar şi influenţe europene. Era un stil liber, fără prea multe note muzicale scrise, care se baza în special pe improvizaţie. Stilul a fost botezat jazz şi este considerat singura formă de manifestare artistică din istoria culturii care s-a dezvoltat în Lumea Nouă.

Originea şi semnificaţia iniţială a denumirii „jazz”

Chiar dacă i se cunosc rădăcinile, originea şi semnificaţia iniţială a denumirii “jazz” – care, la început, era pronunţat jass – este controversată. Unele surse spun că, din punct de vedere fonetic, se înrudeşte cu expresia “chasse-beau”, o figură de dans din Luisiana, fostă colonie franceză. Alte surse susţin că ar deriva din “Jézabel”, numele unei prostituate din New Orleans, în ortografie americană “Jazz-Bel”.

În jargonul populaţiei locale cuvintele “jasm” sau “gism” înseamnă rapiditate şi energie, au însă şi o semnificaţie erotică. În 1917, formaţia Original Dixieland Jazz Band a avut mult succes la “New York Columbus Circle”, şi cuvântul “jazz” a intrat în vocabularul curent, deşi apăruse deja cu referire la muzică în 1913 într-un ziar din San Francisco, fără să fi avut un deosebit ecou.

Mai multe curente de jazz

Ca în mai toate stilurile muzicale, jazzul este definit prin mai multe curente, dezvoltate de-a lungul anilor: New Orleans Dixieland în anii 1910, sub-stilul pe nume Swing din anii 1930, Bebop de la jumătatea anilor 1940, ca şi o varietate de Jazz Latin, Brazilian sau Afro-Cubanez.

Acid Jazz este unul din cele mai însemnate sub-stiluri şi a inspirat apariţia altor stiluri muzicale, precum funk şi hip-hop.

27 mai 2023

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...