Luni, Agenţia Spaţială Japoneză (JAXA) și-a încheiat cu succes operaţiunile modulului său lunar, acesta rezistând la temperaturi glaciale pentru trei nopți lunare. Aceasta a avut loc aproape un an de la lansarea acestuia în spațiu. Modulul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a început să exploreze Luna în ianuarie, făcând din Japonia cea de-a cincea țară din lume care a reușit această tehnologie complexă, după Statele Unite, U.R.S.S., China și India.
După o săptămână de încercări nereuşite de comunicare cu modulul robotizat, JAXA a anunţat pe reţeaua de socializare X că nu au primit niciun răspuns din partea micului dispozitiv spaţial lansat în septembrie 2023.
JAXA a explicat că, după ce au încercat fără succes să restabilească comunicarea cu SLIM, au emis o comandă pentru a opri activitatea acestuia pe 23 august, în jurul orei 22:40.
Sonda japoneză a depăşit toate aşteptările iniţiale cu privire la durata de viaţă. Cercetătorii au fost uimiţi să descopere că sonda continuă să transmită informaţii despre starea sa şi mediul în care se află, mult mai mult timp decât s-a prevăzut iniţial. Această reuşită este o dovadă a tehnologiei avansate utilizată în sondă şi a efortului şi planificării minuţioase din partea echipei JAXA.
Modulul robotizat SLIM al Japoniei va analiza structura Lunii
Modulul robotizat SLIM a fost conceput pentru a studia mai bine structura Lunii, inclusiv mantaua sa puțin cunoscută până acum. Chiar dacă nu este construit să reziste la temperaturi extreme și nopți lunare înfrigurate care durează două săptămâni, misiunea sa importantă este de a face analize ale rocilor lunar și de a identifica posibilele componente din interiorul acestora.
Misiunea japoneză are ca scop să avanseze în cercetarea resurselor de apă lunare, un aspect crucial în contextul în care Statele Unite și China au planuri pe termen lung pentru a stabili baze cu echipaj uman. Scopul final este de a obține o mai bună înțelegere a Lunii și de a găsi modalități sustenabile de utilizare a resurselor sale.
Acredităm în învăţarea din greşeli şi îmbunătăţirea continuă. Primele două încercări de alunizare ale Japoniei au fost eşecuri, dar ne-am regrupat şi am continuat să progresăm. De exemplu, misiunea Omotenashi a lui JAXA, lansată în 2022 cu ajutorul misiunii americane Artemis 1, a suferit o defecţiune la baterie imediat după lansare. Deşi a fost un moment dificil, lucrăm împreună pentru a găsi soluţii mai bune pentru viitoarele noastre aventuri spaţiale.
În anul precedent, o navă spaţială de aterizare creată de compania privată japoneză tânără, iSpace, s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii, eşuând în etapa critică a aterizării lente pe scoarţa unui corp cosmic.
CITIȚI ȘI: Chimcomplex vizează concesionarea serviciului de termoficare din Iași