back to top
spot_img

Japonezii vânează Luna! Ce se întâmplă dacă ratează fereastra din ianuarie /VIDEO

Japonezii vânează Luna! Mai exact, japonezii intenţionează să devină a cincea ţară care va plasa un explorator pe Lună, după fosta Uniune Sovietică, Statele Unite, China şi India.

Aceasta pe fondul intensificării competiţiei globale în domeniul spaţial.

Sonda Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a fost introdusă cu succes pe orbita lunară de Crăciun, la 16:51 ora Japoniei (07:51 GMT), după cum a anunţat agenţia spaţială japoneză (JAXA) într-un comunicat.

H2A, racheta care a transportat micul modul lunar SLIM, supranumit „Moon Sniper”, a decolat din arhipelag în septembrie, sub privirile a peste 35.000 de persoane care au urmărit evenimentul pe YouTube.

Luna: De la „aterizare unde putem”, la „aterizare unde vrem”

SLIM este conceput pentru a testa o tehnologie ce permite aterizări punctuale pe suprafaţa corpurilor gravitaţionale, cu o precizie fără precedent de mai puţin de 100 de metri faţă de ţintele vizate, spre deosebire de navele de aterizare convenţionale care, de obicei, au o precizie de câţiva kilometri, potrivit Agenţiei japoneze de explorare aerospaţială.

Se speră că o aterizare de precizie reuşită de către SLIM ar realiza o tranziţie de la o eră de „aterizare unde putem” la una de „aterizare unde vrem” pentru viitoarele misiuni pe Lună. Aceasta ar putea include căutarea apei, care necesită aterizări precise pe suprafeţe inegale, cum ar fi pantele, potrivit JAXA.

În cazul în care aterizarea va fi un succes, agenţia spaţială japoneză speră, de asemenea, să ajute la elucidarea originilor Lunii. Dar, cel mai important: dacă SLIM ratează fereastra din 20 ianuarie, următoarea oportunitate de aterizare va fi în jurul datei de 16 februarie, potrivit JAXA.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...