Politica europeană este în doliu, după ce Jacques Delors – fost președinte al Comisiei Europene și Wolfgang Schäuble – cel care a fost timp de mai mulți ani ministrul de finanțe al Germaniei și unul dintre artizanii reunificării țării sale în 1990 – s-au stins din viața în aceste zile. Fiecare dintre cei doi oficiali și-au pus puternic amprenta în politica europeană, astfel că omagiile și masajele privind trecerea în neființă a acestora nu au întârziat să apară.
Wolfgang Schäuble – fost ministru de finanțe al cabinetului Merke – a murit la vârsta de 81 de ani, a anunțat miercuri, 27 decembrie 2023, o sursă apropiată partidului conservator din care făcea parte, informează AFP.
La aniversarea vârstei de 70 de ani, în 2012, Merkel l-a descris pe Schäuble ca “arhitect al unității germane, arhitect al mutării guvernului și în prezent arhitect al unei zone euro stabile.”
Wolfgang Schäuble hat unser Land mehr als ein halbes Jahrhundert geprägt: als Abgeordneter, Minister und Bundestagspräsident. Mit ihm verliert Deutschland einen scharfen Denker, leidenschaftlichen Politiker und streitbaren Demokraten. Meine Gedanken sind heute bei seiner Familie. pic.twitter.com/x1WsRHYJXe
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) December 27, 2023
“Wolfgang Schäuble a modelat țara noastră timp de peste o jumătate de secol”
Nici Olaf Scholz nu a întârziat să posteze un mesaj de omagiere a fostului oficial german.
“Wolfgang Schäuble a modelat țara noastră timp de peste o jumătate de secol: ca deputat, ministru și președinte al Bundestagului. Odată cu el, Germania pierde un gânditor ascuțit, un politician pasionat și un democrat combativ”, a salutat cancelarul german Olaf Scholz, într-un mesaj pe X (fostul Twitter) publicat miercuri dimineață.
Wolfgang Schäuble, care a fost membru al Bundestagului timp de peste cincizeci de ani, a murit “în liniște” marți seara, a declarat o sursă apropiată familiei pentru cotidianul german Bild.
Născut la 18 septembrie 1942 la Freiburg im Breisgau, în apropiere de frontiera franceză,
Wolfgang Schäuble avea doar 30 de ani când, după o teză de drept despre profesia de auditor, a fost ales pentru prima dată deputat în Parlament.
- Potrivit Le Monde, acesta era membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) din 1965. Când Kohl i-a succedat social-democratului Helmut Schmidt în fruntea guvernului în guvern în 1982, Wolfgang Schäuble a devenit secretar general al grupului CDUCSU din Bundestag.
- Doi ani mai târziu, a fost numit șef al Cancelariei Federale, adică mâna dreaptă a lui Helmut Schmidt.
- A fost și mână dreaptă a lui Helmut Kohl, înainte de a deveni ministrul de interne al acestuia din din aprilie 1989 până în noiembrie 1991. În această funcție, Wolfgang Schäuble a petrecut cei mai intenși doi ani din viața sa.
- La 31 august 1990, la nouă luni de la căderea Zidului Berlinului, a fost cel care, în numele guvernului vest-german, a negociat aderarea Germaniei la Uniunea Europeană.
din partea guvernului vest-german și a semnat tratatul care reglementa condițiile de aderare la Uniunea Europeană.
În Germania, miercuri, toți politicienii din țară i-au adus un omagiu lui Wolfgang Schäuble
“Inteligența sa, gustul său pentru dezbaterea democratică, poziția sa conservatoare și oratoria sa timpul său”, a declarat cancelarul Olaf Scholz (SPD), care a lucrat alături de el ca ministru al Muncii din 2007 până în 2009, înainte de a-i succeda ca ministru de finanțe din nanțe din 2018 până în 2021.
“El a fost o șansă pentru istoria Germaniei”, a declarat președintele Republicii, Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a lucrat de asemenea lucrat alături de el și în calitate de ministru de externe (din 2005 până în 2009 și din nou din 2013 până în 2017).
Lui Wolfgang Schäuble îi plăcea să spună că are amintiri plăcute. Deși era adesea în dezacord cu o poziție sau alta adoptată de către poziția de la Elysée sau de la Matignon, acest lucru nu l-a împiedicat să se simtă “întotdeauna foarte strâns legat de Franța”, după cum a declarat în iulie pentru grupul de presă RND.
Jacques Delors rămâne în istorie ca unul dintre fondatorii Pieței Comune europene
La rândul său, Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene, caracterizat ca fiind unul dintre „arhitecții” Uniunii Europene moderne, a murit, miercuri, la vârsta de 98 de ani, relatează BBC. Anunțul a fost făcut de fiica acestuia.
Jacques Delors rămâne în istorie ca unul dintre fondatorii Pieței Comune europene, instituție care a permis libertatea de mișcare a persoanelor, bunurilor și serviciilor în interiorul blocului european.
Ca preşedinte al Comisiei Europene între 1985 și 1995, el a jucat un rol important în crearea pieţei unice, semnarea acordurilor Schengen, Actul unic european, lansarea programului Erasmus, reforma politicii agricole comune şi constituirea Uniunii economice şi monetare care a condus la crearea monedei euro.
Fostul președinte al Comisiei Europene „a murit în somn în această dimineață (miercuri) la domiciliul său din Paris”, a declarat pentru AFP fiica sa, Martine Aubry, primarul socialist al orașului Lille.
Fost ministru al Economiei în timpul lui François Mitterrand (1981-1984), Jacques Delors a spulberat speranțele stângii refuzând să se prezinte la alegerile prezidențiale din 1995, când era favorit cert în sondajele de opinie.
CITEȘTE ȘI:
Îndemnurile lui Nicolae Ciucă la adresa coaliției PSD – PNL: „Va fi un an complicat”