A fost dezvăluit topul Taste Atlas al celor mai bune 100 de națiuni în ceea ce privește mâncarea bună, iar Italia este pe primul loc, urmată de Japonia, pe locul al doilea, și de Grecia, pe locul al treilea.
Acest clasament a fost stabilit conform unui studiu recent realizat de Taste Atlas Awards 2023/24, care se bazează pe 271.819 evaluări de feluri de mâncare și 80.863 de evaluări de produse alimentare. „Italia și Japonia au înregistrat același rating mediu”, au declarat cei de la Taste Atlas, „dar Italia a ocupat primul loc și în acest an datorită unui rating mai mare al celui mai bine cotat fel de mâncare – pizza”.
Top cinci este completat de Portugalia (locul patru) și China (locul cinci), în timp ce SUA ocupă locul 16, Australia locul 50, Anglia locul 39, Scoția locul 47, iar Țara Galilor abia intră pe listă, pe locul 99. Top zece este completat de Indonezia (locul șase), Mexic (locul șapte), Franța (locul opt), Spania (locul nouă) și Peru (locul zece). România ocupă locul 29 în clasamentul Taste Atlas, cu un punctaj similar celor obținute de Bulgaria și Malaysia.
Taste Atlas 2023-2024: cele mai bune feluri de mâncare din lume
Într-un clasament separat, axat pe cele mai bune 100 de feluri de mâncare din lume, coroana îi revine braziliencei Picanha – o bucată de carne de vită gătita în stil tradițional. Pe locul secund avem „roti canai” din Malaysia, iar pe ultima treaptă a podiumului regăsim „pad kaphrao”, unul dintre stâlpurile bucătăriei thailandeze, un preparat cu carne de porc sau de pui, busuioc thailandez, ardei iute și usturoi și servit cu orez Jasmine.
Italia apare pe locul al patrulea cu populara sa pizza Napoletana, acoperită cu roșii, mozzarella proaspătă, busuioc și ulei de măsline. Pe locul al cincilea, se află guotie – un tip de găluște chinezești. România este reprezentată în Top 50 al celor mai bune feluri de mâncare din întreaga lume de ciorba rădăuțeană, care ocupă locul 33.
De asemenea, Taste Atlas face un top al celor mai bune 100 de brânzeturi din lume, iar primele trei brânzeturi sunt toate din Italia – Parmigiano Reggiano (primul), mozzarella di bufala campana (al doilea) și stracchino di crescenza.
Sigur, un asemenea top nu poate fi altfel decât extrem de subiectiv. Știm cu toții cât de bună este în general bucătăria italiană, japoneză sau thailandeză, însă alcătuirea unui asemenea clasament este o sarcină extrem de dificilă chiar și pentru cei mai mari specialiști într-ale gastronomiei.