Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Font ResizerAa
  • HOME
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Alegeri 2025
    • Stiri despre Nicusor Dan
    • Stiri despre George Simion
Font ResizerAa
Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Search
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Alegeri 2025
  • Politică
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro
Follow US
Oficiul de Știri > Life > De gustibus > Istoria micilor. Când i-au mâncat românii prima oară
Istoria micilor. Când i-au mâncat românii prima oară

Istoria micilor. Când i-au mâncat românii prima oară

De Roseti Roxana Publicat 2024-04-30
Distribuie

O legendă populară, ba chiar urbană, sugerează că micii au fost creați atunci când un cunoscut restaurant bucureștean a rămas fără mațele necesare preparării cârnaților…Istoria micilor constituie de multă vreme subiect de controverse în România.

Contents
Istoria micilor, chiar o istorieRețeta de bază în istoria micilor Motiv de scandal cu UE

Printre altele, unii dintre specialiştii în domeniu subliniază că, cel mai probabil, micul românesc a fost o rebrenduire a kebabului „lung” adus de otomani pentru a se integra în România care îşi câştigase independenţa la 1877.

Cât privește povestea care circulă, aceasta se petrece la sfârşit de secol al XIX-lea – primele decenii ale secolului al XX-lea, la restaurantul Iordache (unele surse vorbesc despre  hanul La Iordachi), supranumit „La o idee”, de pe strada Covaci nr. 3, aflată în Centrul Istoric al Capitalei.

Povestea se bazează pe mărturia istoricului Constantin Bacalbașa, apărută în volumul „Bucureștii de altădată”. Astfel, potrivit acestei mărturii, în lipsa mațelor pentru cârnați, bucătarul a inventat „cârnații fără piele”. Cel care le-ar fi pus numele de mititei ar fi fost N. T. Orășanu, un client fidel al localului menționat. Acesta a alcătuit un meniu special, dând câte un pseudonim fiecărui produs comercializat.

Istoria micilor reclama vremii la restaurantul lui Iordache
Istoria micilor reclama vremii la restaurantul lui Iordache

Istoria micilor, chiar o istorie

Astfel, țuica era „o idee”, apa – „o naturală”, pâinea – „abundență”, scobitoarea – „o baionetă”, ardeiul roșu – „o torpilă”, varza acră – „origine de la Belgrad”, gheața – „cremă de Siberia”, cafeaua turcească – „un taifas”, un litru de vin cu o sticlă de borviz (apă minerală) – „o baterie”. Meniul făcea o „distincție clară între: cârnați mici – mititei – și cârnatul mare, cu piele, numit patrician, un element pe care îl vom regăsi însă și în alte spații istorice”, notează Historia. Mulţi spun că aceasta este „doar o legendă urbană”.

Potrivit celor specializați în studierea istoriei culinare româneşti, micul nu este un produs al bucătăriei tradiţionale și nu este asociat cu nicio sărbătoare religioasă sau tradiţie populară. De asemenea, nuu este un produs al bucătăriei rurale – nu face parte din menu-ul obişnuit al niciunei regiuni folclorice și nu este un produs „istoric”: e considerat un „produs tânăr”,  atestat din punct de vedere al consumului abia în istoria recentă a României.

Conform arhivelor vremii, micii au fost mai întâi oferiți în 1902, la restaurantul bucureștean Caru(l) cu bere, conținând numai carne de vită.

Istoria micilor în România
Istoria micilor în RomâniaProfi

Rețeta de bază în istoria micilor 

„Ca în orice reţetă culinară se pune problema paternităţii reţetei. Cine a inventat-o? Sunt micii româneşti sau nu sunt micii româneşti. Ei bine, micii sunt şi româneşti, pentru că, la fel ca multe alte reţele, ele au o origine undeva, în orient, dar noi i-am adaptat. I-am pervertit pe gustul nostru. Le-am pus carne de porc, spre deosebire de strămoşii lor orientali.

Le-am pus mult mai mult usturoi decât alţii, le-am pus bicarbonat de sodiu, care este, iarăşi, specific românesc”, a declarat nu demult Cosmin Dragomir, istoric culinar GastroArt.ro., pentru Radio Europa FM. Sursele vorbesc despre faptul că rețeta de bază își are originea în Balcani, provenind din Serbia (potrivit unei rețete de la 1920, păstrată în biblioteca Academiei Române), dar cu influență otomană, însă întâlnindu-se și în Grecia sau Turcia. De unde a fost preluată de bucătăria românească.

Astăzi mititeii sunt recunoscuți ca fel de mâncare independent.

Motiv de scandal cu UE

Micii au fost la un pas de a fi „interziși”! Autoritățile române au pledat în anul 2013 pentru păstrarea pe piață a mititeilor, pentru ca sunt un produs tradițional românesc. Inițial, Uniunea Europeana anunțase că va interzice toate produsele care conțin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce țară provin.

Scandalul a început în 2013, când UE a interzis folosirea bicarbonatului în carnea tocată, pentru a-i proteja pe consumatori. Acest aditiv ar putea masca un gust sau miros urât. Ulterior, România și alte țări au primit o derogare.

Vestea că UE vrea să scoata bicarbonatul de sodiu din rețeta micilor i-a alertat pe români, așa că autoritățile au luat măsuri și au reușit să convingă Bruxelles-ul să ne lase in pace mititeii.

Istoria micilor, o istorie
Istoria micilor o istorieInternet

Citiți și: Istoria banilor la Muzeul Brukenthal. Povestea monedei naționale

Similare

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.
See Full Bio
LifeStyle Actualitate Business Opinii Politica
social network icon

Loading RSS Feed

Puterea

Urmărește
Oficiul de Stiri

si pe Google News

ULTIMA ORA
Mircea Badea, după ce s-a spus că a fost dat afară de la Antena 3: "Având în vedere că aseară..."
Mircea Badea, după ce s-a spus că a fost dat afară de la Antena 3: “Având în vedere că aseară…”
Nicușor Dan: originile și formarea unui olimpic internațional. CV-ul Primarului Capitalei
George Simion, un expert în „Crimele Comunismului”. CV-ul prezidențiabilului AUR
Unde muncește Mirabela Grădinaru și ce se va întâmpla dacă Nicușor Dan ajunge președinte
Alegeri prezidențiale 2025, turul II: Prezența la urne în Diaspora, ora 23:00
Taguri:bucureșteniBucureștiistoria micilormiciimicii la românimititei Româniamititeiipovestea micilor în România
Distribuie acest articol
Facebook Email Print
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pamfletul zilei

Înainte de sezonul pepenilor românești, George Simion ne aduce Meloni din Italia

Înainte de sezonul pepenilor românești, George Simion ne aduce Meloni din Italia

Înainte de sezonul pepenilor în România, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile prezidențiale, George Simion, a încercat să ne aducă…

Citeste mai mult
Și părerea ta contează

Sondaj

Va rezista coaliția condusă de PSD după alegerea unui nou Președinte al României?
VoteazaRezultate
- Advertisement -
Ne gasesti si pe
Social Media
FacebookLike
YoutubeSubscribe
Citeste si:
Cezar Osiceanu, chemat să dea cu subsemnatul după ce a cerut suspendarea lui Nicușor Dan. Printre acuzații, folosirea ilegală de fonduri și neglijență în serviciu
Cezar Osiceanu, chemat să dea cu subsemnatul după ce a cerut suspendarea lui Nicușor Dan. Printre acuzații, folosirea ilegală de fonduri și neglijență în serviciu
Pescobar anunță cu cine votează: “Eu am cruce la gât. Nu am volan pe dreapta”
Hai la vot!
Nicușor Dan, întrebare de la distanță pentru Simion: Cum promovezi Educația dacă te pozezi cu interlopi
Călin Georgescu, planuri pentru un Guvern reformat. Ce minister va înființa partenerul lui Simion
George Simion și Călin Georgescu, plan comun pentru o „Românie” nouă. Primele schimbări vor fi în politica externă a țării
Horoscop zilnic, 17 mai 2025: Leu, ai nevoie de recunoaștere
MAI avertizează: Rețeaua de site-uri clonate ale televiziunilor a fost reactivată
MApN face recrutări. Salariile pot ajunge la 27.000 de lei
Patriarhul Daniel, victima unei campanii de dezinformare. Mesajul Bisericii Ortodoxe
Ad imageAd image
  • Termeni si conditii
  • Redactia
  • Despre
  • Cookies
  • Contact
© oficiuldestiri.ro