Peste 500 de piese din colecția Băncii Naționale a României sunt expuse la muzeul Brukenthal din Sibiu. Expoziția “Puterea leului. Istoria banilor în România” se poate vizita până pe 8 iunie.
Mai întâi, un detaliu rapid: talerii olandezi din argint care au dau dat denumirea de ”Leu” monedei naționale sunt expuși la Brukenthal. Pe larg, peste 500 de piese din colecția Băncii Naționale a României au ajuns la Muzeul Național Brukenthal, unde sunt expuse în premieră publicului.
Conceptul expozițional presupune o incursiune în povestea monedei noastre naționale, despre care a vorbit la Radio România Actualități managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu și curatorul expoziției, Alexandru Ciuchiță.

Istoria banilor: Prima expoziție a BNR cu un muzeu din România
„Este o expoziție extraordinară, un eveniment la Muzeul Național Brukenthal, pentru faptul că avem, iată, o primă colaborare cu Banca Națională a României și, mai mult decât atât, este pentru prima dată când aproximativ 500 de piese din tezaurul Băncii Naționale părăsește clădirea din București și se asociază unui muzeu național și realizează o expoziție.
Este prima expoziție pe care Banca Națională o face în colaborare cu un muzeu în România, lucru care ne onorează reciproc”, a subliniat Alexandru Ciuchiță.
„Expoziția presupune o incursiune în povestea monedei noastre naționale, evidențiind momentele cheie din istoria acesteia, din anul 1867, să spunem așa, în mod oficial, odată cu înființarea sistemului monetar național, până în ziua de astăzi. Avem o seamă de desene Camil Ressu, Nicolae Grigorescu pentru bancnote”, a mai evidențiat Alexandru Ciuchiță

Istoria banilor: Accesul publicului este gratuit
Expoziția temporară “Puterea leului. Istoria banilor în România” se poate vizita până pe 8 iunie, conform programului Muzeului Bruckental din Sibiu, iar accesul publicului este gratuit.
Conceptul expozițional presupune o incursiune în povestea monedei noastre naționale, evidențiind momente-cheie din istoria acesteia, care a debutat în mod oficial în 1867, odată cu înființarea sistemului monetar național. În același timp, sunt aduse în atenția publicului și piese care datează dintr-o perioadă anterioară anului 1867, mai exact din epoca medievală. Câteva exemple notabile sunt ducații bătuți în Țara Românească și în Transilvania, respectiv groșii în Moldova.

Veți descoperi și alte monede
Vizitatorii vor descoperi și talerii-leu, monedele olandeze din argint care au circulat în Țările Române începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea, care au devenit atât de populare încât au inspirat alegerea denumirii de „leu” pentru moneda noastră națională.
Aproximativ 150 de obiecte sunt fi expuse publicului în premieră, vizitatorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu fiind astfel primii care vor au ocazia să le admire în cadrul unei expoziții.
Povestea banilor va fi ilustrată și prin intermediul altor piese valoroase din colecția Muzeului BNR. Cum ar fi primele monede jubiliare emise de un monarh român, care au marcat împlinirea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Sau însemnele monetare cu cele mai mari valori nominale din istoria noastră monetară.
Ori cei mai mici bani de hârtie tipăriți în România și câteva dintre cele mai frumoase proiecte de bancnote românești.
Istoria banilor: Primele monede bătute la Monetăria Statului
Istoria leului va continua cu primele monede bătute la Monetăria Statului din București în anul 1870, respectiv cu primele emisiuni de bancnote ale Băncii Naționale în României, puse în circulație în anul 1881.
Totodată, vizitatorii vor avea prilejul să cunoască o parte din istoria monetară a țării noastre, respectiv să înțeleagă rolul pe care Banca Națională a României l-a avut, de-a lungul timpului, în susținerea monedei naționale.

Citiți și: Retroparada Primăverii 2024: Peste 200 de mașini de epocă în Capitală