Israel ar putea declanșa în orice clipă un atac terestru asupra Libanului, susțin mai multe surse din cadrul administrației Biden de la Casa Albă. Oficialii administrației americane și ai serviciilor de informații au tras un semnal de alarmă cu privire la potențialele planuri ale Israelului de a demara o incursiune terestră în Liban.
Această acțiune s-ar putea materializa la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, dacă eforturile diplomatice nu reușesc să descurajeze militanții Hezbollah de la granița de nord cu Israelul, transmit mai mulți înalți oficiali ai administrației de la Casa Albă, potrivit Washington Post.
”Există un grup din ce în ce mai mare care susține lansarea unui atac. O asemenea incursiune ar genera o escaladare majoră a conflictului, nici măcar nu cunoaștem proporțiile”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Biden, sub protecția anonimatului, pentru postul de televiziune CNN.
În timp ce se așteaptă o decizie finală din partea Tel-Aviv-ului, temerile din sânul administrației Biden se dovedesc a fi suficient de palpabile pentru ca perspectiva unei incursiuni să apară în ședințele de informare a oficialilor de rang înalt. “Funcționăm cu presupunerea că o operațiune militară israeliană va avea loc în lunile următoare”, a dezvăluit un înalt oficial al administrației Biden. “Nu neapărat iminentă în următoarele câteva săptămâni, dar poate mai târziu în această primăvară. O operațiune militară este o posibilitate clară”.
Toate seriile de lovituri transfrontaliere neîncetate din ultimele luni, atât din partea Israelului, cât și a Hezbollah, au dus la strămutarea a zeci de mii de locuitori libanezi și israelieni. Tel-Aviv-ul a desfășurat la granița cu Libanul artilerie, mai multe avioane cu reacție și drone pentru a ținti situri de pe teritoriul vecin, în timp ce Hezbollah și-a folosit arsenalul de rachete pentru a ataca Israelul.
În timp ce Statele Unite mediază în mod activ discuții pentru a pune capăt luptelor din Gaza, administrația Biden este angajată, de asemenea, în discuții paralele cu oficialii israelieni și libanezi. Scopul americanilor este acela de a intermedia un acord care ar stabili o zonă tampon de mai mulți kilometri în interiorul sudului Libanului, ceea ce ar putea amâna o incursiune militară.
Tensiunile dintre Israel și Liban au escaladat în ultimele zile
Motivațiile din spatele aparentei pregătiri a lui Netanyahu pentru o incursiune în Liban sunt multiple. Unii sugerează că este o mișcare strategică pentru a face presiuni în vederea unei înțelegeri negociate, în timp ce alții o consideră o necesitate militară. În interiorul guvernului și armatei israeliene, există o facțiune tot mai mare care pledează pentru o astfel de acțiune, riscând o escaladare semnificativă a conflictului.
Escaladarea tensiunilor a dus deja la strămutarea a aproximativ 80.000 de israelieni încă din luna octombrie. Ambasada israeliană la Washington a subliniat că Tel-Aviv-ul refuză să revină la un status quo de dinainte de război, în care Hezbollah reprezintă o amenințare militară imediată de-a lungul frontierei.
În ultimele zile, Israelul și-a intensificat campania aeriană, loviturile ajungând mai aproape de capitala libaneză Beirut decât până acum. Țintele din bastionul Hezbollah din Baalbek au fost lovite la începutul acestei săptămâni, alimentând preocupările legate de o campanie aeriană mai amplă și mult mai devastatoare, care s-ar putea extinde în cele din urmă până la o ofensivă terestră.
Militanții Hamas sunt categorici: E prea devreme pentru un armistițiu cu Israel