Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța efectuează verificări privind intervenția polițiștilor într-un caz de violență domestică.
IPJ Constanța investighează modul în care polițiștii au gestionat un caz de violență domestică
Polițiștii sunt acuzați de o avocată, care a relatat incidentul pe pagina sa de Facebook, că ar fi spus victimei că a primit „doar o palmă”.
Polițiștii susțin că, în acest caz, nu au existat condiții care să indice un risc iminent pentru siguranța victimei și care să justifice emiterea unui ordin de protecție provizoriu, motiv pentru care i-au oferit victimei o cerere pentru emiterea ordinului de protecție de către instanța de judecată.
Avocata Ghiulfer Aisun Ismail a relatat incidentul pe pagina sa de Facebook.
„«Doar o palmă v-a dat doamnă!»” Aceasta este replica cel mai des auzită din partea doamnelor care se adresează Secţiilor de Poliţie, atunci când sunt victimele violenţei domestice. Ieri, o bună prietenă de-a mea a fost victima unei violenţe domestice, în plină stradă (urmărită, lovită, luat telefonul..). Ca tot omul s-a dus la o secţie de Poliţie, unde …. domnii poliţişti foarte doritori de muncă, dar mai ales de a apăra o femeie i-au adresat celebra replică”, a afirmat avocata.

Avocata a specificat că poliţiştii aveau datoria să discute cu victima, să-i ofere sprijin și să evalueze dacă situaţia justifica emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.
Ea a adăugat că a încercat să contacteze conducerea IPJ Constanţa și, într-un final, a fost contactată de cineva care i-a transmis că acest caz va fi monitorizat atent.
Ca urmare a postării sale, reprezentanţii IPJ Constanţa au precizat că o femeie de 40 de ani a sesizat poliţiştii de la Secţia 4 despre un conflict cu soţul său, care ar fi devenit agresiv. Plângerea a fost înregistrată de autorităţi.
„În acelaşi timp, poliţiştii au evaluat toate aspectele semnalate de către persoana în cauză, în baza reglementărilor prevăzute în OMAI 146/2018, fiind întocmit ghidul de evaluare pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu. În urma analizei acestuia, s-a stabilit că nu au fost întrunite condiţiile care să justifice un risc iminent pentru siguranţa victimei. Totodată, persoanei în cauză i-a fost înmânată o cerere privind emiterea ordinului de protecţie de către instanţa de judecată. De asemenea, victima şi-a rezervat dreptul de a depune plângere”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa.
Ei au adăugat că starea conflictuală este monitorizată.
„Dorim să precizăm că starea conflictuală este monitorizată continuu, iar victima a fost informată corespunzător cu privire la drepturile sale. De asemenea, aceasta a fost invitată la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru clarificarea tuturor aspectelor care au condus la starea conflictuală, urmând a se prezenta cu un avocat ales. Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa a dispus verificări cu privire la toate aspectele semnalate, prin structura abilitată de Control Intern”, a arătat sursa citată.