La Washington, Președintele României, Klaus Iohannis și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de securitate între cele două țări.
România și Ucraina au semnat un acord politic pentru consolidarea cooperării în domeniul securității
La ceremonia de semnare, președintele României a fost însoțit de ministrul de externe Luminița Odobescu, ministrul apărării Angel Tîlvăr și președintele Senatului Nicolae Ciucă. De asemenea, președintele Ucrainei a fost însoțit de Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, printre alți oficiali importanți.
Acordul politic semnat între România și Ucraina a fost elaborat în conformitate cu alte acorduri similare semnate de alți parteneri internaționali. Acesta își propune să consolideze cooperarea în domeniile care sprijină capacitatea Ucrainei de a se apăra și de a face față agresiunii ruse, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, precum și să consolideze securitatea României.
Acest acord consolidează cooperarea dintre România și Ucraina în diverse domenii și stabilește un cadru politic pentru continuarea acestei colaborări. De asemenea, identifică direcții prioritare de acțiune, în beneficiul ambelor părți și a securității regionale. Liniile de negociere au fost aprobate de președintele și prim-ministrul României, iar acordul reafirmă angajamentele politice din declarațiile semnate de președinții celor două state în iunie și octombrie 2023.
Acordul semnat de România include și aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare pentru a progresa pe calea europeană și euroatlantică. De asemenea, se abordează subiecte specifice privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale și colaborarea în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.
Înțelegerea semnată la Washington are o importanță strict politică, nu juridică

“Este important să respectăm nu numai legislaţia națională, ci și cea europeană și internațională când vine vorba de implementarea angajamentelor și cooperarea. Declarația noastră subliniază acest aspect crucial pentru buna funcționare a procesului.”
Toate activităţile cuprinse în acest acord vor fi realizate cu resursele disponibile şi luând în considerare interesele părţii române. Astfel, ne asigurăm că vom îndeplini termenii acordului în cel mai eficient mod posibil.
Pe data de 11 iulie 2024, în cadrul Summitului aniversar al NATO de la Washington, Ucraina a semnat acorduri cu toți semnatarii Declarației G7+, inclusiv România. De asemenea, s-a lansat și un Pact pentru Ucraina (Ukraine Compact), la care au participat toate statele care s-au asociat cu Declarația G7+ și ulterior au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina. Aceste acorduri sunt acum publice și au rolul de a spori securitatea și stabilitatea în regiune.
Numărul mare de state participante confirmă soliditatea sprijinului internaţional pentru Ucraina, atât în prezent cât și pe termen lung, în contextul actual al securității globale. Semnarea acordului politic bilateral și participarea României la acest pact sunt dovezi ale poziției constante de sprijin față de Ucraina și reprezintă interesul de securitate al României ca Ucraina să respingă agresiunea Rusiei.
Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declaraţiei G7+, inclusiv Uniunea Europeană, şi continuă negocierile cu toţi ceilalţi semnatari. Aceste acorduri atestă relevanţa şi importanţa deosebită a Declaraţiei și sprijinul internaţional pentru Ucraina. Toate aceste acorduri au o structură similară, documentând sprijinul anterior furnizat şi stabilind priorități pentru viitoarea cooperare cu Ucraina, punând accentul pe domeniile militar și de securitate, dar fără a se limita doar la acestea.
CITIȚI ȘI: Viktor Orban vizează o întâlnire cu Trump în Florida