Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, făcute miercuri, de la New York, i-au surprins profund pe liderii PNL. Într-o declarație publică, Iohannis a criticat dur inițiativa liberalilor de a propune o lege care să-i permită candidatura la Senat, după terminarea mandatului său de președinte al României.
Iohannis i-a șocat pe liberali: „Nu doresc o lege pentru mine!”
“Despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine, și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar”, a spus Klaus Iohannis.
Reacția liderilor PNL a fost una de șoc. Potrivit unor surse din conducerea partidului, citate de Antena3, aceștia au aflat despre declarațiile președintelui direct de la televizor. Au început să se sune între ei, împărtășindu-și furia și dezamăgirea.
Cine sunt inițiatorii legii pentru candidatura lui Iohannis
Eforturile depuse de partid, dar și de premierul Nicolae Ciucă, pentru a susține legea care i-ar fi permis lui Iohannis să candideze la Senat au fost considerate, în acel moment, inutile.
„Să îi dăm afară pe cei doi inițiatori!”, a spus nervos unul dintre liderii partidului, referindu-se la senatorul Daniel Fenechiu și la deputatul Gabriel Andronache, cei care au semnat amendamentul pentru modificarea Legii electorale.
„Ne-a pierdut și pe cei câțiva care mai aveam respect pentru el”
Liderii PNL nu și-au exprimat oficial nemulțumirile, dar în interiorul partidului atmosfera a devenit tensionată. Unii lideri consideră că, prin criticarea publică a inițiativei, Iohannis a pierdut chiar și susținerea celor care încă mai aveau respect pentru el.
“Nu îl pune nimeni președinte, după ziua de azi ne-a pierdut și pe cei câțiva care mai aveam respect pentru el”, a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre liderii PNL.
În ciuda susținerii continue a lui Nicolae Ciucă pentru președinte, majoritatea liderilor de partid sunt de părere că Iohannis pune în pericol atât campania electorală a PNL, cât și șansele lui Ciucă de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Problemele lui Iohannis afectează partidul
Situația complicată a președintelui nu se limitează doar la legea controversată. Alte aspecte, cum ar fi sentința prin care familia Iohannis este obligată să restituie statului 300.000 de euro din chirii obținute ilegal pentru două imobile din Sibiu, sau cheltuielile considerabile făcute pentru călătoriile sale cu avioane de lux, afectează și mai mult imaginea publică a președintelui.
Mulți liberali sunt de părere că toate aceste probleme vor diminua semnificativ șansele lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale. În prezent, campania sa este deja sub așteptări, iar în interiorul partidului există încă voci care speră că va fi înlocuit cu un alt candidat mai bun.
„Cifrele din analizele interne arată clar că o mare parte dintre voturile PNL nu vor merge la Ciucă, ci la un alt candidat”, au spus surse din partid. Acest lucru ar putea prefigura un eșec răsunător la alegeri pentru PNL.
Un viitor incert pentru revenirea lui Klaus Iohannis în PNL
După alegerile din decembrie, se așteaptă organizarea unui Congres al PNL pentru alegerea unei noi conduceri, în cazul în care Ciucă nu va reuși să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. Planurile lui Klaus Iohannis de a reveni în partid și de a prelua conducerea PNL după încheierea mandatului său par acum tot mai greu de realizat.
“Pentru acest Congres și pentru schimbarea de gardă avea nevoie Klaus Iohannis de candidatura la Senat, pentru că, dacă pleacă de la Palatul Cotroceni pentru a deveni persoană privată, nu poate fi inclus în jocul de putere din partid și nici în negocierile cu PSD pentru alcătuirea viitorului Guvern”, au explicat sursele liberale.
Negocierile dintre Ciucă și Ciolacu pentru candidatura lui Iohannis
O discuție despre proiectul legislativ care ar fi permis candidatura președintelui la Senat a avut loc pe 3 aprilie între Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. În acel moment, Ciolacu și-ar fi exprimat sprijinul pentru demers, însă ulterior s-a răzgândit. Această schimbare de poziție a complicat și mai mult situația în cadrul coaliției de guvernare.
Nicolae Ciucă, iritat de această răsturnare de situație, și-a asumat chiar și riscul unei posibile ruperi a Coaliției. Premierul a declarat marți că nu mai dorește să participe la ședințele comune cu PSD și că nu vede cum coaliția actuală ar putea continua după alegeri.