Președintele Klaus Iohannis susține că argumentele Austriei pentru blocarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu stau în picioare, din moment ce a acceptat aderarea Croației. Pe de altă parte, Iohannis spune că acordul Schengen „aproape că nu mai există”, în condițiile în care mai multe țări și-au închis granițele din cauza migrației.
Întrebat dacă România ar trebui să facă plângere la Curtea de Justiției a Uniunii Europene pe acest subiect, Iohannis a răspuns: „E o chestiune juridică foarte complicată. Nu am întâlnit doi juriști care să aibă același punct de vedere”.
Iohannis a spus că România va continua discuțiile cu statele membre UE pentru a debloca aderarea la spațiul de liberă circulație
„Sigur, e puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali”, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles.
„Noi continuăm pe linia diplomatică, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog în condițiile în care Austria spune de fiecare dată că nu are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care a aprobat exact în aceeași ședință aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii”, a explicat președintele.
„Realitatea e că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există”
„Din cauza migrației, care este destul de importantă, multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche.
Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a spus Iohannis.
Nehammer: “Spațiul Schengen trebuie reparat. Până când Schengen nu va fi reparat, nu îl putem extinde”
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat marți, la Viena, că extinderea Schengen este în prezent „de neconceput” pentru țara sa, afirmând că nu are nimic de-a face cu Bulgaria și România, transmite agenția de presă bulgară bta.
Oficialul austriac a mai spus că „Spațiul Schengen trebuie reparat. Până când Schengen nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, motivând că securitatea Uniunii Europene este primordială.
Acesta a mai precizat că și miniștrii de Externe ai UE susțin că Schengen nu mai funcționează și de aceea tot mai multe state membre reintroduc controalele la frontieră.
Austria a spus „nein” la aderarea României la Schengen
Reamintim că, după 11 ani de așteptări, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.
Austria a fost singura țară din UE care s-a opus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.
„Din ce în ce mai multe țări introduc controale la frontiere”
Într-o declarație dată jurnaliștilor, după întâlnirea cu premierul bulgar Nikolay Denkov, Nehammer a mai spus că problema cu Schengen este una de securitate și nu are de-a face nici cu România, nici cu Bulgaria.
„Schengen trebuie să fie reparat. Până când nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, a subliniat Nehammer, care a mai explicat că înșiși miniștrii de Externe ai UE susțin că sistemul Schengen nu funcționează. Din ce în ce mai multe țări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu mai corespunde rolului inițial, a subliniat Nehammer.
75% dintre migranții interceptați în Austria nu sunt înregistrați, ceea ce reprezintă o problemă de securitate
„Suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile și sacrificiile pe care le face pentru a proteja frontierele externe ale UE și, prin urmare, ale Austriei”, a adăugat cancelarul austriac. UE știe foarte bine că Bulgaria și România contribuie la Schengen și, de aceea, trebuie să le sprijine financiar, a subliniat cancelarul austriac. Nehammer a menționat că 45.000 de bulgari trăiesc în Austria și reprezintă o punte importantă între cele două țări.
De asemenea, Bulgaria este un partener foarte puternic, de care Austria are nevoie pentru protecția frontierei sale externe, deoarece aceasta este o componentă esențială securității UE. Ar trebui consolidate tratatele cu țările terțe din care provin migranții și ar trebui creat un sistem de migrație legală, a mai spus Nehammer.
„Protecția frontierelor externe este de o mare importanță, lucru pe care l-am înțeles și din atacul terorist din Israel comis de Hamas pe 7octombrie”
„Trebuie să luptăm împotriva terorii, care nu poate fi o soluție la problemele politice și care aduce doar ură, destabilizează societatea, reduce încrederea în sistemul juridic al țărilor. Trebuie să ne opunem Hamas, pentru că Hamas este responsabilă pentru haosul și teroarea din Israel, și pentru suferința poporului palestinian din Gaza”, a mai spus el.
CITEȘTE ȘI: