“Inundațiile din jud. Galați, provocate de neglijență sau de o mână criminală?” este întrebarea care a apărut după ce m-am uitat la un clip pe care Dan Diaconescu l-a postat pe Tiktok. Celebrul patron al la fel de celebrei televiziuni cu gaură, a lansat o ipoteză care, totuși, este demnă de luat în seamă și anume că inundațiile din data de 13 septembrie din județul Galați au fost provocate de ruperea a două diguri care împrejmuiau două ferme piscicole și o deversare controlată a unui râu.
Are Dan Diaconescu dreptate sau încă o caută pe Elodia?
Acum aproape două săptămâni, Dan Diaconescu, sau mai bine zis infractorul Dan Diaconescu a aruncat în piață o supoziție care ar trebui luată în seamă și de autorități. Iată, pe scurt care este logica patronului Zero tv.
Pe data de 14 septembrie, anul acesta, Apele române au anunțat ruperea a două baraje piscicole administrate de persoane particulare. E vorba de acumularea Potârnichea, situată în amonte de comuna Costache Negri, aflată la 2 km și care are un volum de 200 000 de m³ de apă. A doua acumulare se află lângă comuna Hanul Conachi și are un volum de 90.000 de m cubi de apă. Această masă imensă a fost eliberată în jurul orei 5:00 dimineață, simultan cu creșterea volumului de apă datorat ploilor și scurgerilor de pe versanții ce înconjoară cele două comune.
Un alt element pe care îl aduce în discuție Dan Diaconescu este informația dată de către președintele PNL, Nicolae Ciucă, potrivit căreia tot în noaptea de 13 spre 14 septembrie a fost produsă o breșă controlată în barajul de pe pârâul Suhurlui, ceea ce a dus la eliberarea unei mari cantități de apă. La asta se adaugă și o breșă controlată în digul de pe malul drept al râului Gera, în dreptul localității Independența. Toată aceste acumulări adăugându-se așa cum am mai scris, la volumul imens de apă venit de pe versanți și la cantitatea mare de precipitații din zonă. Dacă cele două breșe controlate nu pot fi luate în discuție, ele fiind făcute de specialiști, care au intuit probabil și pagubele colaterale, atenția noastră se îndreaptă către cele două diguri de la acumulările piscicole care au eliberat aproape instantaneu 280.000 de m³ de apă.
De ce nimeni nu s-a sesizat până acum?
Deși au trecut două săptămâni de la inundații, nimeni nu a luat în considerare și aceste probleme, care nu numai că au accelerat viitura, dar se pare că au pus bomboana pe colivă în ceea ce privește proporțiile dezastrului. Ar fi interesant de văzut care este reacția autorităților locale și ar fi interesant de văzut cine va sesiza Parchetul de la Galați pentru o cercetare referitoare la ce s-a întâmplat în comunele Pechea, Slobozia Conachi și așa mai departe. Tare mi-e că patronii celor două iazuri, sau acumulări piscicole, cum vreți să le ziceți, sunt niște mahari locali cu strânse legături în politică. Nu vreau să dau cu bâta în baltă, că se sperie peștii, dar cred că ar fi cazul ca primul ministru Marcel Ciolacu să își facă datoria și să sesizeze Parchetul general cu privire la modul în care au fost gestionate aceste inundații. Deși se pare că numele proprietarilor celor două acumulări piscicole sunt extrem de cunoscute în zonă, nimeni nu a avut curajul să le rostească tare și apăsat, cu atât mai puțin autoritățile locale, care din câte am văzut încearcă să pună batista pe țambal dând vina pe bunul Dumnezeu, pe zeița precipitațiilor, pe greua moștenire a regimului Ceaușescu, pe rațele sălbatice și pe codru verde. E timpul ca cei vinovați să plătească, iartă statul să-și recupereze o parte din banii pe care îi va da sinistraților, pentru că nu e normal ca niște șmecheri să facă profit pe cârca noastră, iar noi să plătim ca proștii consencințele unor. dezastre naturale, la care au pus umărul și niște șmecheri.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți rechini de apă dulce și păstrăvi din Marea Moartă.