Avertizare de inundaţii, în următoarele ore, pe râuri din din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Constanţa. Anunțul a fost făcut de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Potrivit hidrologilor, până la ora 23:00, în urma precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri.
Sunt posibile inundaţii pe râurile din anumite bazine hidrografice
Este vorba despre Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Orşova, Cerna – afluenţi bazin mijlociu şi inferior, şi Berzeasca (judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi. Fenomene hidrologice similare sunt prognozate până la ora 00:00, pe râurile mici din judeţul Constanţa, cel mai probabil în partea de sud-est a zonei avertizate. Avertizările au fost transmise către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională “Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, Hidroelectrica S.A., administraţiile bazinale de Apă Dobrogea – Litoral şi Banat, precum şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Constanţa, Caraş-Severin şi Constanţa.
Un val de aer rece va aduce ploi torenţiale, vânt şi descărcări electrice
Potrivit meteorogilor, până miercuri, 29 mai, se anunță ploi însemnate cantitativ și local furtuni. Acestea se vor semnala în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și estul Transilvaniei, iar pe spații mai restrânse și în restul regiunilor. Responsabil pentru această evoluție a vremii este un val de aer rece format în straturile mai înalte ale atmosferei. Nucleele de aer rece în altitudine, cunoscute și sub denumirea de “cut-off lows”, sunt responsabile pentru majoritatea episoadelor de ploi abundente din sezonul cald al anului, în România. Se vor semnala averse torențiale, însoțite uneori de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.
Citiți și