Interviul lui Elon Musk cu candidatul republican la președinție Donald Trump a avut loc în sfârșit pe platforma X a miliardarului, deși a fost afectat de probleme tehnice. Un milion de utilizatori au intrat în direct pe X, pentru a asculta interviul.
Totul a început cu mai mult de 40 de minute întârziere, iar mulți utilizatori s-au chinuit să obțină accesul. Elon Musk a dat vina pentru erori pe un atac cibernetic, dar un expert a spus la BBC că este puțin probabil. „Un atac DDOS (n.r.- denial of service) trimite un număr foarte mare de semnale către o țintă online pentru a o perturba”, a declarat Anthony Lim, directorul Centrului pentru Ciberspațiu Strategic și Studii Internaționale din Singapore, pentru BBC. „Este puțin probabil să afecteze un singur serviciu sau o caracteristică pe un site web”. Lim a adăugat că este posibil ca un număr mare de persoane care încearcă să asculte să fi blocat temporar serviciul.
Cu toate acestea, Andrew Hay de la firma IT Damovo a spus că problemele ar fi putut fi cauzate de un atac cibernetic. BBC a remarcat că acest început cu probleme al interviului amintește de „intrarea” guvernatorului Florida Ron DeSantis în cursa pentru Casa Albă în mai 2023, care a avut loc pe X.
Care este planul de joc al lui Elon Musk?
Printre altele, în cadrul interviului, Elon Musk a pus întrebări prietenoase pe subiecte precum imigrația și inflația, potrivit BBC . „Conversația de luni dintre cei doi a fost prietenoasă și au existat multe laude reciproce”, spune sursa menționată. De asemenea, Musk și-a repetat sprijinul față de Trump, care se confruntă cu noul candidat democrat, vicepreședintele Kamala Harris, la alegerile din noiembrie.
Musk și fostul președinte: „Doi amici într-un local”
„Timp de două ore, cei doi miliardari au părut doi amici care stau de vorbă într-un local, fără să se contrazică”, notează și AFP. Conversația pe X vine pe fondul faptului că Trump încearcă să-și reseteze campania de realegere, după cum a remarcat BBC.
Cei doi bărbați au abordat o serie de probleme, de la tentativa de asasinat asupra lui Trump de luna trecută la un miting din Pennsylvania, până la dorința lui Trump ca SUA să aibă un sistem de apărare antirachetă „Iron Dome” precum cel din Israel („Unul dintre lucrurile pe care le vom face este să construim un Iron Dome”) și imigrația – un alt punct cheie pe harta campaniei sale electorale. Trump s-a plâns de o „apocalipsă zombie” a imigrației și l-a catalogat pe președintele Biden drept „prost”.
Alte repere ale interviului? Trump se gândește la închiderea Departamentului federal al Educației și la mutarea acestei responsabilități către state, ca unul dintre primele sale inițiative, dacă va câștiga alegerile din noiembrie. De asemenea, el a profitat de ocazie pentru a o eticheta pe Kamala Harris drept candidat „de extremă stângă”. Și, desigur, nu a omis să amintească de relaţiile sale cu preşedintele Vladimir Putin ori Kim Jong Un – liderul din Coreea de Nord, promiţând că dacă va reveni la putere, SUA vor fi mai sigure pe scena globală.
Citiți și: Afaceri și romantism: Brad Pitt a trecut pe „spirtoase”, cu suflet
Cea mai mare amenințare, în viziunea lui Trump
Printre altele, Trump l-a felicitat pe Musk pentru valurile de disponibilizări de la X: „Sunteţi cel mai bun reducător de costuri”. Tema unui alt capitol al interviului a fost „cea mai mare amenințare”.
„Cea mai mare amenințare nu este încălzirea globală, unde oceanul va crește cu o optime de inch în următorii 400 de ani”, i-a spus Trump lui Musk. „Veți avea mai multe proprietăți pe malul mării, nu? Cea mai mare amenințare nu este asta. Cea mai mare amenințare este încălzirea nucleară, deoarece acum avem cinci țări care au puteri nucleare semnificative și trebuie să ne asigurăm că nu se întâmplă nimic cu oameni proști, precum Biden”, a afirmat, pe larg, Biden
„Cred că oamenii subestimează riscul unui al treilea război mondial”, a replicat Musk în cadrul interviului. „Cred că suntem la un punct de cotitură în destinul civilizaţiei şi cred că trebuie să mergem pe calea cea bună”, i-a spus el lui Trump. „Şi cred că sunteţi drumul cel bun”, a conchis Musk.
Elon Musk susţine campania prezidenţială a lui Donald Trump
Elon Musk a anunțat luna trecută că intenţionează să doneze 45 de milioane de dolari pe lună unui grup care susţine campania prezidenţială a lui Donald Trump. Este vorba despre ceea ce analiștii au numit „o donație istorică”. Consiliul electoral din Carolina de Nord a declarat pentru CNBC că a deschis o investigație asupra America PAC, un comitet de acțiune politică pe care Musk a declarat că l-a creat.
Potrivit documentelor publicate de FEC (Comisia Electorală Federală), printre donatorii „America PAC” se numără fraţii Cameron şi Tyler Winklevoss, cunoscuţi pentru disputele lor cu Mark Zuckerberg la crearea Facebook şi, mai recent, pentru investiţiile lor în criptomonede. Lista îi include, de asemenea, pe Douglas Leone, partener la firma de capital privat Sequoia Capital, una dintre cele mai reputate din Silicon Valley, şi pe Antonio Gracias, care a fost director al Tesla din 2007 până în 2021.
Musk: „Îl susțin pe deplin pe președintele Trump”
Elon Musk și Bill Ackman și-au oficializat sprijinul pentru Trump după tentativa de asasinat căruia acesta i-a supraviețuit, potrivit WSJ.
Citiți și: Donald Trump – interviu pentru Fox News, despre „relația” cu Kamala Harris