Chiar așa: Cât de bine vă cunoașteți lumea emoțională? V-ați gândit că puteți afla prin intermediul artei? De asemenea, v-a trecut prin minte că dezvoltarea personală poate fi posibilă prin intermediul artei? Dacă la toate întrebările răspunsul este „Nu”, atunci citiți cele ce urmează, în cadrul unui interviu.
„Sub îndrumarea unui psiholog și psihoterapeut experimentat și cu ghidajul unui artist, veți fi însoțiți prin ghidaj artistic să așterneți pe pânză lumea emoțiilor voastre”…Aceasta nu e doar o poveste care sună bine, ci ideea centrală a unui workshop de dezvoltare personală prin artă pentru adulți. Următoarea sesiune se desfășoară pe 28 iulie, iar după această dată vor exista sesiuni lunare. Am aflat mai multe despre acest proiect de la Adriana Tomeci – artist multidisciplinar și tutore de arhitectură, cu experiență de lucru cu adolescenți și copii, și implicată în acest proiect, pe latura artistică și de la Victoria Nănău – psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv comportamental și integrativ, cu studii în Neuroștiință clinică.
Se spune că după pandemie am devenit probabil cea mai izolată și însingurată societate din istoria omenirii. Am învățat să ne retragem în propriile case, să lucrăm din locul în care ne petrecem și timpul liber, să ne cufundăm tot mai mult în „ale noastre” și să petrecem, în general, mai mult timp conectați la niște dispozitive decât unii cu ceilalți. Iar această lipsă a contactului uman pentru niște ființe considerate „animale sociale” nu putea să nu afecteze calitatea vieții.
Între timp au apărut diverse „variante” de…salvare a omului. Cum ar fi dezvoltarea personală prin artă. Poate funcționa?
Interviu: „Ne -am dorit să creăm un spațiu spațiu sigur, unde oamenii pot vorbi liber”
Știu că nu e primul workshop de acest tip pe care îl organizați, totuși, de unde a pornit ideea și de ce?
„Pentru că puterea comunității este vindecătoare. Avem nevoie de comunitate, de interacțiune socială și de grupuri la care aparținem și în care putem fi noi înșine, în autenticitatea noastră. Așa cum ai punctat și mai sus, acest lucru s-a redus semnificativ odată cu pandemia, dar și cu odată cu societatea modernă – unde nu mai avem acces la oameni diferiți, generații diferite, de unde putem învăța. Astfel, ne -am dorit mult să creăm un spațiu pentru oameni – un spațiu sigur, unde oamenii pot vorbi liber despre ceea ce simt și gândesc”, spune Victoria Nănău.
„Comunicarea vizuală este puternic înrădăcinată în viețile noastre. Arta este probabil unul dintre cele mai variate moduri în care ne putem exprima ce simțim, chiar și atunci când nu avem cuvintele necesare să ne exprimăm sau suntem prea copleșiți de ceea ce simțim pentru a verbaliza aceste lucruri. Ideea workshop-urilor s-a dezvoltat natural, dorindu-ne să aducem împreună posibilitatea de a se exprimă creativ, dar și de a face acest lucru într-un colectiv înțelegând puterea grupului și necesitatea unui mod diferit de a face terapie”, adaugă Adriana Tomeci.
Interviu: „Nu există răspuns corect sau greșit, ci doar experiența personală”
Ce înseamnă emoțiile? – reprezintă una dintre întrebările-temă ale workshop-ului. Cât de importante vor fi răspunsurile cursanților, rezultate din ceea ce vor picta? Vor putea păstra ceea ce pictează? Va fi ca un fel de lecție pe care să o țină minte?
„Ediția despre emoții a workshop-ului fix acest lucru vizează – să înțelegem emoțiile. Ce sunt ele, care sunt funcțiile lor, ce încearcă să ne transmită când apar și cum putem să le înțelegem. Workshop-ul are o componentă de psihoeducație despre emoții, o componentă de exprimare artistică și o componentă în care participanții împărtășesc ceea ce simt, gândesc și ceea ce au pictat.
Nu există răspuns corect sau greșit, ci doar experiența personală și ascultarea experiențelor celorlalți, iar participanții își iau întotdeauna arta cu ei acasă. Ca simbol al curajului și curiozității de a se înscrie la un workshop de dezvoltare personală prin artă!”, evidențiază Victoria Nănău.
Interviu: „Ascultarea poveștilor este extrem de folositoare în a normaliza situațiile”
Se poate spune că totul funcționează că o terapie și, în cele din urmă Eul va ieși din cușcă? Se va elibera?
„Workshop-urile noastre funcționează că o ședință de terapie, de dată această fiind vorba de un tip de terapie de grup. În astfel de medii, se creează un spațiu sigur pentru exprimarea propriilor experiențe, dar și un spațiu în care fiecare dintre participanți primește acces la experiențele celorlalți în cel mai pur și sincer mod posibil.
Ascultarea poveștilor este extrem de folositoare în a normaliza situațiile prin care oamenii trec, a înțelege că nu suntem singuri în dificultățile cu care ne confruntăm și a observă și alte perspective și moduri de a privi lumea și cele mai intime gânduri ale noastre, subliniază Victoria Nănău.
Unde se vor desfășura workshop-urile?
Workshop-urile se desfășoară într-un spațiu atent ales pentru acest tip de eveniment, undeva în zona Cotroceni din București, răspunde Victoria.
Interviu: Dezvoltarea prin intermediul artei este mai mult decât posibilă!
Va fi, cândva, și o expoziție cu lucrările cursanților – mici și mari, sau totul rămâne la nivel privat?
„Lucrările sunt private, pentru că ne dorim ca participanții noștri să se simtă cât mai liberi în exprimarea lor artistică și să aibă parte de intimitatea necesară. În fapt, toate întâmplările și poveștile din workshop-urile noastre rămân în intimitatea și siguranța grupului. Este extrem de important că cei prezenți să simtă că acela este un spațiu doar al lor”, afirmă Adriana Tomeci.
Nu în ultimul rând, cât de posibilă este dezvoltarea personală prin intermediul artei?
„Dezvoltarea prin intermediul artei este mai mult decât posibilă! Artă este un prompt, un start excelent pentru inițierea unei conversații dificile, un mod pentru exprimarea lucrurilor greu de pus în cuvinte. De fapt, arta este un prilej extraordinar pentru proiecții, vise, nevoi și dorințe!
La acest workshop nu este necesară pregătirea anterioară sau „talentul” la desen. Workshopul este gândit sub forma unui dialog în care cuvintele sunt, la un moment dat, înlocuite cu exprimarea vizuală. Participanții sunt introduși în lumea artei, discutăm despre materiale, culori sau tehnici, pe care aceștia le pot aplică și încurajăm creația liberă, pură și intuitivă. Participanții nu vor pleca acasă doar cu tabloul, ci cu noi moduri de a-și exprima emoțiile și cu curajul de a repeta exercițiile în viitor”, conchide Adriana.