Adrian Ulescu este Director Operațiuni la HN Services Romania, care oferă servicii de consultanță IT pe piața locală de mai bine de 17 ani. Pentru Adrian, procesul de învățare continuă este esențial atât pentru dezvoltarea personală, cât și cea profesională. De aceea, într-o lume în care „a învăța” se situează uneori, în ultimul timp, sub semnul ignoranței, el demonstrează, punctual, de ce e important să înveți. Mai ales din poziția de lider!
Cu 150 de angajați la București în prezent, Adrian are ambiția de a dezvolta mai mult echipele sale din România și plănuiește deschiderea în lunile următoare a unui nou birou în Cluj.
Crezi în importanța învățării continue în viața unui lider. De ce?
Pentru că este crucială. Învățarea continuă în viața unui lider este crucială! Din mai multe motive. În primul rând un lider ar trebui să se afle într-un proces continuu de învățare, să aibă abilitatea să fie flexibil, să poată răspunde tuturor provocărilor din viața profesională.
Punctual, vorbim despre următoarele:
Adaptabilitate: Atât în business cât și în societate în general, schimbările sunt inevitabile. Prin urmare, liderii trebuie să fie capabili să se adapteze rapid la noile circumstanțe, tehnologii și tendințe. Învățarea continuă îi ajută să-și păstreze flexibilitatea și să găsească soluții noi pentru problemele în schimbare.
Inovare și creativitate: Liderii care sunt în permanență în căutare de cunoștințe noi sunt mai predispuși să aducă inovație în organizațiile lor. Învățarea continuă îi ajută să exploreze idei noi și să găsească modalități creative de a aborda provocările. Inspirarea și motivarea echipei: Liderii care demonstrează un angajament față de învățare continuă servesc că exemple pentru membrii echipei lor. Acest lucru poate stimula și motiva angajații să-și dezvolte și ei abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.
Îmbunătățirea abilităților de comunicare: Învățarea continuă poate ajută liderii să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, inclusiv abilitățile de ascultare activă, negociere și rezolvare a conflictelor. Aceste abilități sunt esențiale pentru a construi relații puternice cu membrii echipei, clienții și alte părți interesate. Creșterea competenței: Liderii care investesc în învățare continuă sunt mai susceptibili să devină experți în domeniul lor și să dobândească cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lua decizii înțelepte și informate.
În concluzie, învățarea continuă este esențială pentru succesul și eficacitatea unui lider într-un mediu în continuă schimbare. Prin angajamentul față de învățare continuă, liderii pot rămâne relevanți, pot îmbunătăți performanța organizațională și pot inspiră și motiva ceilalți să-și atingă potențialul maxim.
Știu că sună ca o lecție, dar acesta este adevărul, punct cu punct, în ceea ce privește evoluția unui lider.
Adrian Ulescu: „O investiție valoroasă”
Am înțeles că urmezi în acest moment un program de leadership. La experiența pe care ai acumulat-o, de a lungul timpului, mai aveai nevoie de acest program?
Da, și am decis să îl urmez deoarece consider că reprezintă o investiție valoroasă în dezvoltarea mea profesională și în creșterea abilităților mele de lider. Acest Executive Master în Business Administration pe care îl urmez pentru următoarele 3 luni a fost conceput pentru a ajuta antreprenorii și managerii să-și ducă cariera la următorul nivel. Astfel, am oportunitatea de a învăța noi concepte și tehnici de management, și de a explora diverse modalități de dezvoltare a business-ului.
Plus că, în relația cu colegii, acest program îmi oferă instrumentele și cunoștințele necesare pentru a-i înțelege mai bine și pentru a le oferi sprijin și îndrumare în dezvoltarea lor profesională. Prin învățarea continuă și aplicarea conceptelor dobândite pot să le ofer angajaților mai multe oportunități de creștere și să îi motivez să-și atingă potențialul maxim. De asemenea, acest EMBA contribuie la dezvoltarea mea personală, îmbunătățindu-mi abilitățile de leadership, de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor. Mă ajută să devin un lider mai eficient.
Adrian Ulescu: „Am format peste 350 de juniori în diverse tehnologii”
Fiind implicat într-un proces nou de învățare, îmi oferă oportunitatea de a aduce noi idei și strategii în companie, de a identifica oportunități de creștere și de a contribui la îmbunătățirea performanței și competitivității companiei pe piață. Urmarea unui program de învățare are un impact semnificativ și asupra relației cu angajații, dezvoltării personale și profesionale și contribuției la succesul și creșterea companiei. Este o decizie strategică, care aduce beneficii pe termen lung pentru mine, ca lider, și pentru întreaga organizație.
În cadrul HN Services ne dorim să creștem oameni care să devină liderii de mâine: prin mentorat, coaching și programe de dezvoltare personalizate. De-a lungul existenței noastre în România, am format peste 350 de juniori în diverse tehnologii precum Cobol, Java, .net , care fie doreau să-și îmbunătățească cunoștințele dobândite în urmă unei facultăți tehnice, fie își doreau o conversie profesională spre domeniul IT. Mulți dintre ei se află acum în poziție cheie la partenerii noștri și pot spune că sunt mândru că am contribuit la dezvoltarea lor profesională și i-am îndrumat încă de la început spre tainele programării.
Adrian Ulescu: „O comunicare transparentă ajută la construirea încrederii”
Cum poate un people manager să-și țină aproape angajații ?
Poate adopta mai multe strategii. Să asigure un proces de recrutare și selecție transparent și profesionist. Să construiască un proces de recrutare care să fie eficient și să ofere o experiență pozitivă candidaților. Să comunice clar despre rolul disponibil, cerințele postului și așteptările în timpul interviului.
De fapt, un people manager ar trebui să fie transparent în legătură cu provocările organizaționale și să comunice în mod deschis cu angajații. O comunicare transparentă ajută la construirea încrederii și la gestionarea așteptărilor. Ca și angajator, comunicăm eficient atât în intern, cât și în extern pentru a promova cultura și valorile noastre.
Managerii ar trebui să ofere angajaților sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a face față provocărilor. Acest lucru poate include acces la formare suplimentară, mentorat sau alte instrumente care să îi ajute să-și îmbunătățească abilitățile și să depășească obstacolele. Investim în dezvoltarea personală și profesională, oferim programe de formare și dezvoltare personală și profesională, cum ar fi accesul la cursuri online, biblioteci de resurse, programe de mentorat și asistență financiară pentru formare suplimentară care să ajute angajațîi să-și îmbunătățească abilitățile și să-și dezvolte carieră. Aceste programe includ atât sesiuni de formare internă, cât și participarea la conferințe și evenimente externe.
Nu în ultimul rând, managerii ar trebui să fie disponibili să asculte preocupările și feedback-ul angajaților și să răspundă adecvat nevoilor lor. Ascultarea activă poate ajuta la identificarea problemelor și la găsirea soluțiilor adecvate.
Adrian Ulescu: „Managerii ar trebui să încurajeze angajații să își dezvolte abilitățile”
Este important un mediu de lucru pozitiv, nu-i așa?
Bineînțeles. Managerii ar trebui să promoveze mediul de lucru pozitiv și să ofere recunoaștere și apreciere pentru munca depusă de angajați. Motivarea și încurajarea angajaților pot contribui la menținerea lor în organizație. O cultură organizațională puternică poate ajuta la construirea unui sentiment de apartenență și angajament la locul de muncă.
Mai mult, în special în contextul actual, oferirea de flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru sau locul de muncă poate fi valorizată de către angajațori.
Noi oferim un mediu de lucru stimulativ și pozitiv. Prin implementarea acestor strategii, ne asigurăm că putem atrage, reține și dezvolta angajații, contribuind în același timp la promovarea brandului nostru. Și la sprijinirea procesului de învățare continuă a angajaților noștri. Pe „aceeași linie” cu liderul!
Important: managerii ar trebui să încurajeze angajații să își dezvolte abilitățile și să-și îndeplinească potențialul.
Citiți și:
Exclusiv: Una dintre bolile cu aspecte necunoscute. Interviu cu Dan Benția, medic neurochirurg