Dacă ați întâmpinat probleme cu internetul și nu ați aflat până acum mare lucru din mass media, să știți că a fost o mare avarie. Toți operatorii au avut probleme (Orange, Digi, Telekom, Vodafone) pentru că în Germania a avut loc o avarie majoră la internet. De când și de unde a pornit totul.
Neoficial, ar fi de fapt o problemă globală care ar fi apărut la o rețea de fibră optică din Germania la care sunt interconectate hub-urile din România. Problemele apărute acolo, care nu au fost încă anunțate oficial, ar fi creat de fapt distorsiuni la nivelul rețelelor locale de internet. Să vedem însă, punctual, ce se știe oficial până acum.
O avarie la reţele de fibră optică din Germania, care fac legătura la internet exchange-ul din Frankfurt, a dat peste cap recent internetul din România. După apariţia incidentului operatorii au demarat procedurile de rutare a traficului pe alte rute. Dacă nu știați, la Frankfurt este un nod cheie pentru retelele globale de telecom, iar o avarie la fibra optica a dat peste cap multe servicii de la zeci de operatori din toata Europa.
Nu este vorba de o infrastructura Deutsche Telekom, ci de operatori de infrastructură internaţionali care oferă servicii pentru operatori, conform datelor ZF. După apariţia incidentului operatorii au demarat procedurile de rutare a traficului pe alte rute, operaţiune care nu poate fi realizată instantaneu în asemenea cazuri şi pentru un asemenea volum de clienţi / date, au explicat pentru ZF din industrie.
Cele două companii afectate au fost Telekom România Mobile şi Orange România, care au şi publicat mesaje în legătură cu incidentul pe conturile de pe reţeaua socială Facebook.
“Dragi clienţi, Întâmpinăm dificultăţi tehnice în asigurarea bunei funcţionări a serviciului de internet mobil. Ne cerem scuze pentru inconvenient şi vă mulţumim pentru înţelegere şi răbdare.
Echipele tehnice lucrează pentru remedierea cât mai rapidă a acestei situaţii. Vom continua să vă ţinem la curent prin intermediul acestui canal”, au scris reprezentanţii Telekom România Mobile.
Reprezentanţii Orange au punctat faptul că avaria a avut loc în afara teritoriului României. „Ca urmare a unui incident de reţea, independent de Orange, petrecut în afara teritoriului României, o parte dintre clienţii noştri rezidenţiali şi de business nu au acces la internet fix. Echipele tehnice fac eforturi pentru a găsi cât mai rapid o soluţie de remediere, astfel încât serviciile să revină în funcţiune într-un timp cât mai scurt. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create”.
Vineri, 24 mai, începând cu ora 16:00 utilizatorii din România s-au plâns de lipsă de conexiune atât în cazul reţelei fixe Orange, cât şi în cazul internetului mobil de la Telekom.
Germania, probleme din 21 mai
După apariţia incidentului operatorii au demarat procedurile de rutare a traficului pe alte rute, operaţiune care nu poate fi realizată instantaneu în asemenea cazuri şi pentru un asemenea volum de clienţi / date. Cele două companii afectate au fost Telekom România Mobile şi Orange România”.
Germania s-a confruntat încă din 21 mai, respectiv marți dimineață, cu probleme legate de comunicații și internet, lăsînd mii de aplicații și sisteme bancare online nefuncționale. Probleme de telefonie fixă și de internet au fost înregistrate de cei mai mari operatori din țară, 1&1, Telekom și O2, în timp ce clienții Postbank au raportat probleme cu serviciile bancare online. Moldova IGF 2024: Împreună construim un viitor digital echitabil, liber și sigur Problemele se înregistrează în principal în marile orașe Berlin, München, Hamburg și Frankfurt pe Main. Operatorul Telekom a confirmat pe X (Twitter) că există probleme tehnice cu platforma Magenta TV, relatează Noi.md cu referire la eurointegration.
Potrivit purtătorului de cuvînt al Telefónica, societate care în Germania furnizează servicii de telefonie mobilă sub marca O2, cauza ar fi o defecțiune la Telekom. „Din cauza unei defecțiuni la furnizorul nostru de servicii tehnice, Deutsche Telekom, a cărui infrastructură o folosim parțial pentru produsele noastre de telefonie fixă, unii clienți O2 ar putea, de asemenea, să se confrunte cu deficiențe ale serviciilor”, a declarat reprezentantul Telefónica.
Internetul din România: Cum ajunge internetul în țara noastră
Mai mulți specialiști în domeniul IT și lucrători în sectorul digital a căror activitate depinde direct de accesul la internet s-au confruntat în cursul zilei de vineri cu multiple probleme de mentenanță și de conectivitate. Pe formurile de specialitate și pe rețelele de socializare au apărut multiple mesaje în care utilizatorii deplâng faptul că nu se pot loga pe site-urile pe care le administrează sau că navigarea pe internet este tot mai dificilă. Mulți au dat vina pe principalii furnizori de internet, chiar dacă au precizat că în urma reclamațiilor pe care le-au înaintat nu au primit clarificări, ci promisiuni că situația se va remedia în cel mai scurt timp posibil.
În realitate, problemele privind conectarea la internet pe care le-au întâmpinat o parte dintre români ar putea fi mult mai complexe și ar depăși chiar capacitatea furnizorilor. Cel puțin așa susțin o parte dintre specialiști. În țara noastră, internetul ajunge prin rețele de cabluri de fibră optică cu debite foarte mari de transport, prin cabluri pe cupru, conexiuni radio şi conexiuni prin satelit. Hub-urile din România sunt interconectate cu alte hub-uri din lume, iar cele mai importante sunt cele care leagă România de vestul Europei.
Potrivit specialiștilor consultați de B1 TV, chiar și în situația în care apar probleme la nivelul interconectării cu un anumit hub, cum ar fi cel din Germania în situația dată, este aproape imposibil ca toate conexiunile la internet să cadă, pentru că accesul este asigurat imediat de un alt hub regional. Cu toate acestea distorsiuni pot apărea pentru mulți utilizatori, în mod aleatoriu, așa cum a fost cazul în cursul zilei de vineri. Cei mai afectați de problemă sunt cei care își desfășoară în mod direct activitatea folosind internetul pentru că accesarea paginilor de admin este dificilă. Pentru utilizatorii care accesează în mod direct paginile siturilor problema poate fi mai greu sesizabilă, având în vedere că acestea au încorporate sistemul de cache-uri.
Țara noastră rămâne în primele 10 state din lume la viteza de navigare grație rețelelor fixe.
Citiți și: Gafă virală pe Internet: Cu cine l-a confundat președintele Joe Biden pe liderul Franței