Procurorii au dezvăluit detalii șocante despre evenimentele din secția de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, unde pacienții în vârstă de 80-90 de ani erau lăsați să moară deliberat pentru a elibera paturi pentru alți bolnavi. Conform documentelor din dosar, această practică ar fi fost orchestrată de două doctorițe, ale căror acțiuni sunt descrise în detaliu de către martori și susținute de probe, conform referatului procurorilor.
„Doamna cu coasa” și „saloanele morții”
M.M., poreclită de colegi „doamna cu coasa”, și colega ei M.P. sunt acuzate de procurori că ar fi decis, în mod arbitrar, care pacienți urmau să fie „de lăsat”. Aceasta fiind expresia pentru cei care urmau să fie lăsați să moară.
„Medicul M.M., poreclită la nivelul secției «doamna cu coasa», începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Procurorii mai notează că M.M. ar fi creat „saloane dedicate” pentru pacienții pe care îi considera fără șanse de supraviețuire, unde se aplica această „rezoluție infracțională” pentru a grăbi decesul și, implicit, a elibera paturile din ATI.
„Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieții unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei”, subliniază anchetatorii.
Cum modificau doctorițele nivelul de oxigen al pacienților ventilați
Procurorii susțin că doctorițele nu doar că au redus doza de noradrenalină, dar au și modificat parametrii ventilatoarelor la valori care nu permiteau o oxigenare adecvată a pacienților, ceea ce a contribuit la decesul acestora.
„Martorul a observat la mai mulți dintre pacienții săi cărora inculpata le modificase rata, că aceasta din urmă le-a ajustat parametrii ventilatoarelor (FIO2) la valori sub 30, chiar și 10, în contextul în care, din experiența sa, toți pacienții conectați la aceste ventilatoare au setate valori de peste 50.”, scrie în referatul procurorilor, notează Libertatea.
Toți știau, dar nu și ceilalți doctori
Una dintre asistentele din secția ATI a declarat că doctorița M.M. obișnuia să reducă cantitatea de noradrenalină administrată pacienților vârstnici, care erau ținuți în viață doar de aparate. Asistenta a subliniat că M.M. făcea acest lucru în mod intenționat atunci când secția era plină, pentru a provoca decesul pacienților și a elibera astfel paturi pentru pacienții nou veniți.
„Inculpata M.M. obișnuiește să facă acest lucru în momentele în care secția este plină. Având în vedere că noradrenalina ajută la menținerea vieții pacientului, reducând cantitatea, se provoacă decesul, eliberând astfel paturi pentru pacienți ce așteaptă transferul pe secția ATI,” a declarat martora, menționând că această practică era cunoscută de întreg personalul medical, dar nu și de ceilalți doctori.
Interceptări din dosarul doctorițelor. Asistentă: „Au murit toți pacienții”
În dosar sunt incluse și stenograme ale discuțiilor dintre asistente, citate de Antena3, care arată șocul și revolta acestora față de metodele folosite de doctorițele M.M. și P.M.
C.: Vineri am făcut ședință și a venit C. aia și mi-a zis că gata, a început să facă curat în saloane, că s-a eliberat un salon. Și zic: Cum s-a eliberat un salon?
E.: Adică au murit toți, au murit toți pacienții. (neinteligibil)… UPU, au venit alții.
C.: Păi, cum naiba au murit ăia așa?
E.: Păi, nu știm, că cică M. și M. opresc… (neinteligibil).
C.: Ce-au făcut?
E.: Mi-au zis asistentele că opresc suportul vasopresor.
C.: Noradrenalina.
E.: Da, o opresc, da!
C.: Doamne Ferește!
E.: Cică M. și M..
C.: Astea… doctorițe!
E.: Da, da, da.
C.: Doamne ferește! Nu sunt sănătoase la cap!
E.: Mda… și asistentele au zis că ele nu mai suportă chestia asta chiar deloc.
C.: Doamne ferește! Așa ceva…
Reacția doctorițelor acuzate
La audieri, doctorița M.M., „doamna cu coasa” a ales să nu facă nicio declarație, prevalându-se de dreptul la tăcere. În schimb, cealaltă doctoriță, P.M., a negat orice implicare, susținând că nu a redus rata de administrare a noradrenalinei și că nu are cunoștință despre vreo reducere a acesteia de la 20 ml/h la 1 ml/h.
Ce dovezi au fost ridicate din casa „doamnei cu coasa”
Procurorii au descoperit în locuința doctoriței M.M. un prospect al substanței noradrenalină, alături de două înscrisuri olografe cu numele pacienților decedați în perioada investigată, precum și cu mențiunea „curăţenie în telefon”. Aceste documente sugerează că M.M. se pregătea să șteargă probele compromițătoare din telefonul său, în încercarea de a îngreuna ancheta.
Procurorii continuă cercetările pentru a stabili întreaga amploare a acestor fapte și pentru a aduce în fața justiției toate persoanele implicate în aceste acte revoltătoare.
Cele două doctorițe au fost arestate preventiv de Tribunalul București sub acuzația de omor calificat și tentativă de omor. Măsura arestării preventive va fi contestată la Curtea de Apel București.