Elon Musk și Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan Chase, spun că inteligența artificială va depăși rapid oamenii și va transforma radical societatea.
Cei doi sunt doar ultimele personalități de prestigiu care vorbesc despre potențialul IA de a produce schimbări dramatice în viitorul omenirii. Iar întrebarea care se pune acum este dacă prognozele unuia dintre cei mai bogați oameni ai lumii și ale șefului celei mai mari bănci din SUA se vor realiza sau se vor dovedi a fi supraevaluate.
Ce au spus Musk și Dimon în această săptămână. Fondatorul Tesla, profeție sumbră
Atât Musk, cât și Dimon, și-au exprimat public punctele de vedere la începutul acestei săptămâni. Directorul executiv al Tesla, care conduce o companie proprie de IA, a afirmat că inteligența artificială este tehnologia cu cea mai rapidă evoluție pe care a văzut-o vreodată și a prezis că o va depăși pe cea colectivă în cinci ani. ”Pariul meu este că vom avea o IA care este mai inteligentă decât orice om, probabil la sfârșitul anului viitor”, a spus Musk într-un interviu luni cu Nicolai Tangen , CEO al Norges Bank Investment Management, fondul suveran de 1,6 trilioane de dolari din Norvegia și unul dintre cei mai mari investitori în Tesla. Interviul a fost difuzat pe platforma de socializare X a lui Musk.
⚠️ Nicolai Tangen, CEO of the Norwegian Government Pension Fund, will interview Elon Musk in a couple of minutes. Listen here: https://t.co/XDzw6TFT1D
— ELON ALERTS (@elon_alerts) April 8, 2024
În aceeași zi, Dimon, directorul executiv al JPMorgan Chase, a avut o intervenție în fața investitorilor și a mărturisit că opinia sa este că IA ar putea fi la fel de transformatoare ca unele dintre invențiile tehnologice majore din ultimele câteva sute de ani. „Gândiți-vă la tipar, la mașina cu aburi, la electricitate, la calculatoare și la internet, printre altele”, a scris Dimon în scrisoarea sa anuală adresată acționarilor. Scrisoarea lui Dimon către acționari este foarte așteptată în fiecare an și citită pe scară largă în industria serviciilor financiare. El a spus că inteligența artificială ar putea conduce generațiile viitoare să lucreze doar 3 zile și jumătate pe săptămână.
Impactul pe care l-ar putea avea inteligența artificială asupra omenirii
Așa cum aminteam însă, Musk și Dimion sunt doar cele mai recente exemple de voci importante care pun inteligența artificială pe acest palier special între invențiile omenirii și vorbesc despre forța cu care aceasta îi va transforma viitorul.
Spre exemplu, Directorul Executiv de la Google, Sundar Pichai, spunea că în opinia sa IA ar putea să aibă asupra omenirii un impact mai profund decât invenția focului sau a electricității. În timp ce Vinod Khosla, fondatorul companiei de capital de risc Khosla Ventures, a declarat anul trecut că, în decurs de 10 ani, inteligența artificială va prelua ”80% din locurile de muncă care există astăzi. Nevoia de a lucra în societate va dispărea în 25 de ani pentru acele țări care adaptează aceste tehnologii”, spunea Khosla într-un interviu pentru The Wall Street Journal.
Și pare că avertismentul acestuia din urmă este unul serios vizavi de viitorul umanității. Așa se face că la începutul acestei săptămâni, cea mai mare companie de telecomunicații din Japonia, NTT, și cel mai mare ziar din țară, Yomiuri Shimbun, au avertizat prin intermediul unui manifest comun că dacă înteligența artificială nu este restrânsă ”democrația și ordinea socială s-ar putea prăbuși, ducând la războaie”.
NTT și Yomiuri au spus că manifestul lor a fost motivat de îngrijorarea față de discursul public. Cele două companii sunt printre cele mai influente voci în spațiul politic al Japoniei. Guvernul deține încă aproximativ o treime din NTT, fost monopol de stat în domeniul telefoniei mobile.
În timp ce Yomiuri Shimbun, care are un tiraj matinal de aproximativ șase milioane de exemplare conform cifrelor din industrie, este cel mai citit ziar din Japonia. Sub defunctul prim-ministru Shinzo Abe și succesorii săi, linia editorială conservatoare a ziarului a fost decisivă în împingerea Partidului Liberal Democrat la guvernare, extinderea cheltuielilor militare și aprofundarea alianței națiunii cu SUA.
Să fie o exagerare? Gary Marcus l-a provocat la un pariu pe Musk privind predicțiile sale sumbre
Cu toate acestea, unii experți spun că predicțiile cu privire la puterile transformatoare ale IA au fost exagerate. Un exemplu este cel al lui Gary Marcus, om de știință care a vândut un startup AI către Uber în 2016, și care spunea că inteligența artificială generativă se poate apropia într-o zi de un nivel în care poate transforma societatea. Dar trebuie să existe îmbunătățiri vaste pentru a aborda nivelul de schimbare produs pentru omenire de internet sau chiar de smartphone-uri.
”Este posibil, pe măsură ce facem noi descoperiri și construim o IA mai bună, mult mai bună decât o avem acum, ca, în cele din urmă, să fie transformatoare pentru bine”, a spus Marcus într-un interviu.
Pe termen scurt, el a spus că nu este plauzibil ca inteligența artificială să se apropie de inteligența umană până la sfârșitul anului viitor, așa cum a prezis Musk. Depășirea întregii inteligențe umane în următorii cinci ani este, de asemenea, exagerată, a spus el. ”Există multe probleme fundamentale în înțelegerea lumii fizice și psihologice pe care aceste mașini nu le-au rezolvat încă”, a spus Marcus.
Marcus s-a oferit să parieze 1 milion de dolari cu Musk că predicția sa că AI va deveni mai inteligentă decât un om până anul viitor se dovedește a fi greșită. Pentru moment, nici fondatorul Tesla, nici oamenii care-l reprezintă nu au răspuns solicitărilor de a oferi un punct de vedere despre pariu.
La fel de tranșantă este și Angel Vossough în a-i contrazice pe cei care prevăd o inteligență artificială care să o depășească pe cea colectivă. Co-fondatorul și directorul executiv al BetterAI, care lucrează la un instrument AI de recomandare a vinurilor, spune că sistemele IA sunt bune în analiza seturilor mari de date și pot face predicții sau pot accelera productivitatea. Dar că nu sunt nici pe departe la fel de inteligente ca oamenii deoarece o mare parte a inteligenței umane este inteligența emoțională. ”Trebuie să se conecteze, să înțeleagă și să răspundă la emoțiile umane într-un mod care să pară de fapt autentic și semnificativ”, a spus ea.”Nu cred că suntem nici măcar pe aproape.”
Cine are dreptate, vom afla. Peste 12 luni ar trebui să aflăm verdictul la
Să vedem ce iese