Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au semnat primul tratat internaţional privind inteligenţa artificială. Acest parteneriat reprezintă un pas important în dezvoltarea acestei tehnologii avansate.
Acest document este un angajament serios de a proteja publicul de eventuale pericole legate de tehnologie. Este primul tratat internațional care are forță legală și a fost aprobat de Consiliul Europei, o organizație dedicată apărării drepturilor omului.
Statele semnatare ale tratatului privind AI se angajează să reglementeze tehnologia
Conform angajamentelor luate, statele semnatare trebuie să urmărească evoluția inteligenței artificiale (AI) și să se asigure că tehnologia este gestionată în mod responsabil, cu reguli stricte care protejează publicul și datele personale, drepturile omului și principiile democratice și de stat de drept. De asemenea, se ia în considerare prevenirea discriminării.
Ţările participante şi-au asumat responsabilitatea de a lua măsuri în cazul în care se descoperă utilizarea neadecvată a modelelor AI.
După ratificarea sa, tratatul va intra în vigoare în Regatul Unit şi va consolida legislația și măsurile deja existente.
Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, există multe campanii pentru reglementarea mai strictă a inteligenței artificiale. Unii promotori cer adoptarea unei legi privind inteligența artificială în Regatul Unit pentru a stabili regulile pentru dezvoltarea și utilizarea noilor instrumente, dar până acum niciun proiect legislativ nu a fost propus.
Anul trecut, Regatul Unit a fost gazda primului summit pentru siguranţa AI, la care au participat lideri politici şi mari companii din întreaga lume. În acest an, alături de sud-coreeni, au organizat un summit virtual pe aceeaşi temă. Aceste evenimente au dus la înţelegeri internaţionale cu privire la siguranţa şi monitorizarea AI, care nu au caracter obligatoriu.
Noul tratat privind inteligența artificială asigură utilizarea responsabilă
Shabana Mahmood, lord cancelar şi ministru al justiţiei britanice, a subliniat importanţa noului tratat privind inteligenţa artificială: “Cu ajutorul AI, putem îmbunătăţi radical eficienţa şi vigoarea serviciilor publice şi stimula creşterea economică. Cu toate acestea, nu trebuie să permitem ca inteligența artificială să ne modeleze – noi suntem cei care ar trebui să o controlăm”. Ea a reiterat că “această convenţie este un pas crucial în asigurarea că aceste tehnologii revoluţionare pot fi folosite fără a compromite valorile fundamentale ale societăţii noastre, precum drepturile omului şi statul de drept”.
Potrivit ministrului britanic pentru ştiinţă, Peter Kyle, “tehnologia AI are potenţialul de a fi principalul motor al creşterii economice, revoluţiei în productivitate şi transformărilor semnificative în serviciile publice. Dar această ambiţie poate fi îndeplinită doar dacă oamenii au încredere în inovațiile care vor aduce aceste schimbări.”
“Acordul pe care l-am semnat astăzi alături de parteneri globali va fi fundamental în eforturile noastre. Atunci când intră in vigoare, acesta oferă o mai bună protecţie a drepturilor omului, consolidând statul de drept şi democraţia. De asemenea, se concentrează pe promovarea unei abordări interne solide privind tehnologia şi susţine cauza globală pentru o inteligenţă artificială sigură, securizată şi responsabilă”, a explicat Kyle.