Inteligența artificială a fost cap de afiș și subiect marți și miercuri, în sala Mexico a complexului World Trade Center, unde a avut loc un simpozion dedicat inteligenței artificiale și consecințelor pe care aplicarea în viața de zi cu zi a programelor ce conțin AI le pot avea. Întâlnirea a beneficiat de aportul unor nume prestigioase din domeniul cercetării românești, iar problema digitalizării și a folosirii inteligenței artificiale pe scară largă a fost întoarsă pe toate fețele.
Inteligența artificială schimbă raportul lumii cu Dumnezeu
Invitatul cel mai important al celor două zile de comunicări și dezbateri a fost Hardy Schloer, care a transmis un mesaj tranșant românilor „România trebuie să se trezească, să se emancipeze și să gândească pentru ea însăși” dând ușor un șut la glezne tendințelor de europenizare, sau mai bine zis de colonizare a României.
Specialist de marcă în geopolitică, el a atras atenția asupra pericolului de folosire irațională a inteligenței artificiale, trăgând un semnal de alarmă destul de consistent. „Inteligență artificială, ca și toate celelalte tehnologii legate de aceasta, pot fi drumul nostru către dispariție așa cum funcționează în prezent. E adevărat, ele ne pot salva dacă facem corecțiile și modificările corecte. E momentul să facem asta acum” a spus Schloer. Au mai vorbit despre inteligența artificială: Florin Munteanu, președintele Centrului pentru studii complexe, Sebastian Burduja, Ministrul energiei, Petre Roman, Varujan Vozganian, președintele Uniunii scriitorilor Bogdan Ficeag jurnalist, Liviu Mihaiu, toți jurnaliști și mulți alții. La discuții au participat și specialistul în futurologie Alexandru Mironov, fostul cosmonaut Dumitru Prunariu precum și alte minți luminate ale României.
Ce părere are Dumnezeu despre inteligența artificială?
Principala problemă pusă în discuție a fost legată de modul în care inteligența artificială este folosită și care sunt limitele ei. Întrebarea zilei a fost pusă de o distinsă doamna cardiolog, doctor în medicină, care a întrebat „Ce crede inteligența artificială despre Dumnezeu?” la care replica subsemnatului a venit voios pe scurtătură „Dar Dumnezeu ce crede despre inteligența artificială?” pentru că orice ingenință în echilibrul firesc al lucrurilor și deturnarea spațiului existențial de la evoluția lui logică poate produce consecințe greu de imaginat, conform „Teoriei haosuluic a lui Edward Lorenz și al său „Butterfly effect„ care spune că „bătaia ușoară de aripa unui fluture în China, poate stârni o tornadă în cealaltă parte a planetei”. Mai toți vorbitorii au pus bine în pagină ideea potrivit căreia folosirea inteligenței artificiale pe post de gogoriță sau sperietoare nu va fi niciodată posibilă. Inteligența artificială, oricât de avansată ar fi ea, nu poate substitui inteligența adevărată.
În opinia mea, principala diferență între inteligență artificială și cea a Domnului Popescu, doctor în table din cartierul Giulești este faptul că domnul Popescu are sentimente și pentru el noțiunea „6×6 poartă în casă” înseamnă ceva, iar pentru AI, nu înseamnă nimic. Inteligența artificială este rudimentară și mecanicistă, incapabilă să facă legături subtile, să aibă umor, dar mai ales să aibă intuiție, despre care Einstein spunea: „intuiția este viteza luminii a gândirii”, Sincer să fiu, discuția a depășit uneori zona mea de înțelegere, dar recunosc că multe dintre punctele atinse îmi sunt familiare. Cred că în acest moment problema nu este legată de inteligența artificială, ea putând fi folosită în mod extrem de judicios în zonele care implică sistematizare de informație și decizie de tip logic, dar e aproape imposibil că inteligența artificială să dobândească componențe esențiale ale civilizației privită în ansamblul ei și anume spiritul ludic, improvizația și de ce nu, umorul. Mă îndoiesc că vreodată inteligență artificială ar putea să inventeze bancuri cu Bulă, să picteze, să facă caricaturi ca Horațiu Mălăele, sau să inventeze rețete de papanași. Cred că nu inteligența artificială este problema noastră reală, ci prostia naturală. Inteligență artificială nu va face, în opinia mea, decât să lenevească mintea, dându-i mură-n gură soluții aplicabile, luându-i din față spinoasa, dar eficientă cale de a progresa și anume exercițiul. O minte neatrenată intră automat în marea oaste a proștilor, iar inteligența artificială netezește parșiv acest drum.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți nasturi din brânză moale și purici din aur pur.
CITIȚI ȘI: Un excepțional eveniment dedicat inteligenței artificiale (oficiuldestiri.ro)