Doar creatorii umani sunt eligibili pentru premiile Grammy, după cum a transmis recent renumita Academie de înregistrări. Cu alte cuvinte, noile reguli ale premiilor Grammy impun contribuţia umană şi limitează utilizarea inteligenţei artificiale, potrivit Reuters.
Regula a fost impusă de Academia de înregistrări din SUA care acordă cele mai importante premii muzicale din lume.
Unele lucrări muzicale create cu ajutorul AI se pot califica la anumite categorii, scrie în regulamentul actualizat al academiei. „O lucrare care nu conține niciun autor uman nu este eligibilă în nicio categorie”.
Unele piese create cu ajutorul AI se pot califica
Creatorii de muzică trebuie să contribuie la cel puţin 20% dintr-un album pentru a obţine o nominalizare.
În trecut, orice producător, compozitor, inginer sau artist care apărea pe un album putea obține o nominalizare pentru albumul anului, chiar dacă avea o contribuție redusă. Prima ceremonie a Grammy a avut loc în 1959 și a premiat creatorii muzicali din 1958.
Și Writers Guild of America (WGA), precum și Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) se luptă cu utilizarea inteligenței artificiale în domeniile creative ale scenaristicii și actoriei.
WGA vizează limitarea utilizării inteligenței artificiale în scenaristică, în timp ce actorii SAG doresc să se asigure că membrii săi pot controla utilizarea personalităților lor digitale și că pot primi o compensație justă. Scenariștii WGA au intrat în grevă la începutul lunii mai a.c. și încă nu au semnat un acord cu studiourile în ceea ce privește limitele utilizării inteligenței artificiale.
Actorii ar putea intra și ei în grevă dacă sindicatul de profil, SAG-AFTRA, nu poate ajunge la un acord.
Premiile Oscar schimbă și ele reguli, care deocamdată nu „sunt” pe AI
Cerințele cinematografice pentru filmele care luptă pentru premiul cel mai mare la Oscar devin puțin mai dure.
Începând cu cea de-a 97-a ediție a Premiilor Academiei din 2025, juriul va petrece mai mult timp în cinematografe pentru a califica filmul care își va adjudeca premiul ca fiind „Cel mai bun”.
Pe lângă „cursa de calificare” actuală de o săptămână într-unul dintre cele șase orașe din SUA – New York, Los Angeles, Chicago, Atlanta, San Francisco sau Miami – candidații pentru cea mai bună imagine ar trebui acum „să joace” încă șapte zile în 10 din primele 50 de piețe din SUA.